Budgettips voor de inrichting van de slaapkamer

Een slaapkamer leuk inrichten met een beperkt budget hoeft geen probleem te zijn. Dit heeft alles te maken met slimme keuzes! In deze blog leg ik uit hoe je dat makkelijk en eenvoudig kunt doen zonder in te leveren op slaapcomfort.

De basis

Om te beginnen bepaal je welke basismeubelen voor jou vereist zijn. Een bed lijkt me sowieso handig voor de slaapkamer. Wellicht ook een kledingkast, ladekast en nachtkastje. Gaat het om een kinderkamer, dan zou daar eventueel nog een bureau met stoel aan toegevoegd kunnen worden. Prima basisstukken die je bij allerlei budget woonwinkels kunt verkrijgen. Denk aan Ikea, Leenbakker, Kwantum en Jysk. Maar dat had je natuurlijk zelf ook kunnen bedenken. Hoe kun je besparen op deze items?

Malm slaapkamer serie van Ikea.

Bij Ikea betaal je voor het bovenstaande ledikant, twee nachtkastjes en een ladekast 398,85 euro. Dan heb je nog een kledingkast, lattenbodems, matras, kussens, een dekbed en bedtextiel nodig. Uiteraard wil je de slaapkamer nog aankleden. Duizend euro is snel uitgegeven. Dat moet goedkoper kunnen!

Besparen op je bed

Een goede nachtrust is onbetaalbaar. Dat weten we allemaal. Daarom vind ik dat je niet moet beknibbelen op slaapcomfort. Ik heb het dan over het comfort, niet over het bed ;). Want wat heb je nu werkelijk nodig voor een goede nachtrust?

  • Een matras, het belangrijkste!
  • Een lattenbodem.
  • Iets van poten voor een goede ventilatie aan de onderzijde van het bed.

Een boxspring is doorgaans duurder dan een matras op een lattenbodem met onderstel. En een boxspring geeft niet meer comfort dan een matras met een lattenbodem, al lijkt het aan de buitenkant wel zo.

Onze slaapkamer.

Het matras

Het matras is het belangrijkste onderdeel van je bed. Je zou natuurlijk voor een tweedehands matras kunnen gaan van familie of vrienden. Voor een goed en relatief goedkoop matras kun je ook bij Ikea terecht. Je kunt zelfs het matras 4 weken uitproberen en eventueel omruilen binnen 90 dagen voor een ander als hij toch niet bevalt.

Budgettip: Zelf slapen wij op het latexmatras Matrand van 160x200 cm van Ikea. 200 cm is te kort voor mijn vriend, dus hebben we een strook van 10 cm van een oud matras over de gehele breedte aan het hoofdeind gelegd. Dit zie je niet, valt keurig onder het hoeslaken en het kussen, dus lever je niets in op comfort. Je zou op deze manier ook je matras kunnen verlengen met 20 cm. Zo kun je toch gebruik maken van de voordelige matrassen van Ikea, terwijl je niet hoeft in te leveren op lengte.

Bed op pallets. (Foto: Pexels)

Lattenbodem

Wie zegt dat je verplicht een ledikant moet aanschaffen? Uiteindelijk heb je alleen een lattenbodem met onderstel of poten nodig. Je hebt complete lattenbodems of rollattenbodems. Uiteraard kun je ook zelf een lattenbodem maken. Belangrijk is dat het matras aan de onderkant kan ademen. Leg je het matras op een plank, dan ontstaat er schimmel tussen de plank en het matras. Dat is niet bevorderlijk voor je gezondheid en het matras.

Bij de aanschaf of het maken van een lattenbodem is het belangrijk dat je let op het draagvermogen van de constructie. Oftewel is de lattenbodem sterk genoeg om jouw en het matras te dragen en voldoende ondersteuning te bieden. Indien je een lattenbodem kiest in de winkel, staat vermeldt voor hoeveel gewicht de lattenbodem geschikt is.

Bespaar de kosten van een ledikant met een onderstel. (Te koop bij Leenbakker)

Het onderstel

Je kunt hier kiezen voor een ledikant of simpelweg een onderstel. De lattenbodem moet ergens op liggen of op rusten. Wij kozen ervoor om onze lattenbodem te monteren op een onderstel. De lattenbodems zijn bevestigd aan twee frames met poten. En eigenlijk ben je dan al klaar.
Op deze manier bespaar je fors op een ledikant. De constructie is stevig. En mocht je later als nog een ledikant kopen of maken? Dan kan de constructie gewoon blijven staan, zodat het ledikant niet belast wordt. Bijkomend voordeel is dat het bed niet kraakt.

Later heb ik zelf een bedombouw gemaakt van vurenhouten timmerpanelen. De ombouw staat los van de lattenbodems en het matras. De ombouw draagt het gewicht dus niet. Het bed is gebeitst met zwarte interieurbeits.

Zelf gemaakte bedombouw van vurenhouten timmerpanelen.

Extra bugdettips

  • Slapen op pallets. Leg je matras op een aantal houten pallets. Een pallet biedt ondersteuning voor het matras en zorgt voor luchtcirculatie onder het bed. Bovendien geeft het nog een stoere uitstraling.
  • Kleur toevoegen aan een slaapkamer kan eenvoudig en goedkoop met een kleurrijk dekbedovertrek of een kleur op de muur. Daar heb je geen design meubelen voor nodig.
  • Met een behang achter het bed maak je direct een statement. Kies voor een opvallende print of kleur. Of misschien wel allebei.
  • Ga voor de overige meubelen van de slaapkamer eens langs bij de kringloop of vraag aan familie en vrienden wat zij nog hebben staan en prima kunnen missen. Is het niet helemaal de kleur die je voor ogen had? Met een likje verf, behang of plakfolie geef je een oud meubel een compleet nieuwe uitstraling.
  • Heb je echt een nachtkastje nodig? Of is een tafeltje naast je bed ook goed?
  • Geen geld voor een kledingkast? Met één of twee kledingrekken kun je ook al je kleding kwijt. Ondertussen kun je sparen voor een kledingkast.
  • Voor de aankleding van de slaapkamer zal het je wellicht verbazen wat je al in huis hebt. Misschien heb je nog een wanddecoratie staan, een kleine tafellamp of wat boxen en dozen om neer te zetten. Ook bij de kringloop en op Marktplaats.nl kun je vaak leuke dingen vinden voor de aankleding van de slaapkamer.

Aankleding voor de slaapkamer.

Geef nooit meer geld uit aan miskopen. Schakel hulp in van een interieurstylist voor uitgebreid advies of budget advies aan huis. Bekijk snel de mogelijkheden en tarieven.

Vind meer wooninspiratie en interieuradvies op de blog.

Slaapkamer Budget Interieuradvies DIY

Andere interessante blogs voor jou