Gezellige woning

Als interieurstylist krijg ik vaak de vraag: “Hoe maak ik mijn woning gezellig?”. Tja, dat is een goede vraag. Het antwoord op deze vraag is altijd een wedervraag: “Wat vind je gezellig?”. Wat iemand gezellig vind is natuurlijk heel persoonlijk, maar uiteraard zijn er wel ‘basisregels’ om een woning of ruimte gezellig te maken. En die ga ik in deze blog verklappen!

Stap 1: Wat vind jij gezellig?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen wat jij gezellig vindt. Gezelligheid betekent voor iedereen wat anders. Gezelligheid kan voor jouw kleurgebruik betekenen, maar ook verschillende materialen of veel accessoires. Bekijk in tijdschriften en winkels wat jij mooi en gezellig vindt.
Op de volgende afbeeldingen is zichtbaar dat gezelligheid op verschillende manieren is toe te passen. De bank is op beide afbeeldingen hetzelfde. Beide afbeeldingen kun je als gezellig omschrijven en op beide banken liggen veel kussens. Het grote verschil is het kleurgebruik. Wat spreekt jou het meeste aan?

Hoekbank Ravenia. (Goossens Wonen)

Stap 2: Wat is je woonstijl?

Bepaal je woonstijl. Bekijk de woonstijlen lees de adviezen die daar staan aangegeven als opties voor de aankleding en kleuren. Bekijk ook je huidige meubelen en kleuren. Wat zijn de basiskleuren en wat zijn de accentkleuren? Wil je graag meer kleuren gebruiken of houd je het graag rustig? Analyseer jouw woonstijl hier.

Stap 3: Maak keuzes

Om gezelligheid te creëren is het belangrijk om gebruik te maken van contrasten. Deze contrasten kun je toepassen in vormen, materialen of kleuren. Hoe meer variatie je toepast, hoe opvallender het resultaat zal worden. Wil je liever voor rustig gaan, dan is het aan te raden, te variëren met vormen en/of materialen. Heb je liever een opvallende combinatie? Varieer dan met kleuren. In de onderstaande afbeeldingen zijn twee zithoeken zichtbaar. De lichte zithoek dankt zijn gezelligheid door het type bank met vele kussens. Het kleurgebruik in deze zithoek is echter rustig. De zithoek met twee fauteuils is gezellig door de kleuren en accessoires.

Twee gezellige zithoeken, twee stijlen. (Foto's: Woonstijladvies)

Stap 4: Durf!

Heb je een keuze gemaakt? Durven is het toverwoord. Maak de afweging waar het fout kan gaan. Als je de nieuwe kleur op de muur toch niet mooi vindt, kun je deze altijd weer overschilderen. Ook een kussen of ander accessoire is snel weggehaald. Durf te experimenten!

Plan B

Vind je het lastig om jouw eigen woning gezellig te maken? Schakel een interieurstylist in. Met twee uur persoonlijk advies aan huis kun je al geholpen zijn. Tijdens dit bezoek stel je al jouw interieurvragen. Daarna werk ik alle adviezen uit en krijg je die toegestuurd.
Woon je buiten de regio Rotterdam, dan is Woonstijladvies online wat voor jou. Hierbij beantwoord ik al jouw vragen online! Kijk hier voor meer informatie en de tarieven.

Lees meer interieurtips en -trends.
Bekijk ook eens de woonstijlen.

Gezellig Interieur Zithoek kleuren

Andere interessante blogs voor jou