Interieurkleur kiezen

Kleuren maken een interieur. In ieder interieur hoort kleur, ongeachte de woonstijl. Met kleur krijgt een interieur meer sfeer en kun je ook een bepaald gevoel opwekken. Kijk bijvoorbeeld eens naar de kleuren op straat. Zo staat de kleur rood voor warmte, gevaar, maar ook voor passie en actie. Groen is juist een rustgevende kleur en geeft een gevoel van harmonie. Maar hoe weet je nu welke kleur je moet kiezen voor jouw interieur? En welke kleuren combinaties vind je prettig?

Invloed van kleurencombinaties

Om een kleur te kiezen kun je naar de bouwmarkt gaan en aan de hand van losse strips uit de kleurenwaaier een keus maken. Dit is erg lastig. Alleen al de verschillende kleuren op één strip beïnvloeden elkaar enorm. Daarnaast gaat het kiezen van een kleur vooral op gevoel, die op dat moment beïnvloedt wordt door alle kleuren op de strip. In de onderstaande afbeelding zie je twee kleurenstrips. Één met een witte achtergrond, de andere met een zwarte achtergrond. De strip met de zwarte achtergrond lijkt lichtere kleuren te hebben. Terwijl beide strips identiek zijn. Een donkere achtergrond laat de kleuren lichter lijken en andersom.

Beide kleurenreeksen zijn identiek.

Warme en koele tinten

Vaak is het makkelijker om te bedenken welke kleur je NIET wilt en welke sfeer je WEL wilt creëren, dan lukraak een kleur kiezen. Als voorbeeld: je houdt echt niet van rood, maar je wilt wel graag een warme sfeer in huis. Dan kun je kiezen voor een bruine kleur met een rode of gele ondertoon. In de onderstaande afbeelding zijn vier bruine kleuren te zien. De bovenste twee zijn koele bruintinten. De onderste kleuren zijn warme bruintinten. Alle kleuren hebben een totaal ander effect in het interieur. In dit geval zou je dus voor een warme bruintint kunnen kiezen. Iedere kleur heeft warme en koele varianten.

Koele en warme bruintinten.

Kleur kiezen blijft lastig. Veel mensen gaan voor “veilig” en vergeten om een kleur te kiezen of kiezen een pasteltint. Helaas hebben pasteltinten niet altijd het beoogde effect. Met als gevolg dat je niet tevreden zult zijn. Daarnaast wordt kleur ook beïnvloedt door de grote van de ruimte en hoeveel en wat voor soort licht er op de kleur valt. Vind je het lastig om kleuren te kiezen? Bekijk wat Woonstijladvies voor jou kan betekenen.

Lees verder over interieurkleuren kiezen.
Lees meer over kleur en licht.
Of vind meer interieurinspiratie op de blog.

kleur kiezen kleuren interieuradvies interieurkleuren effecten

Andere interessante blogs voor jou