Symmetrie in het interieur

Door , 10-4-2013

Zet ik de planten op de vensterbank symmetrisch? Hangen we boven de bank twee of drie schilderijlijsten? Groepeer je accessoires in even of oneven getallen? Veel stylisten zweren bij symmetrie terwijl ander juist roepen om nooit een even aantal accessoires bij elkaar te zetten. Maar hoe zit het nou echt?

Symmetrie wel of niet?

Symmetrie heeft alles te maken met trends, woonstijlen en persoonlijke voorkeur. Bovendien kan een sfeer van een gebouw je ook laten kiezen voor symmetrie of juist niet. Symmetrie valt onder de klassieke woonstijlen. Wil je graag een klassiek interieur? Dan is symmetrie bijna een noodzaak (er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen). Maar de meeste symmetrische interieurs doen al snel klassiek aan. Ook de wat rustige woonstijlen zoals Romantisch en Landelijk zijn uitstekende woonstijlen om symmetrie toe te passen.

Symmetrie Sfeervolle Slaapkamer Klassieke Slaapkamer Symmetrie
Sfeervolle slaapkamer met veel symmetrie Bijna geheel symmetrisch

 

Symmetrie en lijnen

Symmetrie heeft alles met lijnen te maken. Waar jij de meubelen in de ruimte plaatst, heeft direct invloed op het lijnenspel in de ruimte. Dit geldt ook voor alle accessoires, wanddecoraties, lampen, planten, kleden, etc. Symmetrie in een ruimte zorgt voor een rustig lijnenspel waardoor het een harmonieus gevoel geeft. Voor sommige mensen creƫert het juist een oubollig, saai of truttig gevoel. Aan jou de keus. Bekijk de onderstaande afbeeldingen. Welk lijnenspel spreekt jou meer aan?

Symmetrie Washok Washok Zonder Symmetrie
Keurige bijkeuken Speels washok

 

Symmetrie en trends

Op dit moment heerst een zeer speelse interieurtrend met veel opvallende kleuren. Daarbij hoort ook een speelse indeling en aankleding. In de huidige trendy interieurs zie je dan ook weinig terug van symmetrie. Neem bijvoorbeeld de kastenlijn van Venier. De onderstaande linker afbeelding geeft een weergave van een zithoek met een Venier wandmeubel. Alles varieert, de afmetingen van de kastjes, de diepte, hoogte en breedte van de kastjes, de kleuren, de hoogte van ophangen. De rest van de zithoek heeft ook weinig symmetrie door de verschillende zitmeubelen en twee kleden op de grond. In vergelijking met de voorgaande afbeeldingen is dit een zeer speels interieur. Het lijnenspel bij deze zithoek is veel drukker dan bij de voorgaande afbeeldingen. Een typisch voorbeeld dus van een speels en trendy interieur. Terwijl de rechter afbeelding juist heel klassiek en stijlvol oogt. Symmtrie straalt soms ook luxe uit! 

Venier Speels Interieur Klasssieke Gordijnen Symmetrie
Speelse zithoek met Venier kastenwand Symmetrie en contrast

 

Wil ik symmetrie?

Of jij kiest voor symmetrie in jouw interieur is dus geheel afhankelijk van jouw voorkeur en de woonstijl. Misschien is dit juist het antwoord op het gevoel dat er al die tijd iets niet klopte aan het interieur. Misschien heb je een klassiek interieur, maar ontbrak de symmetrie of andersom. Bekijk jouw eigen interieur nog eens kritisch met deze nieuwe informatie. Heeft jouw interieur meer symmetrie nodig? Of juist minder?

Lees meer over de woonstijlen en welke bij jou past