Een kleur voor jouw interieur kiezen

Als interieurstylist krijg ik vaak de vraag: “Welke kleur kan ik toepassen in mijn interieur?” Vaak verwachten mensen ook meteen een kleur als antwoord. Helaas ligt het antwoord op deze vraag iets lastiger. In deze blog leg ik uit hoe een stylist een kleur kiest en hoe jij dat zelf kunt doen. Wil je meer kleur in jouw interieur? Lees dan verder.

Hoe kiest een stylist een kleur?

Voordat er een kleur gekozen kan worden, wordt er eerst gekeken naar het huidige interieur. Kleuradvies zonder een analyse van het huidige interieur is niet persoonlijk en de kans is groot dat de kleur niet bij jouw interieur past. De stylist bepaalt aan de hand van het huidige interieur wat de woonstijl is. Bij alle woonstijlen horen bepaalde kleuren en kleurtinten. Vervolgens wil de stylist weten wat het gewenste effect is van de nieuwe kleur. Daarbij kun je onder andere denken aan gezelligheid, luxe uitstraling, frisse of juist warme sfeer of rust en harmonie. Met een kleur is ieder gewenst effect te bereiken. Aan de hand van de woonstijlanalyse en de wensen weet een stylist welke kleuren er bij jouw interieur passen. En zal de stylist een advies doen met betrekking tot de kleuren en hoe je deze eenvoudig kunt toepassen in jouw interieur.

Kleurrijke zithoeken.

Hoe kies jij een kleur bij jouw interieur?

Je onderneemt dezelfde stappen als de stylist. Allereerst bepaal je jouw woonstijl. Bepaal aan de hand van de woonstijlen op deze website, welke woonstijl(en) bij jouw interieur passen. Bij de meeste woonstijlen zijn er meerdere kleuren mogelijk. Bekijk ook deze kleurpaletten bij de woonstijlen. Bepaal wat je wilt uitstralen met je nieuwe kleur. Vervolgens ga je een kleur kiezen. Welke kleur past bij je? Welke absoluut niet? Dan is uiteraard nog de vraag welke tint het gaat worden van deze kleur. Met het kiezen van de tint valt of staat een interieur. Vaak is het moeilijk om direct een tint te kiezen. Kijk in tijdschriften en reclame folders om tot de juiste kleur te komen. Misschien heb je al een accessoire in jouw huis dat de juiste kleur bevat?

Voorbeeld van een kleur kiezen

Stel je hebt een interieur dat past bij de woonstijl City. De woonstijl City is een woonstijl waarbij veel kleuren mogelijk zijn, zolang ze maar uitgesproken zijn. Bij deze woonstijl zijn pasteltinten niet aan te raden. Stel dat je graag een frisse uitstraling wilt, dan kun je denken aan kleuren als groen en blauw. Wil je juist een warme en actieve kleur, dan kies je voor rood of oranje. In de onderstaande afbeelding zie je een slaapkamer met de woonstijl City, met accentkleur blauw. Rechts daarnaast een kleurenpalet voor deze woonstijl. De kleuren in het midden vormen de basis voor deze woonstijl. De omliggende kleuren (blauw, geel, rood, paars en groen) zijn mogelijk accentkleuren bij deze woontijl.

Hulp nodig bij jouw keuze?

Is kleur kiezen toch te moeilijk? Schakel hulp in. Woonstijladvies helpt je online met het kiezen van de perfecte kleur voor jouw interieur. Liever advies aan huis? Dat kan ook. Bekijk de verschillende pakketten.

Avontuurlijke/Oriëntaalse hotelkamer met oranje accentkleur

Vind meer wooninspiratie op de blog.
Of bekijk de woonstijlen.

kleuren kleur interieurkleuren woonstijlen

Andere interessante blogs voor jou