Accentueren met kleur

Met kleuren kun je camoufleren of juist accentueren. Vandaag laat ik je zien hoe je kunt accentueren met kleuren. Grote ruimte kun je opdelen met kleurvlakken. Of speciale hoekjes kun je juist benadrukken met kleuren. Dit kun je in ieder interieur. Dus niet alleen in een kleurrijk interieur. Bekijk de voorbeelden en laat je inspireren voor meer kleurgebruik in huis.

Wit, wit, wit

Veelal wordt gekozen voor veilig wit. Wit geeft “ruimte en rust”. Dit zijn vaak gewilde eigenschappen in een interieur. Maar willen we geen “gezelligheid” en “eigenheid”? Dat bereik je niet met witte muren. Met kleuren kun je een ruimte opdelen of bepaalde functies accentueren.

Accentueren met kleur

Het ligt voor de hand om te accentueren met felle kleuren. Vooraf ruimte met bepaalde functies zoals een werkplek of een speelhoek kunnen prima geaccentueerd worden met sprekende en opvallende kleuren. De onderstaande werkplek heeft een warme en creatieve kleur, als je daar niet vrolijk van wordt.

Werkplek met accentkleur. (Flexa kleur Retro Vibe)

Accentueren met lichte kleuren

Ook met lichte kleuren kan een subtiel accent gelegd worden. Niet iedere woonstijl leent zich voor sprekende kleuren. Dan is het voorbeeld in de onderstaande afbeelding een goede optie. De achterwand van deze zithoek heeft een licht blauwe pasteltint gekregen. Dit sluit goed aan bij het natuurlijke en rustige interieur. De grote ruimte wordt sfeervoller en intiemer door het kleurgebruik, zonder dat de kleur de ruimte overschreeuwt.

Zithoek met subtiele accentkleur op de achterwand. (Flexa kleur Pole Sky)

Ton-sur-Ton accentueren

Je kunt ook accentueren door te werken met monochromatische kleuren oftewel ton-sur-ton. Het gaat hier om een kleur in verschillende tinten. De onderstaande zithoek is daar een voorbeeld van. Op de achterwand is een licht groene kleur gebruikt. Het hoekje naast de bank met verlaagd plafond wordt benadrukt door een eveneens groene kleur, in een donkere tint. De groene plant voegt nog een extra groene kleur toe aan het geheel. Op deze manier voeg je kleur toe zonder meteen een intense kleur op de gehele muur te gebruiken en toch een rustig resultaat te creeren.

Ton-sur-ton kleuraccent. (VT wonen weer verliefd op je huis).

Zelf aan de slag

Om een goed resultaat te behalen, kun je onderstaande tips gebruiken om te accentueren met kleur:

  • Blijf binnen de stijl en de kleuren van het huidige interieur. Kies bijvoorbeeld een kleur die al aanwezig is in het interieur, in een iets donkerdere tint.
  • Deel een lange muur op, door een kleurvlak toe te voegen. Bijvoorbeeld bij de zithoek, eettafel, speelhoek, of werkplek.
  • Accentueren kun je ook met een leuk behang of fotobehang.
  • Wil je echt een aparte hoek creëren? Vergeet het plafond niet. Op de onderstaande afbeelding is het plafond mee geschilderd met de muren. De opstap naar de eethoek was al aanwezig. Met de toevoeging van het kleurverschil op het plafond en de muren wordt een sfeervolle eethoek gecreëerd. Zelfs grijs kan in dit geval sfeervol zijn.

Eethoek geaccentueerd met grijze muren en plafond. (VT wonen weer verliefd op je huis)

Ben je ook toe aan kleuradvies in huis? Bekijk de mogelijkheden en tarieven voor persoonlijk advies.
Of lees lekker verder op de blog voor meer wooninspiratie en interieuradvies.

Kleuradvies Accentkleuren doe-het-zelf DIY Interieuradvies Interieuridee

Andere interessante blogs voor jou