Het perfecte interieur of de sfeer van vroeger?

Terwijl de meeste mensen voor perfectie gaan in hun interieur, is een steeds groter wordende groep bezig om vroegere tijden terug te halen. Naast het interieur zien we dit ook terug in ons gedrag. Waarom zouden we de deur uitgaan, als we het binnen ook gezellig kunnen hebben? Mensen blijven steeds vaker zaterdagavond op de bank voor de televisie of spreken met vrienden thuis af. Zou deze trend een nasleep zijn van de crisis? Of is men juist door de zogenaamd harder wordende samenleving opzoek naar gezelligheid en geborgenheid? Wat voor effect heeft dit op ons interieur?

Sinds het begin van de jaren 80 is men bezig met de perfectionering van interieurs. Jan des Bouvrie was als één van de eerste in Nederland bezig met perfectie op interieurgebied. Jan des Bouvrie is met name bekend geworden met zijn strakke “witte interieurs”. Ieder detail klopte en de sfeer was één en af luxe. Iedereen die ook maar interesse had voor interieurs zorgde ervoor dat alles perfect op elkaar was afgestemd en geen krasje op de tafel te bekennen was. Een groot gedeelte van de bevolking heeft nog steeds behoefte naar deze perfectie. Perfectie is immers een uiting van welvaart en luxe.

In de afgelopen jaren is een retro en vintage interieur in opkomst, althans voor een gedeelte van de bevolking. Zij gaan opzoek naar oude authentieke huizen, waarin details in ere hersteld worden. Tegenwoordig is het hebben van bijvoorbeeld een jaren ’30 woning zelfs een meerwaarde, mits de details intact zijn gebleven. Om hier een interieur bij te zoeken, wordt veelal gekozen voor vintage meubelen. Kasten en dressoirs worden opnieuw geschilderd en daarna soms weer licht geschuurd, zodat de oudheid van het meubel benadrukt wordt. Deze imperfectie zie je ook terug in het gebruik van eenvoudige stoffen als jute en kalkverf voor op de muren. En een eettafel kan prima samen gaan met verschillende kleuren en soorten stoelen.

Je hoeft maar een interieurtijdschrift open te slaan en vroegere tijden herleven. Is dit een schreeuw naar de geborgenheid en gezelligheid van vroeger? Of is het slechts een trend die zich herhaald? De vraag is “Wat kies jij”? Ga je voor perfectie of de sfeer van vroeger?

Lees meer tips en trends in de blog.

Bronnen foto's Interiorstore, Apartmenttherapy en Countryliving

Vroeger en nu Woonkamer Woonstijlen Kleuren

Andere interessante blogs voor jou