Ideeën voor aan de muur

Door , 7-2-2012

Ieder huis heeft ze: muren. Muren vormen de basis van ieder huis. Ook de indeling van een huis wordt bepaald door de plaats van de muren. Door een muur te verplaatsen in een bestaand huis worden nieuwe ruimtes gecreëerd. Zonder muren is er geen huis, maar wat doe je met al die muren? De meeste muren worden voorzien van een verfkleur of behang, om vervolgens een meubel tegen de muur te zetten. Maar je houdt altijd lege stukken muren over. Wat doe je daar mee?

Schilderij

Het meest standaard is het ophangen van een schilderij of canvas aan de muur. Schilderijen kunnen direct veel kleur brengen in het interieur en de sfeer bepalen. Het mooiste is om een schilderij symmetrisch boven een bank of dressoir te hangen. De grootte van het schilderij is afhankelijk van de grootte van de muur. In de linker afbeelding is het schilderij dat boven de bank hangt te groot. In de rechter afbeelding heeft het schilderij boven de bank het juiste formaat en geeft kleur aan het zwart-wit interieur in de kamer.

Te Groot Schilderij Schilderij Boven Bank
Te groot Schilderij boven de bank Schilderij met het juiste formaat en kleur accent

 

Lijstjes

Naast schilderijen kun je ook (foto)lijstjes ophangen aan de muur. Dit kan netjes op een rij, kriskras door elkaar of met gebruik van denkbeeldige lijnen. Op de onderstaande foto's zijn verschillende muren afgebeeld met voorbeelden van lijstjes. Naast het ophangen van jouw eigen (vakantie)foto's kun je ook denken aan zwart-wit portretten (links), veel gekleurde lijstjes met gekleurde afbeeldingen (midden) of lege baroklijsten (rechts). Een leuke variatie op de inhoud van de lijstjes is het uitzoeken van leuke behangpatronen, stukjes stof of inpakpapier en deze in de lijstjes plakken. Onthoud wel, hoe meer kleur hoe drukker het wordt.

Fotolijstjes Zwart -wit Fotolijstjes Op Behang Lijstjes Behang
Zwart-wit portretten voor een rustig effect Pip studio behang Eijffinger behang

 

Spiegel

Over het algemeen worden spiegels opgehangen boven een dressoir. Spiegels zijn uitstekend voor het groter laten lijken van een ruimte, doordat spiegels licht weerkaatsen en de reflectie van de kamer weergeven. Varieer eens met de grootte van de spiegel of het gebruik van meerdere kleine spiegels.

Spiegel Boven Dressoir Spiegeltjes Aan De Wand
Grote spiegel boven dressoir Kleine spiegels ter decoratie

 

Planken

Plankjes zijn uitermate geschikt voor het stallen van fotolijstjes en accessoires. Indien er planken gebruikt worden in dezelfde kleur als de wand, zullen de planken rustiger over komen. Dit geldt overigens ook voor de accessoires die op de planken komen. Hoe minder contrast in kleur, hoe rustiger het resultaat. Wil je juist knallen met kleur. Kies dan voor contrasterende of felle kleuren. In de onderstaande afbeeldingen is een rustig effect gecreëerd door het gebruik van dezelfde kleur van de wand, voor de plankjes en accessoires.

Plank Met Fotolijstjes Planken Aan De Muur
Rustige en sfeervolle plank met fotolijstjes Wit als hoofdkleur

 

Letters

Erg populair op dit moment zijn letters aan de wand. Vooral de combinaties "HOME" en "LOVE" worden veel gebruikt. Naast het maken van woorden is het ophangen van letters in willekeurige volgorde of op alfabetische volgorde een leuke variatie. Je kunt zowel gebruik maken van houten letters als stickerletters.

Letters Aan De Muur Letters LOVE Hout
Stttt de kleine slaapt LOVE voor een liefdevol huis

 

Kastjes

Als variatie op planken zijn kastjes voor aan de muur ook zeer populair. Je vindt ze in alle verschillende afmetingen. Gekozen kan worden voor meerdere kleine kastjes of een grotere met meerdere planken. Daarnaast kun je variëren met kleur en de manier van ophangen. Hieronder een aantal voorbeelden.

Zwevende Kastjes Letterbak Bordenrek Wand Idee
Gekleurde kastjes voor een uniek effect Kastje met vakken Een bordenrek voor je boeken

 

Boeken

Boeken worden vaak geplaatst op planken tegen de muur of in een boekenkast. In de afbeelding hiernaast is een geheel nieuwe manier van boeken opslag weergegeven. Door het gebruik van een onzichtbare bevestiging lijken de boeken te zweven tegen de wand.

Boekenwand
Zwevende boeken

 

Muurstickers

Ook muurstickers zijn de laatste jaren zeer populair. Voorheen hadden stickers nog een goedkoop imago. Inmiddels is een muursticker niet meer weg te denken uit een modern en trendy huis. Enige eis voor het bevestigen van een muursticker is een vlakke en schone ondergrond. Door de grote variatie in verkrijgbare stickers is ieder gewenst effect te creëren en is voor ieder interieur wel een mooie sticker te vinden.

Muursticker Kinderkamer Muursticker Bloemen
Muurstickers voor op de kinderkamer Stijlvolle muursticker

 

Nog meer ideeën voor aan de muur? Lees snel verder! Of kijk hier!

Geen idee wat je aan de muur moet hangen? Heeft u hulp nodig? Kijk snel wat woonstijladvies voor jou kan doen!