Haal kleur in huis met pasteltinten

De lente is in aantocht. De ultieme tijd van het jaar om frisse kleuren in huis te halen. Dat kun je eenvoudig doen met een fleurige bos tulpen. Heb je liever een kleur die wat langer blijft hangen, dan zou een nieuwe muurkleur een goede optie zijn. Het is tijd om die witte muur een lichte kleurvleug te geven. Wat is jouw favoriete kleur die deze lente een subtiele rol gaat spelen in jouw interieur? In deze blog vertel ik je graag meer over lichte kleuren en geef ik je tips om tot de juiste pasteltint te komen.

Wat is een pasteltint?

Een pasteltint is een kleur gemengd met wit of een andere lichte kleur. Je kunt iedere kleur mengen met wit. Uiteindelijk eindig je op een lichte variant van de oorspronkelijke kleur. Een kleur met minder pigment en minder intensiteit. Elke verkrijgbare kleur is er dus ook in pastel variant. Bij pastelkleuren denken we vaak aan lila, licht roze en licht geel. Maar er zijn dus veel meer pastelkleuren. Bij pasteltinten denken we meteen aan kleuren. Theoretisch gezien zijn zachte kleuren grijs en warme witkleuren ook pasteltinten.

Wanneer pas je pasteltinten toe?

Er zijn verschillende redenen om pasteltinten toe te passen. Wellicht de belangrijkste reden is: omdat een donkere kleur te spannend is om te gebruiken. Dit is helemaal niet erg. Als een intense kleur niet bij je past, moet je er niet aan beginnen. Daar krijg je toch spijt van. Ga liever op zoek naar een lichte kleur die wel bij je past en waar je vrolijk van wordt.

Pasteltinten geven kleur aan een ruimte zonder meteen te overschreeuwen.

Een andere reden om pastelkleuren te gebruiken is vanwege de hoeveelheid licht in de ruimte. In een donkere ruimte is het raadzaam lichte kleuren te gebruiken (tenzij het de slaapkamer is, daar heb je toch je ogen dicht ;)). Als je een ruimte hebt met weinig daglicht en je moet elke keer het licht overdag aanzetten, dan wordt je daar vast niet vrolijk van.

Ook bij kleinere woonkamers is een lichte kleur een goede optie. In het toilet kun je prima een donkere kleur toepassen, die ruimte is toch al klein. Echter in de woonkamer wil je niet dat de donkere muren op je af komen. Meestal hebben we de voorkeur aan een ruimtelijke en lichte woonkamer. In zo’n geval kun je dus kleur toevoegen door middel van een pasteltint.

Donker maakt klein. Kies bij een kleine kamer, liever voor lichte kleuren.

Welke pasteltint moet ik kiezen?

Dat heeft helemaal te maken met jouw persoonlijke voorkeur en het beoogde effect. Als startpunt zou je aan de hand van de woonstijlen kunnen bepalen welke kleuren bij jouw interieur passen. Daarna maak je eenvoudiger een keuze voor een kleur naar wens. Bijvoorbeeld: bij een Natuurlijke woonstijl horen natuurlijke kleuren. Dit zijn bruine, groene, blauwe en wellicht zacht gele kleuren. Je hebt meteen een selectie. Welke kleur heeft jouw voorkeur? Daarna ga je op zoek naar de juiste pasteltint van deze kleur. In de bouwmarkt kun je kleurstalen halen en kijken hoe ze overkomen in jouw kamer. ‘Een kind kan de was doen’.

Natuurlijke kleuren voor een natuurlijke woonstijl.

Waar moet je opletten bij de juiste kleur?

Voordat je daadwerkelijk een kleur gaat gebruiken is het raadzaam om op de volgende punten te letten:

  • Heeft de pasteltint een warme of koele ondertoon? Een koele ondertoon betekend dat er een grijze zweem doorheen zit. Een warme ondertoon lijkt een gele gloed te hebben. Bekijk de onderstaande blauwe en groene kleuren voor het verschil. Een grijze ondertoon geeft een kouder, strakker en moderner effect. Een gele ondertoon geeft een warmer, frisser en speelser effect.

Koele of warme pasteltinten. Wat past bij jou?

  • Heb je een kleurstrip gehaald bij de bouwmarkt met meerdere kleuren erop? Knip de kleur uit die je graag wilt en bepaal de kleur afzonderlijk van de andere kleuren op de strip. De kleuren op de strip beïnvloeden de beleving van de kleur enorm. Bekijk de onderstaande afbeelding. Strip 1 en 4 zijn exact dezelfde kleuren. Doordat er eerst een warme strip naast staat (strip 2) lijken de kleuren van strip 1 koel. Zet je vervolgens een koelere strip (strip 3) naast dezelfde kleuren, dan lijken de kleuren ineens veel warmer. Beoordeel daarom de kleur altijd afzonderlijk!

Kleuren op een kleurstrip beïnvloeden elkaar.

Heb je liever hulp bij het uitzoeken van je eigen pasteltinten in huis? Dat kan. Ik help je graag. Bekijk hier de mogelijkheden en tarieven.

Vind meer wooninspiratie op de blog.
Wil je meer weten over kleuren? Bekijk dan de doe-het-zelf pagina’s voor meer gratis interieurinformatie.

Kleuradvies Pasteltinten Kleur Voorjaar

Andere interessante blogs voor jou