Een goede bank kiezen deel 2

Bij de aanschaf van een goede bank let je op meer aspecten dan de kleur en stijl. Ik de blog van gisteren en in deze blog, leg ik je graag uit hoe jij de juiste bank kiest.

Afmetingen

De afmeting van een bank speelt een grote rol bij de keuze van de bank. Vooraf bepaal je in de ruimte hoe groot de bank kan zijn. De bank moet in de ruimte passen, maar er moet ook genoeg ruimte rondom de bank zijn. Als je voldoende ruimte vrij houdt rondom de bank, zal de zithoek ruimtelijk zijn. Zowel een te kleine als een te grote bank is niet aan te raden. Let altijd goed op de looproutes in de ruimte en de afstand tot de andere meubelen om de afmeting van de bank vast te stellen (Lees meer over het bepalen van de afmetingen van meubelen in jouw woonkamer). Naast deze afmetingen zijn er nog andere afmetingen die een rol spelen bij de keuze van de bank: de zithoogte en zitdiepte.

De zithoogte en zitdiepte
De keuze van deze afmetingen wordt bepaald door de functie van de bank, jouw lichaamlengte en zitcomfort. Wil je voornamelijk liggen en hangen op de bank, dan is een diepe bank wenselijk. Heeft de bank vooral een zittende functie, dan is de zithoogte en zitdiepte afhankelijk van jouw lengte. Bedenk vooraf wat jouw wensen zijn met betrekking tot deze afmetingen.

Zitcomfort

Aansluitend op de zithoogte en zitdiepte zijn er nog meer aspecten belangrijk voor het comfort van een bank: de stevigheid en de hoogte van de leuningen. Ook hier gaat het om persoonlijke voorkeuren. Bedenk voordat je gaat winkelen wat jouw wensen zijn. Dat maakt de keuze in de winkel eenvoudiger.

Stevigheid
Wil je graag een bank om in weg te zakken? Of heb je graag een stevige zit? Een bank kan opgebouwd zijn uit verschillende lagen. De hoeveelheid lagen en de inhoud van de lagen geven een totale veerbaarheid of stevigheid aan de bank. Banken met losse kussens zijn vaak zachter dan banken met meerdere vaste lagen. Ook banken met een zitting uit één stuk kunnen zachter aanvoelen. Wil je een stevige zit, kies een zitting opgebouwd uit verschillende lagen en materialen. Zo heb je vaak de optie voor extra schuim in de zitting. Dit is een goede keus als je een stevige zit wilt. De levensduur van deze bank is vaak langer. Een goede bank is gemaakt van een houtenframe, heeft een (ingepakte) vering en verschillende lagen schuim.

Rugleuning en armleuningen
Een hoge rugleuning kan comfort bieden. Echter is een hoge rugleuning minder ruimtelijk, doordat het zicht in de kamer wegneemt. Ik zou adviseren om een bank met een hoge rugleuning, tegen een wand te plaatsen in plaats van midden in de zithoek. Tegenwoordig zijn er ook banken met verstelbare rugleuningen. Ideaal om het comfort aan te passen aan jouw wens op dat moment. Ook armleuningen zijn geheel persoonsgebonden. Bedenk voordat je gaat winkelen wat jouw wensen zijn.

Rug- en armleuningen bieden comfort en zijn sfeerbepalend.

Stappenplan voordat je gaat winkelen

Heb je beide blogs gelezen en wil je gaan winkelen? Noteer eerst voor jezelf en jouw eventuele huisgenoten de volgende wensen en eisen:

  • Wat zijn de hoofdfuncties van de bank?
  • Welke stijl en kleur moet de bank hebben?
  • Wil je stof of leer?
  • Wil je een ruimtelijke bank met hoge poten of een sfeervolle grote bank?
  • Wat zijn de wensen ten aanzien van de stevigheid van de zitting?
  • Welke afmetingen kun je kwijt in de woonkamer?
  • Wat zijn jouw wensen met betrekking tot de zithoogte, zitdiepte, rugleuning en armleuningen?

Een hele lijst, maar het maakt de zoektocht eenvoudiger. Sommige woonwinkels hebben banken die je geheel naar eigen wens samenstelt. Vraag hiernaar in de winkel, mocht je de geschikte bank niet zien staan.

Succes!

Lees deel 1 van deze blog.
Lees meer wooninspiratie op de blog.
Advies nodig voor de keuze van de juiste bank? Neem contact op voor een gratis en vrijblijvend gesprek.

Alle banken in deze blog zijn verkrijgbaar bij Hoogenboezem.

Bank Advies Meubelen Woonkamer Zithoek

Andere interessante blogs voor jou