Het leukste behang van dit moment

Behang is zeker niet nieuw, maar er is wel nieuw leven in geblazen. Voorheen gebruikten we één behangsoort voor de gehele ruimte. Tegenwoordig kiezen we voor één wand of een stuk wand met behang als eyecatcher. In deze blog lees je een over het verleden en heden van het behang. Ik vertel je wat mijn favorieten motieven van het moment zijn en bij welke woonstijlen deze passen.

Oorsprong van behang

Voordat we behang gingen gebruiken als decoratieve wandafwerking, werden veelal kleden gebruikt om de kale wanden te versieren. De eerste behangsoorten werden met de hand geschilderd of bedrukt met behulp van houtsnede motieven. Dit was zeer arbeidsintensief, waardoor behang lange tijd tot een luxe product behoorde. Rond 1839 werden de eerste behangdrukmachines in gebruik genomen. Hierdoor daalde de prijs van het behang en werd het voor een groter publiek toegankelijk.
Sindsdien wordt behang veel toegepast. In het begin werden vooral veel drukke behangmotieven gebruikt. Rond 1980 werd het motiefbehang minder populair. Veelal werd gekozen voor lichte en witte kleuren of uni kleuren. Rond 2000 raakte behang zelfs in de vergetelheid. Het is een arbeidsintensieve klus om behang af te stomen/steken en vervolgens weer een nieuw behang aan te brengen. Een wand schilderen doe je in een kortere tijd. Vandaar dat veel mensen kozen voor stucwerk met of zonder structuur.

Behang van nu

Goed nieuws voor de behangliefhebbers. Behang is weer helemaal terug en dan vooral motiefbehang. Alleen kiezen we nu niet voor een gehele ruimte met hetzelfde behang, maar slechts één wand of een stukje van een wand met een unieke print. Doordat je slechts een klein gedeelte behangt, kun je echt knallen met het motief en/of kleur. Ook handig: met zo’n leuk motiefbehang heb je geen andere wanddecoratie meer nodig. Dat scheelt enorm in de portemonnee.

Industrieel en Landelijk

De onderstaande behangsoorten passen uitstekend in een Industrieel en Landelijk interieur. Het linker behang is een fotobehang van een bakstenen muur met gedeeltelijk pleisterwerk. Het rechter behang is een halfhoog lambrisering behang in een grijsblauwe kleur. Beide hebben een stoere uitstraling.

Bakstenenmuren en houten lambrisering, of toch gewoon behang? (Karwei)

Kleuren van nu

Bij behang speelt kleur een grote rol. De kleuren van dit moment komen helemaal terug in de drie onderstaande behangmotieven. Het meest linker behang past bij veel verschillende woonstijlen. Het krokodillenhuidpatroon doet zeer Avontuurlijk en Natuurlijk aan. Maar ook bij een Kleurrijke woonstijl zou dit behang niet misstaan. Het middelste behang is echt een eyecatcher voor de Natuurlijke en Jungle woonstijl. Het meest rechter behang, de zwart geschilderde baksteen, past weer uitstekend bij een Industriële, Zwart-Wit, City of Moderne woonstijl. Alle drie totaal verschillend, alle drie helemaal van nu.

Drie soorten behang die uitstekend binnen de huidige woontrends passen. (Kwantum)

Bloemen van nu

Dat bloemen niet truttig hoeven te zijn, bewijzen de onderstaande afbeeldingen. Beide behangtype bevatten een bloemenmotief. Het linker behang bevat een kleurrijke bloemenprint. Door de weelderige takken en kleine bloemen, lijkt de print op Japanse bloesem. Geschikt voor een Scandinavisch, Landelijk, Romantisch en Wit-wonen interieur. Kies een niet te grote wand.

De rechter afbeelding laat een antraciet-wit behang zien. Het bloemenmotief past helemaal bij de gedroogde bloemenhype van dit jaar. Dit behang past prima in een Scandinavisch, Zwart-wit, Landelijk of Natuurlijk interieur.

Bloemenbehang anno 2018. (Karwei)

Voor wie durft

Misschien heb je een zeer stijlvol oud pand als woonhuis. Met hoge plafonds en karakteristieke elementen. En wil je deze stijl graag doorvoeren in jouw interieur? Dan is het onderstaande behang wellicht iets van jou. Het bloemenmotief van deze twee behangtypen doet klassiek aan. Deze kun je dus prima stijlen in een klassiek interieur. Maar ook een Romantische, Landelijke, Kleurrijke of Stijlvolle woonstijl kunnen prima gecombineerd worden met dit behang. Tip: een wand of gedeelte van een wand te heftig? Bekleed een houtenpaneel met dit behang en gebruik dat als wanddecoratie.

Klassiek bloemen behang. (Kwantum)

Wil je meer basis informatie lezen over wandafwerking? Lees dan hier verder.

Klik hier voor de woonstijlen.

Of lees verder op de blog.

Behang Trends Inspiratie Decoratie Aankleden Woonstijlen Wandafwerking Wanddecoratie

Andere interessante blogs voor jou