Behang op de muur

Aangezien behang in populariteit steeds toeneemt, wil ik graag een blog wijden aan de basis van behang, de ondergrond. Ik krijg daar verschillende vragen over. Naast het beantwoorden van deze vragen, geef ik je ook graag tips en een alternatieve oplossing.

Heb jij al een leuk printbehang in huis?

Nieuwbouw woning

Een denkfout die veelal gemaakt wordt bij nieuwbouw woningen is de afwerking van de muren. Veelal wordt gedacht dat de muren gestuukt opgeleverd worden. De muren van een nieuwbouw woning worden “behang klaar” opgeleverd. Dit betekent dat de muren nagenoeg glad zijn, maar niet glad genoeg om ze alleen te verven. De muren van een nieuwbouw woning zijn dus uitermate geschikt voor een behang. De muren zijn glad genoeg om te behangen. Bovendien hebben ze geen andere bewerking gehad, waardoor het behang goed aan de wand hecht.
Wil je liever je wanden verven? Dan heb je de keuze uit eerst behangen met een overschilderbaar behang en dan verven of je laat de wanden stuken en verft ze daarna in de gewenste kleur. Behangen is in verhouding goedkoper. Stuken geeft een moderner en strakker resultaat.

Glad gestukte wanden

Wanden die glad gestuukt zijn, zijn zeer geschikt voor behang. Zeker als het gaat om glad behang, zoals foto behang. Hoe gladder het behang is, hoe sneller je een oneffenheid van de ondergrond kunt opmerken. Behangen over gestukte muren gaat goed. Echter moet je wel bedenken, dat als je het behang verwijdert, de muur er anders uitziet dan daarvoor. Om te beginnen is de kans vrij groot dat de stuklaag beschadigt raakt met het verwijderen van het behang. Mocht de muur er toch ongeschonden achteruit komen, dan zul je altijd lijmresten hebben die in de muur zijn getrokken. Wanneer je de muur daarna weer wilt verven, is de kans vrij groot dat je kleurverschil krijgt door de lijmresten van het behang.
Kies je voor behang op een gestukte muur, dan zul je daarna moeten blijven behangen als je iets anders wilt. Of je laat de gehele muur opnieuw stuken.

Een fotobehang vereist een gladde muur. (Bron: Fotobehang.com)

Structuur of korrel op de muur

Als je huidige muren een structuur hebben, is een behang op de muur geen opties. Voordat je kunt behangen, zul je eerst de muur glad(der) moeten krijgen. Afhankelijk van het type behang dat je wilt gebruiken, bepaalt de gladheid van de ondergrond. Kies je voor een behang met een drukke print en/of een reliëf, dan is een vlakke muur voldoende. Kies je voor een glad behang, zoals een fotobehang, dan is een zeer gladde muur vereist. Met een glad behang zie je snel iedere oneffenheid van de ondergrond. Heb je een structuur op je huidige muur, dan zou je de muur kunnen laten glad strijken of een product zoals Albastine Muurstrak plan gebruiken. Het resultaat van Albastine Muurstrak plan is afhankelijk van de structuur van de ondergrond en de handigheid van de doe-het-zelver. Laat je altijd goed informeren bij een goede bouwmarkt of speciaalzaak, voordat je hiermee aan de slag gaat.

Alternatieve ondergrond voor behang

Ben je een woontrend-liefhebber en wil je graag tijdelijk een muurtje behangen, maar wil je daarvoor niet je strak gestukte muur of spachtelpütz muur opgeven? Dan zijn er nog andere mogelijkheden. Je zou kunnen kiezen voor wandpanelen voor je huidige muur, die je voorziet van jouw favoriete behang. Dat kan een printbehang zijn of een fotobehang. In VTwonen Verhuist, liet stylist Frans een mooi voorbeeld zien van deze alternatieve behangwand (zie onderstaande foto). Hier werd gebruik gemaakt van een fotobehang. Doordat het paneel naar voren komt ten opzichte van de wand, wordt extra nadruk gelegd op deze prachtige wanddecoratie.

Voorzet wand met fotobehang. (Bron: VT wonen verhuist)

Behang verven

Als laatste wil ik nog één vraag beantwoorden: Kun je behang verven met een muurverf? In principe kun je een behang gewoon verven met een muurverf, mits:

  • Het behang in staat is om de verf op te nemen. Glad behang, zoals fotobehang is hier niet geschikt voor.
  • Het behang nog goed hecht aan de ondergrond. Zolang het behang nog goed aan de ondergrond vast zit, kun je het prima verven. Behang dat los laat zul je eerst moeten vastplakken of vernieuwen alvorens je kunt verven.

Wil je ook behang in huis of liever van je behang af en kun je persoonlijk advies gebruiken? Bekijk hier de mogelijkheden voor persoonlijk advies.

Lees meer over behang en woontrends op de blog.

Behang Wooninspiratie Interieuradvies Wandafwerking

Andere interessante blogs voor jou