Ideeën voor aan de muur

Ieder huis heeft ze… muren. Muren vormen de basis van iedere ruimte. Ook de indeling van een huis wordt bepaald door de plaats van de muren. Door een muur te verplaatsen in een bestaand huis creëer je nieuwe ruimtes. Zonder muren is er geen huis, maar wat doe je met al die muren? De meeste muren worden voorzien van een verfkleur of behang, om vervolgens een meubel tegen de muur te zetten. Maar je houdt altijd lege stukken muur over. Wat doe je daarmee?

Schilderij

Het meest standaard is het ophangen van een schilderij of canvas aan de muur. Schilderijen kunnen direct veel kleur brengen in het interieur en de sfeer bepalen. Bovendien zijn schilderijen mooie wanddecoraties. De grootte van het schilderij is afhankelijk van de grootte van de muur, maar ook het doel wat je wilt bereiken met het schilderij. In de linker onderstaande afbeelding hangt een kleurrijk schilderij in een kleurrijk interieur. Tevens hangt het schilderij niet geheel boven het midden van de bank, dat een speels effect geeft. In de middelste afbeelding benadrukt het schilderij, samen met het hoofdbord, de breedte van het bed. In de rechter afbeelding is het schilderij duidelijk de eye-catcher van de verder rustige zithoek.

Schilderijen aan de muur. (Foto's: Woonstijladvies)

Lijstjes

Naast schilderijen kun je ook (foto)lijstjes ophangen aan de muur. Dit kan netjes op een rij, kriskras door elkaar of met gebruik van denkbeeldige lijnen. Op de onderstaande foto’s zijn verschillende muren afgebeeld met voorbeelden van lijstjes. Naast het ophangen van jouw eigen (vakantie)foto’s kun je ook denken aan zwart-wit portretten, veel gekleurde lijstjes met gekleurde afbeeldingen (midden, Pipstudio) of lege baroklijsten (rechts, Eijffinger). Een leuke variatie op de inhoud van de lijstjes is het uitzoeken van leuke behangpatronen, stukjes stof of inpakpapier en deze in de lijstjes plakken. Onthoud wel, hoe meer kleur hoe drukker het wordt.

Fotolijsten aan de muur. (Foto's: Pipstudio en Eijffinger )

Spiegel

Over het algemeen worden spiegels opgehangen boven een dressoir. Spiegels zijn uitstekend voor het groter laten lijken van een ruimte, doordat spiegels licht weerkaatsen en de reflectie van de kamer weergeven. Varieer eens met de grootte van de spiegel of het gebruik van meerdere kleine spiegels.

Spiegels kunnen een ruimte groter laten lijken.
(Linker foto: Ikea Hemnes, rechter foto: Levico Rofra Home)

Planken

Plankjes zijn uitermate geschikt voor het stallen van fotolijstjes en accessoires. Indien je planken gebruikt in dezelfde kleur als de wand, zullen de planken rustiger ogen. Dit geldt overigens ook voor de accessoires op de planken. Hoe minder contrast in kleur, hoe rustiger het resultaat. Wil je juist knallen met kleur? Kies dan voor contrasterende of felle kleuren. Op de onderstaande middelste afbeelding zijn gekleurde plankjes van Ikea, gecombineerd met zwart-wit foto's voor een mooie balans. Momenteel zie je veel natuurlijke elementen, planken met natuurlijke vormen en kleuren, zoals afgebeeld in de linker en rechter afbeelding.

Planken aan de muur geven meer ruimte voor accessoires.
(Linker foto: Ikea, midden: Houtmerk, rechter foto: ruw meubelen webshop)

Letters

Letters zijn al jaren erg populair in het interieur, maar iedere keer op een andere manier. Jaren terug hing er in de meeste woonkamers en kinderkamers een letterbak. Deze zien we op verschillende manieren elke keer weer terug komen. Vanaf 2010 zagen we vooral houten woorden, zoals “HOME” en “LOVE”. Deze dagen mogen we volop variëren met letters. We zien vooral veel letterslingers, letterbakken en letterborden. Ook de handwritings zijn hip!

Letters doen het altijd goed in het interieur. (vilten letters en letterslinger van Xenos)

Kastjes

Als variatie op planken zijn kastjes voor aan de muur ook zeer populair. Je vindt ze in alle verschillende afmetingen. Gekozen kan worden voor meerdere kleine kastjes of een grotere met meerdere planken. Daarnaast kun je variëren met kleur en de manier van ophangen. Hieronder een aantal voorbeelden.

Kastjes aan de muur zijn zowel decoratief als functioneel.
(Linker foto: VT wonen , rechts: Ikea)

Boeken

Boeken worden vaak geplaatst op planken tegen de muur of in een boekenkast. In de afbeelding hieronder is een geheel andere manier van boekenopslag weergegeven. Door het gebruik van een onzichtbare bevestiging lijken de boeken te zweven tegen de wand.

Zwevende boeken aan de muur. (Umbra Conceal zwevende boekenplank)

Muurstickers

Ook muurstickers zijn de laatste jaren zeer populair. Voorheen hadden stickers nog een goedkoop imago. Inmiddels is een muursticker niet meer weg te denken uit een modern en trendy interieur. Enige eis voor het bevestigen van een muursticker is een vlakke en schone ondergrond. Door de grote variatie in verkrijgbare stickers is ieder gewenst effect te creëren en is voor ieder interieur wel een mooie sticker te vinden.

Muurstickers voor alle woonstijlen. Muurstickers verkrijgbaar bij Wall-art

Vind meer leuke woonideeën op de blog.
Bekijk ook eens de doe-het-zelf pagina's voor meer gratis interieur informatie.

muur ideeën wand schilderijen wandplank muurstickers letters fotolijst wandkastjes

Andere interessante blogs voor jou