Het succes van de Landelijke woonstijl

De Landelijke woonstijl is al geruime tijd een enorme trend in Nederland. Veel mensen kiezen of hebben gekozen voor een “Landelijk wonen” interieur. Het maakt niet uit naar welke interieurwinkel of accessoirewinkel je gaat, “Landelijk wonen” is overal. Whitewash, matte muurverf, steigerhout en andere soorten hout, zijn enkele typische voorbeelden die een interieur een landelijke woonstijl kunnen geven. Zelfs de kerst wordt Landelijk gedecoreerd met allerlei houten voorwerpen, zoals gevlochten houten harten of stoffendiertjes voor in de kerstboom. Waardoor wordt dit succes veroorzaakt? En hoe creëer je zelf een Landelijke woonstijl?

Woonstijlen

Grofweg kunnen we de woonstijlen indelen in twee groepen. De eerste groep zijn de woonstijlen die door de meeste mensen worden betiteld als “Modern”. De elementen in deze woonstijlen zijn strak afgewerkt en het lijnenspel is hoekig. Veel nieuwbouwhuizen en kantoren lenen zich uitstekend voor deze groep. Twee duidelijke voorbeelden van deze stijl zijn “Industrieel modern” en “City”. De andere groep woonstijlen valt onder de groep “Sierlijk” of “Klassiek”. In deze groep zijn veel sierlijke en ronde vormen aanwezig. Denk aan authentieke elementen zoals balken, plafond, en-suite deuren, glas-in-lood ramen en ornamenten. Bij deze groep horen onder andere de woonstijlen “Klassiek” en “Romantisch”. Er zijn echter ook woonstijlen die in beide groepen terecht kunnen komen. Dit is dan afhankelijk van de uitvoering. De woonstijl “Landelijk wonen” is zo’n woonstijl die zowel modern als klassiek uitgevoerd kan worden. Daarbij moet wel gezegd worden dat de meeste “Landelijk wonen” interieurs onder de groep “Klassiek” vallen. Dus houd je van Klassiek of Modern, in combinatie met de Landelijke woonstijl is beide mogelijk.

Landelijk klassiek. (Foto: Woonstijladvies)

Woonwensen

Uiteindelijk hebben we allemaal dezelfde wensen voor een interieur. We willen ons lekker kunnen ontspannen en ruimte hebben in het interieur. Vooral het aspect ruimte is van groot belang. We hebben veel ruimte wensen, zoals een grote woonkamer, extra kamers voor de kinderen, huisdieren, hobby’s of bergruimte. Daarnaast moet het luxe, warm, sfeervol en opgeruimd zijn. We zijn niet allemaal in staat ons droomhuis aan te schaffen. Als de vraag wordt gesteld: Wat zou je aan jouw huis willen veranderen? Geeft een groot deel van de mensen aan meer ruimte te willen. Meer kamers, een grotere tuin, meer opbergruimte, een grotere woonkamer, enzovoort. Maar hoe creëer je dat allemaal als je niet in staat bent een groter huis te kopen? De woonstijl “Landelijk wonen” lijkt hier de oplossing voor te zijn.

Kenmerken van Landelijk wonen

In de woonstijl “Landelijk wonen” wordt er veel gebruik gemaakt van lichte kleuren. De basis in een “Landelijk wonen” interieur is wit en grijs. Muren, plafonds en vloeren, alles is licht. Het grote voordeel van lichte kleuren is de eigenschap van het weerkaatsen van (dag)licht. Doordat de woonruimte hierdoor lichter is, lijkt de kamer groter. Muren lijken verder weg en het plafond lijkt hoger. Op deze manier creëer je optisch meer ruimte. Zeker als je hierbij lichte meubelen combineert.

Landelijke woonaccessoires.

Ontspanning en sfeer

De tweede algemene woonwens is ontspanning. Mensen willen lekker languit op de bank kunnen liggen als ze thuis komen na een hectische dag. Naast de witte kleur die hierbij een rol speelt zijn ook materialen van belang. In de woonstijl “Landelijk wonen” zien we veel hout. Zowel bewerkt en geschilderd hout, als onbehandelt en sloophout. Hout is een natuurproduct en heeft een rustgevend effect. Dit geldt ook voor verschillende soorten textiel. In een “Landelijk wonen” interieur hoort een grote stoffen bank met losse kussens. Het liefst in een lichte of neutrale kleur, zoals wit, grijs of bruin. Alleen al bij de gedachten aan een grote bank met kussens wil je al neerploffen na een lange dag. Als we kunnen ontspannen in een interieur voelen we ons al snel op ons gemak.

Meubelen

Naast deze twee grote voordelen van een “Landelijk wonen” interieur, geeft dit interieur ook het gevoel alsof je in een groot landhuis bent ergens tussen de weilanden. Bovendien biedt een “Landelijk wonen” interieur ruimte voor allerlei soorten meubelen. Je kunt gaan voor nieuwe meubelen of juist oude meubelen die je zelf opknapt. Hierdoor is er altijd een variant “Landelijk wonen” die bij jou past.

Zelf creëren

Hoe creëer je zelf een “Landelijk wonen” interieur? Misschien ben je enthousiast geworden voor deze woonstijl en wil je deze stijl ook thuis creëren. Uiteraard is de uitvoering afhankelijk van jouw woning. Maar onthoud dat de basis licht is. Kies voor de kleuren wit, grijs en bruin. Daarnaast kun je kiezen voor pasteltinten, zoals lichtblauw of lichtroze. De materialen die gebruikt worden in deze woonstijl zijn hout, textielsoorten, beton en natuursteen. Bij hout kun je denken aan geschuurd hout, sloophout, riet, blank hout, steigerhout en wit geschilderd hout. De meubelen zijn licht van kleur en comfortabel. Voor accessoires hoef je niet ver te zoeken de winkels liggen er vol mee. Let op lichte kleuren en veel hout!

Wil je ook graag een Landelijke woonstijl en kun je wel wat hulp gebruiken? Neem contact op voor een gratis en vrijblijvende afspraak.

Lees meer over woonstijlen en de landelijke woonstijl.
Of bekijk meer tips en trends.

woonstijlen woonkamer Landelijk Wit wonen DIY

Andere interessante blogs voor jou