Haard in de woonkamer

Het is winter en dan zetten we maar al te graag de kachel aan. Zou het niet lekker zijn om een haard aan te kunnen steken? Voordat de centrale verwarming werd toegepast, werden huizen verwarmd door middel van losse kachels en haarden. De meeste huizen hebben inmiddels een centrale verwarming, soms in combinatie met een haard of kachel. Tegenwoordig wordt een haard als meerwaarde gezien voor een woning. Wil jij graag een nieuwe haard of een haard laten plaatsen in de woonkamer? Bekijk de volgende voorbeelden om jouw keuze te bepalen.

Haarden in de muur

Onderstaande haarden zijn beide weggewerkt in de muur. De meeste haarden zijn geheel of gedeeltelijk weggewerkt in de muur. Deze varianten zijn strak afgewerkt, ideaal voor de moderne woonstijl. Enig nadeel van deze haard, is het verdwijnen van veel warmte in de muur. De warmte opbrengst is minder dan 20%.

Gedeeltelijk openhaarden

Ook deze haarden zijn geschikt voor de moderne woonstijl. Doordat deze haarden gedeeltelijk open zijn, verdwijnt er minder warmte in de muur. Deze haarden hebben een glasplaat die rondom het vuur naar beneden getrokken kan worden. Hierdoor blijft de gehele haard zichtbaar en is de veiligheid optimaal.

Losse haarden

De losse haard is weer helemaal terug. Zeker als jouw huidige woning nog geen haard heeft, is dit de meest eenvoudige toepassing. Deze haarden hebben een wat klassieker uiterlijk ten opzichte van de weggewerkte haarden. Enkele voordelen van deze haarden: minimale ruimte nodig en optimale warmte afgifte doordat de haard vrij in de ruimte staat.

Let wel op de veiligheid. Met een haard maak je immers vuur in jouw woning. Jaarlijks de schoorsteen laten vegen is zeker een vereiste, maar helaas niet altijd voldoende. Zeker de oudere kachels en rookkanalen vragen extra onderhoud.

Vind hier meer wooninspiratie.

De afbeeldingen in deze blog zijn afkomstig van: hetopenhaardenhuys.nl, houtenhaard.nl, haardenonline.nl, steevensmontage.nl

Woonkamer inspiratie Haard

Andere interessante blogs voor jou