Een warm en kleurrijk interieur

Als we de interieurs van 15 jaar geleden vergelijken met de huidige trendy interieurs, zien we een enorme verschuiving. Vanaf 2000 tot 2010 wilden we vooral modern, strak, RVS, tegels, grijs, zwart, wit en hoogglans. Vandaag de dag wordt er meer gekozen voor warme kleuren en materialen met een stoer accent. Een interieur met meer leven en warmte. In deze blog vertel ik je graag wat meer over het interieur van vandaag ten opzichte van het interieur van 15 jaar terug. Uiteraard met tips om zelf direct aan de slag te gaan!

Meer kleur en warmte in huis.

15 jaar geleden

Na de kleurrijke jaren 90 waren we toe aan meer strakke vormen, gladde materialen en koele kleuren. Vooral hoogglans was enorm populair. Witte hoogglans dressoirs, TV meubels, tafels en salontafels. In de basis vonden we vooral veel witte en grijze kleuren. Gecombineerd met een donker grijze bank en witte meubelen. Eventuele kleur werd toegevoegd door middel van een wanddecoratie of kussen op de bank. De woonstijlen die een grote rol speelden waren: Modern, City, Wit-wonen en Zwart-Wit.

Interieur van nu

Ben je vandaag de dag uitgenodigd voor een housewarming, dan is de kans groot dat je in de nieuwe woning meer kleur en warme materialen aantreft. We houden nog steeds van een moderne afwerking, maar dan net wat warmer. Een groot verschil met 15 jaar geleden, is dat we nu meer hout toevoegen. Hout is echt onmisbaar in een nieuw interieur. De houten vloer wordt weer meer gekozen. Laminaat is altijd populair gebleven, vooral vanwege het gunstige prijskaartje. Maar parket heeft het echt zwaarder gehad de afgelopen 15 jaar.
Naast de houten vloeren, zien we ook veel houten meubelen. Opvallend is de afwerking van het hout. We gebruiken sloophout, robuust hout of tafelbladen met natuurlijke vormen. De woonstijlen die we vandaag de dag veel tegenkomen zijn: Natuurlijk, Avontuurlijk, Industrieel, Scandinavisch en dat alles gecombineerd met kleur en stoere zwarte accenten.

Eetkamertafel met natuurlijke houtvormen.

Decoreren met hout

Dienbladen en kaarsenplateaus worden al tientallen jaren gebruikt als woondecoratie. Vandaag de dag kiezen we voor hout. Houten dienbladen, boomstamschijven of stukken boomschors. Ook een stolp op een houten schijf zien we veel. Houd je van een Landelijke stijl? Kies dan voor wit geschilderd hout. Voor een natuurlijke of warme uitstraling, kies je voor een naturel kleur of warme beits.

Hout als woondecoratie.

Warme kleuren

Naast het toevoegen van hout, zien we ook veel warme kleuren. Grijs is inmiddels passé. Liever gaan we voor kleur. En dan bijvoorkeur voor warme tinten. Wist je dat iedere kleur warme en koele varianten heeft?Bijvoorbeeld blauw heb je in warme en koele tinten. Je leest er hier meer over. Of bekijk de trendkleuren van dit moment.

Met hout en kamerplanten heb je meteen sfeer in huis.

Kamerplanten

Kamerplanten zijn echt onmisbaar in het hedendaagse interieur. Heb je geen groene vingers? Kies dan voor één of twee grotere exemplaren. Zo heb je toch groen in huis, zonder direct veel onderhoud te hebben. Ook in een kleinere woonkamer kun je prima één grote plant kwijt. Bijvoorbeeld in een hoge pot in de hoek van de kamer. Eerder schreef ik een blog over makkelijke kamerplanten. Je vindt hem hier.

Wil je graag advies bij het creëren van een warm interieur of liever een andere woonstijl? Bekijk hier de mogelijkheden voor persoonlijk advies van een interieurstylist.

Lees meer over trends op de blog.
Bekijk ook eens de woonstijlen.

Woontrend Woonstijlen Wooninspiratie Woonkamer

Andere interessante blogs voor jou