Goede en betaalbare verlichting

Goede verlichting. Wat is het? En hoe creëer je het? En waar haal je nou de juiste lampen zonder duizenden euro’s kwijt te zijn? Allemaal vragen die ik graag beantwoord in deze blog.

Wat is goede verlichting?

Om een goed lichtplan te kunnen maken, moet je eerst wat weten van de verschillende soorten verlichting. Er zijn drie soorten verlichting: basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. Kort gezegd:

  • Basisverlichting: is verlichting die de gehele kamer kan verlichten, waardoor direct een goed overzicht is in de ruimte. Bijvoorbeeld plafondlampen.
  • Functionele verlichting: zijn lampen met een directe verlichtingsfunctie. Bijvoorbeeld de lamp boven de eettafel of een leeslamp. Deze lampen geven goed licht op een plaats met een functie.
  • Sfeerverlichting: is, zoals de naam al zegt sfeermakend. Dit zijn de vaak kleinere lampen verdeeld over de ruimte met geen andere functie dan sfeer geven en een gedeelte van de kamer met een kleine hoeveelheid licht te voorzien.
    Voor een goed lichtplan heb je alle drie de soorten verlichting nodig. Wil je meer lezen over de drie soorten verlichting? Lees hier verder.

Vloerlampen Kwantum.

Hoe creëer je een goed lichtplan?

Een goed lichtplan heeft alle drie de soorten verlichting. Aan de hand van een plattegrondschets van de ruimte kun je intekenen waar je licht nodig hebt en waar de stopcontacten en lichtpunten in het plafond zitten. Vervolgens vul je de overige hoeken in de plattegrond op met sfeerverlichting. Ook dit staat verder beschreven op de gratis adviespagina verlichting.

Hanglampen Ikea.

Welke typen lampen zijn er?

Naast de eerder besproken drie soorten verlichting, zijn er verschillende typen lampen. Bijvoorbeeld: hanglampen, vloer of staande lampen, tafellampen, wandlampen en plafondlampen. Iedere lamptypen kan wisselend bij elke soort lamp ingedeeld worden. Meestal behoren plafondlampen tot de basisverlichting, maar dit hoeft niet altijd waar te zijn. Uiteindelijk bepaalt de lichtsterkte en het effect van de lamp de soort lamp. Probeer voor een juist lichtplan verschillende lamptypen in de woning te combineren. Het beste effect wordt gecreëerd als de lichtbronnen in verschillende lichtsterkten, vanaf verschillende punten en verschillende hoogten komen.

Hanglampen van Karwei.

Waar koop je goede en betaalbare verlichting?

Als je een lichtplan hebt gemaakt, kun je gaan shoppen. Helaas is er niet één winkel waar je alles compleet kan kopen voor iedere woonstijl en voor ieder budget, maar uiteraard heb ik wel goede tips en voorbeelden voor je. Voor verlichting heb ik een aantal vasten adressen om goede en betaalbare exemplaren te kopen. Mijn drie top winkels voor verlichting zijn: Kwantum, Karwei en Ikea. De afbeeldingen en lampen uit deze blog zijn afkomstig van deze winkels.

Hanglamp van Karwei (links) en Kwantum (rechts).

Tafellampen van Kwantum.

Ook LED lampen kunnen dimbaar zijn en mogen gezien worden. Zoals het onderstaande exemplaar Lunnom van Ikea.

Meer lezen over verlichting? Lees verder
Lees meer adviezen en trends in de blog
Wil je nu echt een goed lichtplan? Ik help je graag. Neem contact op voor een gratis en vrijblijvend gesprek.

Verlichting Verlichtingsplan Advies DIY Lampen

Andere interessante blogs voor jou