Goede verlichting, ook in de winter!

Nu het einde van het jaar nadert en de lengte van de dagen weer korter wordt is het vroeger donker. De kans is groot dat je na een lange dag werken bij binnenkomst meteen de verlichting aan moet zetten. Onze biologische klokken worden hierdoor enorm verstoord. Een goede verlichting in de woning is daarom van belang. Heb je ook vaak moeite om jouw ogen open te houden voor de tv of tijdens het lezen van een boek? De kans is groot dat dit wordt veroorzaakt door te weinig licht. Het licht in onze omgeving valt binnen via ons netvlies. Als we te lang in een donkere ruimte verblijven en we dus weinig licht via onze ogen binnenkomt, worden er seintjes afgegeven om Melatonine aan te maken. Dit hormoon zorgt ervoor dat we slaperig worden. Om ook een productieve avond te hebben in de wintertijd is goede verlichting van belang!

Dat we de gehele avond bij een TL-verlichting gaan zitten om te voorkomen dat we in slaap vallen is uiteraard niet de bedoeling. Vaak besteden we veel aandacht aan het meubilair en de aankleding van de woning, maar wordt de verlichting vergeten. Het wordt nu echt tijd om daar verandering in te brengen. Een goede verlichting krijg je door de volgende tips op te volgen:
• Maak gebruik van alle drie de verlichtingssoorten.
• Gebruik verschillende soorten en vormen lampen.
• Varieer in lichtpunten en lichtsterkte.
• Indirect licht geeft ruimte.
Een goed verlichtingsplan bestaat uit drie soorten verlichting: Algemene verlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. Om meer te lezen over het maken van een goed verlichtingsplan bekijk dan deze pagina.

Inspiratie voor originele sfeerverlichting

LED-strips
Bij Ikea koop je tegenwoordig ook LED-strips voor het plaatsen achter de TV, schilderij of op de kast. Dit geeft een indirecte verlichting en sfeervol effect. De bank van Colico design heeft ook een indirect licht met een zeer modern en uniek effect. Uiteraard kun je de kleur aanpassen aan jouw humeur. Deze verlichting past uitstekend in de woonstijlen: City en Industrieel modern.

Links: verlichting van Ikea; Rechts bank met LED verlichting van Colico Design.

Snoeren
Wat doen we met die gekke snoer? Aangezien de draadloze elektriciteit nog even op zich laat wachten, hebben we altijd met snoeren te maken. Zichtbare snoeren zijn niet voor iedereen wenselijk. Je kunt natuurlijk een snoer minder op laten vallen door het dezelfde kleur te geven dan de wand, het snoer achter een gootje weg te werken of in de wand te frezen. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel leuke en stoere lampen met snoeren die gezien mogen worden.

Toe aan een goed verlichtingsplan? Neem contact op met Woonstijladvies om de mogelijkheden te bespreken.

Lees meer over een goed verlichtingsplan.

Verlichting DIY Woonkamer Verlichtingsplan

Andere interessante blogs voor jou