Een goede bank kiezen deel 1

De bank wordt gezien als het meest belangrijkste meubelstuk in een woonkamer. Een bank is multifunctioneel. Je kunt er op liggen en zitten en ondertussen TV kijken, lezen, gamen, eten, drinken, bijkletsen met vrienden, uitrusten en ga zo maar door. Bij het uitzoeken van een bank wordt veelal gekeken naar de totale uitstraling. Bij het kiezen van de juiste bank komt meer kijken. In deze blog vertel ik je graag waar je allemaal op kunt letten bij het uitkiezen van jouw ideale bank.

De stijl

Voor de meeste mensen is dit het meest belangrijkste aspect. Want de bank moet passen in de woonstijl die jij voor ogen hebt. De details van het meubel geven een stijl die vaak zo dominant is, dat de bank niet met iedere woonstijl te combineren valt. Hoe meer details hoe specifieker de stijl. Enkele opvallende details zijn: gecapitonneerd, opvallende naden, losse kussens, de kleur en uitgesproken materialen.

De details van een bank bepalen de stijl.

De vorm

De vorm van een bank speelt een directe rol bij de stijl van de bank. Zijn de lijnen strak, dan heeft de bank een moderne uitstraling. Zijn de lijnen rond, dan lijkt de bank romantisch of klassiek. Kijk bij de vormen van de bank naar de rugleuning, armleuningen, zitting, poten en kussens.

De vorm van een bank is bepalend voor de stijl.

Ruimte onder de bank

De afwerking van de bank zegt ook iets over de stijl van de bank. Bij sommige banken kunnen de poten, net als de stofkleur, gekozen worden. De poten zijn eveneens sfeerbepalend. Je kunt kiezen voor verschillende materialen zoals hout en RVS, en verschillende hoogtes. Een lage poot zorgt voor een lagere zithoogte en geeft minimale ruimte onder de bank. Een hogere poot heeft een ruimtelijk effect en zorgt ervoor dat je onder de bank kunt stofzuigen. Veelal zie je hoge poten onder moderne banken, echter is dit geen vast gegeven.

De poten onder een bank zijn sfeer en ruimte bepalend.

Het materiaal

Een bank kan bekleedt zijn met leer of stof. Leer gaat langer mee dan stof. Een leren bank is eenvoudiger te onderhouden, maar kan ook koud aanvoelen en is sfeer bepalend. Vaak weet je voordat je gaat winkelen of je een leren of stoffen bank wilt. Als je voor stof kies, zijn er veel meer kleur en textuur opties mogelijk dan bij leer. Let op dat je altijd kiest voor een dikke goed geweven stof. Ben je bang voor vlekken? Kies dan voor een donkere gemĂȘleerde stof. Bij een gemĂȘleerde stof zijn er meerdere kleuren draad gebruikt. Vlekken vallen zo minder goed op. Een zitmeubel bij aanschaf laten behandelen met een anti-vlekkenmiddel is kostbaar en moet na drie maanden herhaald worden om vlekken blijvend te voorkomen. Dit zou ik niet aanraden. Kies liever een goede stofkleur.

Bekleding voor de bank.

Deze blog gaat verder in deel 2.
Lees meer wooninspiratie op de blog.
Advies nodig voor de keuze van de juiste bank? Neem contact op voor een gratis en vrijblijvend gesprek.

Alle banken in deze blog zijn verkrijgbaar bij Hoogenboezem.

Bank Meubelen Woonkamer Zithoek Advies

Andere interessante blogs voor jou