Een interieur voor jezelf

Bij het ontwerpen van een interieur begin je met het bepalen van jouw wensen en voorkeuren. Dit heeft te maken met de stijl, maar ook zeker met de functies van de ruimte. Niet iedereen heeft dezelfde wensen met betrekking tot de meubelen. Een vraag die je jezelf kunt stellen is: Voor hoeveel personen moet het interieur geschikt zijn? In deze blog ga ik verder in op het creëren van een interieur dat echt voldoet aan jouw wensen en eisen.

Wat zijn jouw interieurwensen?

De regels aan je laars

Er zijn ontzettend veel interieurregels te bedenken. Doorgaans lap ik die regels aan mijn laars. Het gaat er namelijk om wat de bewoner belangrijk vindt.
Vaak is de bank zo’n dingetje. In veel kleinere woonkamers staan grote banken. Als ik binnen kom, hoor ik mensen zeggen: “Ja, de bank is een beetje groot voor de ruimte.” Tja, wie bepaalt dat eigenlijk? Vind je hem zelf te groot of vindt iemand anders dat? Als je hem zelf te groot vindt, dan koop je een andere. Ben je tevreden met het formaat van de bank, dan is er niets aan de hand. Veel mensen hebben ’s avonds behoefte om languit op de bank voor de TV te liggen. Dat is vrij lastig op een kleine bank. Of stel dat je een groot gezin hebt met drie of meer kinderen, dan is een zithoek voor maximaal vier personen niet wenselijk. In dat geval kies je ook voor een grotere bank. Bij het bepalen van de grootte van de bank, vraag je je af wat je precies wilt met de bank. Met hoeveel personen wil je dagelijks op de bank zitten? Of wil je niet zitten, wil je juist liggen? En moet het dan een stevige zit zijn of juist een zachte weg-zak-bank? Na het beantwoorden van deze vragen, bepaal je wat je kwijt kunt aan afmetingen in jouw woonkamer.

Grote bank in een minimalistische zithoek.

Concessies doen

Je hebt dus gekozen voor een grote bank, maar je wilt niet dat de ruimte klein of te vol lijkt. Dan moet je concessies doen. De omliggende meubelen in de zithoek moeten kleiner en luchtig zijn om de zithoek ruimtelijk te houden. Denk daarbij aan een salontafel op smalle poten, niet te aanwezig TV meubel en vermijdt te veel accessoires. De bovenstaande en onderstaande foto’s laten hier een voorbeeld van zien. In beide zithoeken staat een grote bank. Er is gekozen voor een rustig kleurenpallet. In de bovenstaande zithoek is gekozen voor twee kleine tafels en geen kleed. In de onderstaande zithoek zijn rustige kleuren gebruikt en is het TV meubel afwezig. Eventueel zou de salontafel iets kleiner kunnen.

Rustige kleuren en de afwezigheid van een TV meubel houden deze zithoek ruimtelijk.

Het interieur voor de visite

Wat ook regelmatig voorkomt is dat je jouw interieur aanpast op de visite. Die ene eetclub in het halfjaar of erger nodig, een veel te grote eettafel neerzetten die je alleen gebruikt met kerst. Er is niets mis met gastvrijheid, of “rekening houden met”, maar om daar nou heel het interieur op aan te passen. Laat alles los als het gaat om dit soort wensen. Wat zijn nou echt de functies waaraan jouw woonkamer wekelijks moet voldoen? Voor alle andere gelegenheden zijn slimme woonoplossingen te vinden. Bied jouw eethoek ruimte voor een vierpersoonstafel? Neem dan een eettafel van 140 of maximaal 160 cm. Heb je met kerst meer eters? Dan schuif je een inklapbaar exemplaar aan de gewone eettafel. Kleed erover en niemand die het ziet. Je gaat toch niet een heel jaar tegen een veel te grote tafel aankijken, omdat je hem twee keer in dat jaar nodig hebt. Een andere optie voor het tafelprobleem is natuurlijk de uitschuiftafel. Handig als je iets vaker eters over de vloer hebt.

Een plan maken

Om een goed meubelplan te maken stel je jezelf bij iedere ruimte de volgende vragen:

  • Wat zijn de functies voor deze ruimte?
  • Om hoeveel personen gaat het?
  • Zijn er nog specifieke wensen voor de sfeer en stijl?
  • Wat kan ik kwijt aan afmetingen?
  • Zijn mijn wensen haalbaar in de ruimte?
  • Waar ga ik eventueel concessies doen?
    Kom je er zelf niet uit? Schakel hulp in. Online of aan huis. Bekijk de mogelijkheden en tarieven. En ik help je met jouw woonprobleem.

Bekijk ook eens de doe-het-zelf pagina’s. Met deze informatie ga je zelf aan de slag met jouw interieur.
Of vind meer wooninspiratie op de blog.

interieuradvies Droominterieur doe-het-zelf Interieurplan

Andere interessante blogs voor jou