Huidige woontrend Wit wonen

De laatste jaren zijn de witte interieurs erg in trek. Waar Jan des Bouvrie ooit mee begon in de jaren 90, zien we steeds verder ontwikkelen. Veel jonge gezinnen nemen de trend van een wit interieur over. Waarom zijn witte interieurs zo populair? En hoe creëer je zelf zo’n wit interieur? Dat lees je in deze blog. En uiteraard mijn tips voor een wit interieur.

Links: wit modern klassiek interieur, rechts: wit geschilderde eethoek

Hoe de hype begon

In de jaren 90 introduceerde Jan des Bouvrie het witte interieur op de Nederlandse televisie. Na de kleurrijke jaren 80 was dat een redelijke schok voor de gemiddelde Nederlander. Daar bleef het toen bij. Pas vele jaren later (na 2000), werd meer wit toegepast in de Nederlandse woningen (veelal gecombineerd met grijs). En anno 2018 is het een hele trend. Al zien we wel weer een verschuiving ontstaan. De afgelopen jaren is de wit-grijs trend verschoven naar wit-wit.

Waarom zijn witte interieurs populair?

Een wit interieur is vooral herkenbaar aan, hoe kan het ook anders, veel wit. De basis is wit. Witte muren, witte meubelen en witte accessoires. Maar waarom is wit zo populair? Eigenlijk is dat heel eenvoudig, als we kijken naar de eigenschappen van de kleur wit. Wit staat voor licht, ruimte, rein, rust en is goed te combineren met andere kleuren en stijlen. En wie wil er in deze drukke tijden geen huis dat rust, licht en ruimte uitstraalt?
Accessoires zijn ook belangrijker dan 30 jaar geleden. Echter geeft een overdaad aan accessoires een chaos als resultaat. Tenzij alles dezelfde kleur heeft. In dit geval wit. Als alle accessoires wit zijn, bij een witte basis, kun je genoeg accessoires neer zetten om een interieur eigen te maken.

Witte basis, witte accessoires.

Hoe creëer je zelf een wit interieur?

Met een witte basis. Zorg dat de wanden en plafonds wit zijn. Dat mag een kant en klare witte muurverf zijn, maar een RAL 9010 volstaat ook, indien je iets meer warmte wilt. RAL 9010 is overigens ook aan te raden als er geen direct zonlicht in de ruimte valt (zoals kamers met een raam aan de Noordzijde). Meubelen kunnen ook wit geverfd worden. Banken mogen wit zijn, maar ook een lichte neutrale kleur hebben, indien een witte bank niet wenselijk is. Denk aan licht grijs of een lichte bruine kleur. Wat vooral heel belangrijk is, vermijdt contrasten. Hierdoor vervalt het effect van een wit interieur.

Witte keuken bij een wit interieur.

Wat gaat er komen?

Voorgaande jaren zagen we veel grijs gecombineerd met wit. Langzaamaan verdwijnt het grijs en zien we natuurlijke invloeden terug komen. De nieuwe woonstijl van dit jaar is Jungle en dat zien we ook aan de wit interieurs. Wit wordt momenteel gecombineerd met hout. Het liefste ruw hout, met mooie groeilijnen en knoesten. Maar ook planten, zwart en metaal zien we dit jaar veel voorbij komen. Mijn verwachting is dat deze groen trend zich doorzet en we ook steeds meer invloeden gaan zien van de Natuurlijke woonstijl. Dus een verschuiving van Wit wonen naar Natuurlijk wonen.

Tips

Om te voorkomen dat een wit interieur steriel is, maak je gebruik van verschillende materialen. Wissel wit geschilderd hout af met hoogglans wit. Maak gebruik van rijke stoffen, zoals grof geweven kussens en plaids of een hoogpolig vloerkleed. Ook leuk: een witte tafel, met verschillende witte stoelen.

Bekijk hier de andere woonstijlen.
Of lees meer over trends op de blog.
Of bekijk de shoplog bij het wit wonen interieur.

Sfeerimpressie Romantisch Wit wonen.

Wit wonen Jan des Bouvrie Trends 2018 Woonstijlen DIY

Andere interessante blogs voor jou