Creëer rust en ruimte in jouw woonkamer

Wat is er nou lekkerder dan een opgeruimd interieur? Oke, er zijn veel dingen lekkerder, zoals: op vakantie gaan. Maar na die vakantie kom je toch een keer thuis. En hoe fijn is het dan om in een opgeruimd huis thuis te komen? Nee, ik ga niet je huis opruimen als jij op vakantie bent. Ik kan je wel tips geven hoe jij eenvoudig een opgeruimd huis creëert. En dat lees je in deze blog.

Waarom willen we een opgeruimd huis?

Uiteraard zijn er altijd mensen die geen behoefte hebben aan een opgeruimd huis. Wellicht hebben die mensen ook geen interesse voor interieur, dus zullen zij deze blog niet lezen. Voor alle andere mensen die wel een opgeruimd huis willen: “Waarom willen we dat eigenlijk?”
Een opgeruimd huis geeft rust, ruimte en overzicht. Een woonkamer met te veel spullen en rommel geeft aan dat er nog van alles moet gebeuren of dat er iemand bezig is. Rust vinden in een rommelige kamer is moeilijker dan in een opgeruimde kamer. En aangezien we de hele dag al van alles moeten, is het juist zo belangrijk om thuis tot rust te komen.
Opruimen heeft niet zo zeer met de hoeveelheid accessoires te maken. Wel kan een overdaad aan spullen, materialen en kleuren, een rommeliger effect creëren. In die zin kun je dus op twee manieren opruimen.

Opruimen

Opruimen is van zichzelf al een hele kunst. Als je dit echt goed wilt aanpakken, zou ik de methode van opruimgoeroe Marie Kondo adviseren. In haar boek “opgeruimd”. Legt ze stap voor stap uit hoe je jezelf kunt verlossen van een overdaad aan spullen in jouw woning. De stappen die zij doorloopt voor het opruimen van spullen:

  • Alle spullen van één categorie verzamelen, bijvoorbeeld al jouw boeken.
  • Ieder boek vasthouden en jezelf afvragen: “Word ik hier gelukkig van?”
  • Is het antwoord “ja”, dan bewaar je het. Is het antwoord “nee”, dan gooi of geef je het weg.
  • Vervolgens bepaal je een plaats waar je voortaan jouw boeken gaat bewaren.
    Ik kan je vertellen dat ik na het lezen van dit boek, zeker 12 grote vuilniszakken naar de kringloop heb gebracht. En dan ben ik van nature een opgeruimd type. Dus deze methode is echt een aanrader.

Opruimen begint bij Marie Kondo

Opbergen

Als je jouw spullen geselecteerd hebt, moet je ze nog gaan opbergen. Waarschijnlijk houd je ineens meer ruimte over. Maar je kan ook tot de conclusie komen dat je meer spullen een eigen plek wilt geven. Één van mijn tips is: Geef alle spullen een eigen opbergruimte. Op deze manier kun je het sneller terug vinden en kun je alles opruimen.
Voordat je gaat beslissen wat voor opbergmeubelen je gaat aanschaffen, is het wellicht verstandig te bepalen wat er in moet en of je het achter een gesloten deur, in een vitrinekast of in een open kast wilt zetten. Voor advies bij het kiezen van een opbergmeubel, lees hier verder.

Keuken voor en na opruimen en opbergen

Rust creëren

Heb je opgeruimd of valt er niets op te ruimen, dan kun je nog meer behoefte hebben aan rust in jouw interieur. Veelal heeft onrust in een interieur te maken met te veel variatie in kleuren, vormen en/of materialen. En als deze variatie niet wenselijk is, is het verstandig deze te minimaliseren. Hoe je dat doet? Dat lees je in deze blog.

Persoonlijke hulp nodig bij het creëren van rust en ruimte in jouw interieur? Ik help je graag. Bekijk de mogelijkheden. Of vind meer inspiratie op de blog.

Rust DIY Opruimen Woonkamer Opbergen

Andere interessante blogs voor jou