De aankleding van een tuin

In deze blog besteden we aandacht aan de aankleding en invulling van de tuin. In de voorgaande twee blogs heb ik uitgelegd “hoe je de indeling van de tuin bepaald” en tuininspiratie gegeven voor het “bepalen van jouw favoriete tuinstijl”. Sta je op het punt een nieuwe tuin te ontwerpen, dan is het verstandig deze blogs eerst te lezen. Deze blog gaat dieper in op de invulling en aankleding van jouw ideale tuin.

De materialen

Aan de hand van jouw favoriete tuinstijl kun je bepalen welke materialen er bij die stijl passen. Welke materialen ga je daarvan gebruiken en hoe pas je ze toe? Denk aan looppaden, terrastegels, gras, materiaal voor de borders en tuinafscheiding.
Met behulp van de indeling van de eerste blog kun je bepalen hoeveel je bijvoorbeeld nodig hebt aan m2 tegels voor het terras, lengte van de tuinafscheiding en m2 gras indien wenselijk.

De tuinmeubelen

Bij het uitzoeken van geschikte tuinmeubelen, moet je verder kijken dan het uiterlijk van de tuinset.

  • Bepaal hoeveel ruimte je beschikbaar hebt.
  • Voor hoeveel personen moet de set geschikt zijn?
  • En wat is de functie van de tuinset: eten, relaxen of beide? Heb je liever een set om te relaxen of kies je voor een eenvoudige eettafel?

Vervolgens bepaal je aan de hand van jouw favoriete tuinstijl, aan wat voor uitstraling, kleur en soort materiaal de set moet voldoen. Daarna kun je gericht gaan shoppen. De kans op een miskoop is op deze manier minimaal!

De planten

Bij de keuze voor planten kan het behoorlijk mis gaan. Aangezien je vast niet ieder seizoen honderden euro’s wilt uitgeven aan nieuwe tuinplanten, kun je beter voorkomen dat je planten verbranden of wegrotten. Hiervoor moet je de juiste plant vinden voor het klimaat in jouw tuin. Ga weer even terug naar de tuinschets van de eerste blog: ontwerp je eigen tuin. Waar had je planten ingedeeld in de tuin? Hoeveel direct zonlicht heeft deze plek?

Sommige planten staan liever in de schaduw.

De meeste planten houden van halfschaduw. Uren in de brandende zomer zon zullen ze niet overleven. Je kunt voor beschutting zorgen of een plant kiezen die deze omstandigheden kan doorstaan. Een te vochtige tuin kan ook een probleem zijn. De meeste tropische planten overleven niet in een koele schaduw plek in de tuin. Door te veel vocht en te weinig warmte zullen ze wegrotten. Zonde! Kies daarom altijd planten uit aan de hand van het klimaat in jouw tuin. Wil je heel graag die ene favoriete plant in jouw tuin toepassen? Kijk dan of er een geschikte plek is in de tuin, waar deze plant wel kan overleven.

Een palmboom staat het liefste in de volle zon.

Planten in potten

Planten in potten zijn vaak prachtig. Je creëert er diepte mee en potten kunnen een mooie aankleding zijn voor de tuin. Een plant in een pot heeft een beperkte watervoorziening. Als er geen regen valt, moet je de plant zelf water geven. In de hete zomerweken kan dat heel snel gaan. Sommige planten in potten hebben elke zomerdag water nodig. Bedenk dus goed of jij in staat bent je planten in potten van voldoende water te voorzien of dat je daar een andere manier voor weet te vinden.
Grote struiken en bomen horen sowieso in de volle grond thuis. Op deze manier kunnen ze een volledig wortelstelsel ontwikkelen, waarmee ze zichzelf het hele jaar van water kunnen voorzien.

Planten in potten moet je in de zomer veel water geven.

Afwatering

Water speelt een grote rol in ons klimaat. Met de verandering van het klimaat kunnen we de komende jaren meer heftige weersomstandigheden verwachten, zoals een wolkenbreuk. In korte tijd valt er zoveel water dat straten blank komen te staan. Plantenborders kunnen prima grote hoeveelheden water verwerken. Kies je voor veel tegels in de tuin, dan zul je rekening moeten houden met de ligging van de tegels (bijvoorkeur stroomt het water van de woning weg). Daarnaast zou je extra riolering aan kunnen leggen om een wateroverschot af te voeren. Als er veel water op de tegels blijft staan, heb je sneller last van mos en groene aanslag.

Een goot voert het overtollige water af in de tuin. (Bron: De Tuinen van Appeltern)

Verlichting

Verlichting in de tuin is niet onmisbaar als je na zonsondergang in de tuin wilt vertoeven. Echter ben ik van mening dat we duurzaam moeten omgaan met tuinverlichting. Elke avond de tuinlampen aan terwijl we niet in de tuin zitten in misschien een mooi uitzicht, maar ook verspilling van energie en een aanslag op het ecosysteem, met nam het bioritme van de dieren die in de tuin leven. Jep, er zit toch nog een beetje bioloog in me ;). Bepaal dus vooraf waar je tuin verlichting wilt plaatsen en wat voor functie deze verlichting moet hebben. Eventueel kun je kiezen voor afzonderlijk te regelen verlichting.

De speelhoek

Tot slot heeft de speelhoek nog een invulling nodig. Indien een speelhoek wenselijk is natuurlijk. Bij de bepaling van de indeling heb je aangegeven waaraan de speelhoek moet voldoen. Nu kun je gericht op zoek naar de aankleding. Kies je voor kleur of liever natuurlijke materialen en kleuren. Moet de speelhoek zichtbaar zijn vanaf het terras of heb je gekozen voor een grote trampoline en zet je deze liever uit het zicht?

Speelhoek voor kleine kinderen in de tuin.

Als je alle stappen van de drie blogs doorlopen hebt, zou je nu een goed beeld moeten hebben van jouw ideale tuin. Met dit ontwerp kun je natuurlijk zelf aan de slag of schakel je een hovenier in die jou verder kan helpen.

Ben je nog op zoek naar jouw ideale tuinstijl? Klik dan hier.
Wil je direct aan de slag met de indeling en ontwerp van de tuin? Ga dan terug naar de eerste blog.

Of vind meer wooninspiratie en interieuradvies op de blog.

Tuin Tuininspiratie Ontwerp doe-het-zelf

Andere interessante blogs voor jou