Als kleur kiezen spannend is

De meeste interieurvragen gaan over kleuren. Welke kleur kan ik het beste kiezen? Welke kleur past bij mijn interieur en stijl? En hoe pas ik die kleur dan toe? Ik kom er niet uit, HELP! Als interieurstylist weet ik heel goed hoe moeilijk het is om kleuren te kiezen. Kleuren kiezen is op zich niet lastig. Alleen de vraag “Ga ik het resultaat wel mooi vinden?”, is maar op één manier te beantwoorden.

Zonder kleur wordt het al snel saai. (Sorry, VT wonen)

Keuzes maken

Kleuren kiezen is gewoon heel lastig. Er zijn duizenden kleuren te vinden. En dan hebben we het nog niet eens over andere keuze opties zoals reliëf, structuur en glans. Om te beginnen ga je NIET onvoorbereid naar de bouwmarkt. Uiteraard kun je wel wat kleurstalen gaan halen, maar meteen verf meenemen aan de hand van een beslissing in de bouwmarkt is geen goed plan. Zelfs voor een ervaren kleurspecialist is onvoorbereid een kleur kiezen lastig. Een goede kleuradviseur zal altijd vragen wat de stijl is, hoeveel daglicht er aanwezig is en wat het beoogde effect is. Uiteindelijk maak je de beste keuze in de ruimte zelf en niet bij de bouwmarkt.

Waar begin je?

Je begint met het maken van een Moodboard. Verzamel (interieur)plaatjes die je aanspreken qua stijl en kleuren. Plak al deze plaatjes op een blanco papier. Kijk vervolgens kritisch naar jouw eigen interieur.

  • Vind je overeenkomsten tussen jouw huidige stijl en het Moodboard?
  • Welke kleuren en meubelen van jouw interieur passen bij het Moodboard?
  • Hoe worden de kleuren in het Moodboard gebruikt en wat spreekt je daarbij aan?

Natuurlijke kleuren hoeven niet overweldigend te zijn.

Woonstijlen

Iedere woonstijl heeft zijn eigen kleurenpalet. Sommige kleuren horen gewoon bij een woonstijl, zoals warme kleuren bij een Romantische stijl passen. Blauw, groen en bruin passen uitstekend bij een Natuurlijke woonstijl. Op de pagina’s met de woonstijlen vind je welke kleuren bij jouw favoriete woonstijl horen.

Kleurintensiteit

Om kleur te gebruiken hoef je niet altijd voor intense kleuren te gaan. Zeker als het gaat om een normale of kleine woonkamer met weinig daglicht, zijn intense of donkere kleuren niet aan te raden. Donkere kleuren maken de kamer kleiner en meestal willen we dat niet. Pasteltinten zijn in dit geval een betere oplossing. En er zitten natuurlijk nog tal van tinten tussen pastel en donker.

Intense kleuren vragen meer daglicht en ruimte.

Kleur combineren

Als je aan de hand van het Moodboard en de Woonstijlen hebt bepaald welke kleur bij jouw interieur past, kun je bij de bouwmarkt kleurstalen halen om de kleuren thuis beter te bekijken.

  • Kijk naar de combinatie van de kleuren met de meubelen.
  • Kijk naar de warme of koele ondertoon van de kleuren.
  • En hoe komt de kleur over in het daglicht van jouw kamer?
  • Vergelijk ook de kleuren met de kleuren van het Moodboard. Is dit wat je voor ogen hebt?

Houd je van heftige kleurencombinaties? Of liever rustig?

Kleuren toepassen

Als je dan uiteindelijke een kleur hebt gekozen, rest de vraag waar je hem gaat gebruiken. De meest eenvoudige en relatief goedkope manier om een kleur toe te passen is het verven van een muur. Met alleen een muur verven ben je er nog niet. Het beste resultaat en eenheid bereik je door de muurkleur terug te laten komen elders in het interieur. Hoe je een kleur gebruikt hangt af van de gekozen stijl. Zo worden bij een moderne stijl de kleuren vaak toegepast in de meubelen. De basis is wit of grijs en de bank is fel rood. Romantische of Landelijke woonstijlen hebben juist meer kleur in de basis en natuurlijke meubelkleuren.

Kleurenschema’s

Er bestaan verschillende soorten kleurenschema’s en combinaties. Je kunt tegenover gestelde kleuren kiezen zoals oranje en blauw, dit noem je complementaire kleuren. Groen met blauw geeft een rustiger effect. Dit zijn analoge kleuren. Het meest veilige kleurenschema zijn de monochromatische kleuren. Beter bekend als ton-sur-ton. Bij dit kleurenschema kies je één kleur, die je in verschillende tinten toepast. De onderstaande afbeeldingen laat een ton-sur-ton interieur zien.

Monochromatische, ton-sur-ton kleurenschema.

Het blijft spannend

Naast een goede kleur heb je ook gewoon een beetje lef nodig. En bevalt het niet, dan heb je het voor een paar tientjes weer overgeschilderd. Wat heb je te verliezen?
Blijft het te spannend om zelf keuzes te maken en knopen door te hakken? Met een beetje hulp heb je minder risico op een teleurstellend resultaat. Ik help je graag. Zowel online als aan huis. Samen doorlopen we alle stappen en kiezen we de juiste kleur voor jouw interieur! Bekijk de tarieven of neem direct contact op voor advies of een afspraak.

Lees meer over kleurenschema’s en kleur en licht.
Of misschien ben je opzoek naar een kleur die past bij jouw woonstijl. Je vindt hem hier!
Voor meer wooninspiratie lees je verder op de blog.

Kleuradvies Kleurenschema's Kleuren Woonkamer Interieuradvies

Andere interessante blogs voor jou