Je eigen huis schilderen

“Goh, wat doe je eigenlijk in jouw vrije tijd?” Nou, zoiets als het hele huis opknappen. In 2015 zijn we verhuisd naar onze huidige woning. We wilden graag voldoende ruimte en een grote tuin. Dat huis hebben we gevonden. Aangezien ik toentertijd in verwachting was van ons tweede kind en we twee weken huisloos waren, zijn we meteen op de dag van de sleuteloverdracht ingetrokken. Je weet hoe dat gaat. Spullen er in, kleurtje op de muur en het huis is bewoonbaar. De combinatie van jonge kinderen en allebei een baan, maakt het afwerken van een huis niet tot grootste prioriteit. Naast tijdgebrek, moet je keuzes maken waaraan je geld wilt besteden. Wat heeft prioriteit, wat laten we doen en wat kunnen we zelf? De antwoorden op deze vragen zijn natuurlijk voor iedereen en voor ieder huis anders. Zo blijf je in ieder huis wel bezig met herstellen, opknappen en vernieuwen.

Ons huis

Dit jaar was het schilderwerk aan de buitenzijde aan de beurt. Een enorme klus als je bedenkt dat het grootste gedeelte van de voor en achterzijde van onze woning bedekt is met hout. De buitenkant was niet hetgeen waarvoor we vielen toen we dit huis kochten. Maar aangezien je de binnenkant vaker ziet dan de buitenkant, hebben we dit huis gekozen. Ondanks dat, is het toch belangrijk dat de buitenkant mooi blijft en het hout niet gaat rotten. Na het opvragen van verschillende offertes en een inventarisatie van de overige nodige klussen in de woning, heb ik besloten het schilderwerk op me te nemen. Dit kan ik zelf! Het is een klus die iedere paar jaar terugkomt. Uiteindelijk willen we in de loop der tijd onderdelen gaan vervangen voor onderhoudsvriendelijke oplossingen. Op dit moment zijn er twee ramen lek en één kozijn rot. Dus die zullen vervangen gaan worden. De rest van het houtwerk heb ik geschilderd.

Enthousiast aan het werk.

Wat heb ik gedaan?

Om te beginnen heb ik al het houtwerk geschuurd en schoongemaakt. Zit de verflaag nog goed vast, dan is licht opschuren voldoende. De stukken hout waar de verf afbladderde, heb ik compleet kaal geschuurd, gekrabd of gebrand. Vervolgens heb ik alle oneffenheden of gaatjes in het hout opgevuld met plamuur/houtvuller. Daarna weer licht opgeschuurd.
Alle kale of geplamuurde delen heb ik twee keer in de grondverf gezet. Gevolgd door drie lagen lak! De delen die slechts licht geschuurd waren, hadden voldoende aan één of twee lagen lag.

Voorgevel van plamuren naar grondverf naar lak.

De voorgevel van onze woning heeft de warme zonne-uren op de middag en avond. Deze zijde was er het ergste aan toe. Uiteindelijk is de gehele voorgevel in de grondverf gegaan, gevolgd door drie lagen lak!

Het eindresultaat

Het eindresultaat.

Ik ben enorm trots op mijn werk. Het was een behoorlijk karwei. In totaal heb ik er 3 maanden over gedaan. En dan elke week een aantal uren of dagdelen, aangezien tijd schaars is. Ook in de avonduren en weekenden was ik op de steiger te vinden.
De offertes die we hadden ontvangen voor het schilderwerk waren minimaal 6000,- euro exclusief BTW. In totaal heeft deze klus nu net geen 400,- euro gekost. Over vier of vijf jaar mag het weer. Hopelijk volstaat het werk dan met licht opschuren en één keer lakken ;).

We hebben gekozen voor de kleuren RAL 7021 (Antraciet) en RAL 9010 (Warm wit).

En nu

“En wat doe je nu met je vrije tijd?” We gaan vrolijk binnen verder, want daar wachten nog veel meer klussen op me. Zoals de slaapkamer van onze zoon. Die al bijna af is.

Er wordt momenteel druk gewerkt in de kinderkamer.

Volg mij op Pinterest, Instagram, Twitter of Facebook, om op de hoogte te blijven van mijn huidige werkzaamheden.

Bekijk meer wooninspiratie en projecten op de blog.
Of neem contact op voor vragen en advies.

Schilderwerk Buiten DIY doe-het-zelf

Andere interessante blogs voor jou