Goed budget interieur

Bij een nieuw interieur denk je wellicht aan een hoog prijskaartje. Natuurlijk kosten meubelen geld. En bij mijn adviezen kies ik altijd voor degelijke materialen en meubelen, omdat ik wil dat je geen spijt krijgt na één of twee jaar. Maar een bank van 3000,- euro of een schilderij van 500,- euro vind ik persoonlijk wat overdreven. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en natuurlijk zijn er bijzondere items en materialen die dit geld ook echt waard zijn. De vragen zijn echter: Wat wil ik besteden? Wat heb ik te besteden? En hoe lang wil ik er mee doen? In deze blog vertel ik je meer over slim inkopen en hoe je een prachtig interieur creëert voor een leuk budget!

Een goed interieur verraadt de werkelijke kosten niet.

Prijsbepaling

We weten allemaal dat een bank van Montel vele malen duurder is dan een bank van Leenbakker. Je kunt je afvragen waarom dat zo is. Dat heeft met verschillende factoren te maken:

  • Om te beginnen het ontwerp: Gaat het om een uniek ontwerp met nieuwe technieken? Welke designers hebben eraan gewerkt? Hoeveel tijd heeft het ontwerpen gekost? Meubelen waarbij de nieuwste technieken en trends zijn toegepast, kosten doorgaans meer. Je betaalt meer voor de ontwikkeling van het ontwerp. Met de inkomsten kunnen weer nieuwe dingen ontwikkeld worden.
  • Ditzelfde fenomeen geldt voor het merk. Bij grote merken werken designers aan de ontwikkeling van nieuwe meubelen. En designers kosten geld. Daarnaast wordt er veel tijd en aandacht besteedt aan het merk door middel van marketing. Met een merk haal je ook een bepaalde stijl of allure in huis. Daar betaal je voor.
  • Bij een duurdere bank zijn doorgaans betere materialen gebruikt. Dit klopt helaas niet altijd. Maar meestal geldt “hoe hoger de prijs, hoe langer de levensduur.” En dus ook een langere tijd voordat je teruggaat naar de winkel. Met een dure verwacht de verkoper je minder snel terug te zien. Ze willen dus nu geld aan je verdienen en niet over vijf jaar weer. Neem bijvoorbeeld een grote bank met lederen bekleding. Deze kost je wellicht duizenden euro’s. Met een goede lederen bank kun je wel 20 jaar doen, mits je goed voor je bank zorgt. Misschien nog wel langer. Met een stoffen bank is de levensduur verwachting tussen de 5 en 10 jaar. En dan is 10 jaar al erg lang!
  • Als laatste speelt de oplage en uniekheid van het product mee aan de prijsbepaling. Een goed voorbeeld daarvan is Ikea. Ikea is een groot merk, werkt met grote designers en toch zijn de prijzen laag. Hoe dat kan? De oplage is enorm! Over heel de wereld kun je dezelfde Billy boekenkast halen. Alle meubelen worden in grote oplage machinaal geproduceerd. Daardoor gaat de kostprijs van het product aanzienlijk naar beneden. Je bent met meubelen van Ikea vaak niet uniek, maar je hebt wel een leuk product voor een leuke prijs.

Uniek of liever betaalbaar?

Een goed basisinterieur

Als basis voor een interieur is het verstandig te kiezen voor goede meubelen. Denk daarbij aan een goede bank, eettafel, eetkamerstoelen en kast. Als je hier een goede keus maakt, heb je lang plezier van een goed interieur. Alle klein meubelen en de aankleding kun je relatief goedkoop aanschaffen. Het voordeel hierbij is dat je eenvoudiger kunt wisselen van interieur en misschien zelfs mee kan doen met interieurtrends zonder direct een hoop geld te besteden.
Bij een goed basisinterieur denk ik aan merken als: Xooon, Henders & Hazel, In house, Goossens, Piet Klerkx en Sanders. Deze merken hebben goede meubelen voor toegankelijke prijzen en stijlen.

Een goed basisinterieur.

Een budget aankleding

De aankleding van een interieur kun je relatief goedkoop houden door te kiezen voor de goedkopere woonwinkels. Denk bijvoorbeeld aan raambekleding op maat gemaakt door Leenbakker of Kwantum. Ik heb met beide winkels goede ervaring. Voor een paar honderd euro heb je prachtige gordijnen hangen aangepast op jouw interieur.
Voor de aankleding, accessoires en decoraties zijn winkels als Xenos, Action, Kwantum, Leenbakker en de plaatselijke voordeel tuincentrum favoriet. Bovendien gaan deze winkels mee met de interieurtrends en kleuren. Voor een leuk bedrag kun je hier producten shoppen voor jouw woonkamer.
Klein meubelen vind ik meestal overal en nergens. Een beetje vaste merken zijn: Karwei, Kwantum, Ikea, Xenos, Leenbakker en Woonexpress.
Voor lampen ga ik meestal naar Karwei en Kwantum. Goede trendy lampen voor leuke prijzen.
Mijn favoriete bouwmarkt is de Hornbach. Zij hebben alles wat je nodig hebt voor jouw klusproject. Bovendien is het assortiment gunstig geprijsd en ik ben groot fan van hun eigen merk verf en lakken. Voor de Hornbach rijd ik met liefde een kwartier om. En dan heb ik de service nog niet eens meegerekend!

Mijn favoriete merken en woonwinkels.

Je geld goed besteedt

Bij het inrichten van een interieur is keuzes maken belangrijk. "Bij twijfel niet doen" geldt hier zeker. Ga echt naar de winkels toe. Shoppen op internet kan enorm tegenvallen. Bovendien wil je dingen toch uitproberen, voelen, ruiken. Bedenk goed dat je jouw geld maar één keer kunt besteden. Je kunt beter 800,- euro uitgeven aan een goede bank, dan 500,- euro aan een bank waarin na twee jaar de gaten zitten. Laat je niet misleiden door leuke verkooppraatjes. Wil je grote uitgaven gaan doen? Oriënteer je in de winkels, maak foto’s en bedenk thuis wat je allemaal gezien hebt en of de afmetingen kloppen. Voelt het nog steeds goed? Dan kun je jouw favorieten gaan shoppen. De Action is meestal een winkel waar je impulsief koopt en veel meer mee naar huis neemt dan de bedoeling was, maar dat doe je met grote meubelen natuurlijk niet ;). Vind je het lastig om keuzes te maken? Vraag je je af of het wel past in de woonkamer en bij jouw stijl? Schakel dan hulp in! Je kunt beter geld uitgeven aan goed onafhankelijk en persoonlijk advies, dan een verkeerde bank kopen. Bekijk de tarieven voor advies aan huis of online. En maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Lees hier hoe je een goed basisinterieur samenstelt.

Woonkamer Budget Interieuradvies Shoptip

Andere interessante blogs voor jou