Een mooi interieur voor weinig geld

We kunnen inmiddels wel constateren dat Nederland niet meer in een financiële crisis verkeerd. Uiteraard geldt dat helaas niet voor iedere Nederlander en bovendien wil dat niet zeggen dat we dan zomaar met geld moeten smijten. Want als we iets geleerd hebben van de crisis, is het keuzes maken. Geen oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt en twee keer nadenken voordat je iets aanschaft. Het geld dat we hebben willen we goed besteden. Slim shoppen noem ik dat. Slim shoppen begint met creativiteit en marktonderzoek. Wat willen we nou eigenlijk en wat valt er te halen? We willen geen miskoop doen, en zeker niet als het gaat om bedragen van honderden of duizenden euro’s.

Verkeerde zuinigheid

Vaak wordt zuinigheid verkeerd toegepast. Natuurlijk ben je zelf prima in staat een aangenaam interieur te creëren, maar ieder heeft zijn of haar talenten. Wellicht is interieurstyling niet jouw talent, en is een beetje hulp gewenst. Dan kun je beter geld uitgeven aan goed advies, dan elke keer maar geld uit blijven geven aan het verkeerde interieur of de verkeerde aankleding.

Laatst was ik bij klanten die net een nieuwe salontafel hadden aangeschaft. Ze kwamen er toch niet helemaal uit. “Heb je het bonnetje nog?”, was mijn eerste vraag. Want die salontafel kon terug naar de winkel. Door te schuiven met de huidige meubelen en accessoires en ander gebruik van kleur, kwam het interieur helemaal tot zijn recht. De klanten zijn na jaren weer tevreden met hetzelfde interieur. Wat een hoogtepunt! En dat met een minimale uitgaven.

Wellicht kunnen de onderstaande adviezen je op weg helpen, en zo niet, dan weet je me te vinden.

Zelf aan de slag? Of toch liever advies?

Zelf aan de slag met je interieur

Als je zelf aan de slag gaat, is vooronderzoek van belang om een miskoop te voorkomen. Op interieurgebied betekent dat eerst bepalen wat je wilt en wat je nodig hebt voordat je naar de winkel gaat. Daarbij zijn de volgende punten belangrijk:

  • Wat vind je mooi?
  • Aan welke eisen moet jouw nieuwe interieur voldoen?
  • Wat is je budget?

Kijk ook eens kritisch naar jouw huidige spullen. Is het echt zo dramatisch of valt het eigenlijk wel mee? En misschien heeft de kast aan een likje verf ook voldoende. Of kom je met nieuwe kleuren en accessoires al een heel eind. Dat scheelt natuurlijk altijd!

Laat je niet misleiden

Als je een ontwerp hebt gemaakt of hebt laten maken is de volgende stap het maken van een stappenplan. Wat moet er allemaal gebeuren en hoe ga je dit aanpakken? Reclames kunnen misleiden. Als een winkel adverteert met het woord "goedkoop" wil dat niet zeggen dat dit de goedkoopste winkel is. Twee deuren verder op heb je misschien een betere deal. Neem bijvoorbeeld verf. Er zijn ontzettend veel soorten en merken verf. Je kunt voor één van de bekende merken gaan, maar ook voor het huismerk. De prijs of naam zegt niet altijd voldoende. Bijvoorbeeld de term in-één-keer-dekkend gaat niet altijd op. Dan blijkt dat je een dubbele hoeveelheid verf nodig hebt en dus het dubbele aan geld kwijt bent. Vraag om dit te voorkomen vrienden, familie en kennissen wat voor verf zij hebben gekocht en wat hun ervaringen zijn met dat merk. Zelf ben ik enorm enthousiast over het huismerk van Hornbach, zeer goede verf voor een goede prijs!

Goedkope meubelen

Bovenstaand advies geldt ook voor meubelen. Als we kijken naar het aanbod van Ikea, lijkt de Ikea in eerste instantie goedkoop, maar als je kiest voor een dure bank bij de Ikea, kun je voor dat bedrag een vergelijkbare bank kopen bij winkels als Piet Klerkx, Goossens, Hoogenboezem of Sanders meubelen. Terwijl iedereen zou verwachten dat deze laatste winkels veel duurder zijn dan Ikea. Bovendien krijg je bij deze winkels meer service en aandacht (voor datzelfde bedrag). Staar je niet blind op de zogenaamd goedkope merken! Dit geldt ook voor woonaccessoires. In de woonwinkels zijn vergelijkbare spullen te vinden voor andere prijzen. Het kost even tijd om uit te zoeken, maar het kan zo honderden euro’s verschillen. Vaak koop ik accessoires bij winkelketens, in plaats van bij de duurdere exclusieve zaken. Tenzij we natuurlijk opzoek zijn naar dat ene unieke kunstobject. En dan kun je beter gaan voor één goede (iets duurdere) eyecatcher dan tien net-niet accessoires.

Kun jij zien wat een interieur werkelijk gekost heeft?

Budget van 5 duizend euro

Laatst zag ik bij ‘Eigen Huis en Tuin’ een stel dat “maar 5 duizend euro” te besteden had voor het interieur van de nieuwe woonkamer. Maar 5 duizend euro? Net of dat enorm weinig is. Ik ben ervan overtuigd dat een mooi en goed interieur niet meer dan 5 duizend euro hoeft te kosten! Daar moet ik wel bij zeggen dat je dan geen Piet Boon moet verwachten. Maar ook Piet Boon is niet altijd zaligmakend, sorry Piet!

Geen zin meer om onnodig geld uit te geven aan miskopen? Tob je al ruime tijd met interieurvragen? Heb je een beetje advies nodig of iets meer? Bekijk de tarieven en pakketen voor het advies dat bij jouw interieur en budget past. Beter geld uitgeven aan advies dan de verkeerde bank kopen.

Lees meer wooninspiratie op de blog.
Bekijk ook eens de woonstijlen.

Budget Advies doe-het-zelf interieuradvies

Andere interessante blogs voor jou