Kamerplanten verzorgen en onderhouden

Kamerplanten zijn weer helemaal terug van weggeweest. De echte plantenliefhebber zal denken: “Zijn ze ooit weggeweest?” Hier ook niet hoor ;). Kamerplanten zijn op dit moment een trend. Niet één of twee, maar het liefste een heleboel. Planten onderhouden is eigenlijk helemaal niet moeilijk, als je maar weet hoe…. In deze blog leg ik je graag uit hoe eenvoudig het kan zijn om planten in huis te hebben.

Help ik houd geen plant in leven!

Als we een plant aanschaffen letten we vooral op het uiterlijk. Welke plant vinden we mooi en welke plant is momenteel een trend? Natuurlijk willen we niet met een lelijke plant opgezadeld zitten, maar eigenlijk zou je bij de aanschaf al anders te werk moeten gaan.
Om te beginnen kijk je naar jouw eigen woning. Wat voor klimaat heb je in huis? En waar wil je een plant plaatsen. Is het snel warm en heb je veel direct zonlicht of heb je juist een koel huis met licht vanaf de noordzijde? Bepaal voordat je een plant gaat aanschaffen op welke plaats in huis je deze plant neer wilt zetten.

Populaire kamerplanten. (123planten.nl)

Wat hebben planten echt nodig?

Planten hebben licht, water, warmte en soms wat voeding nodig. Wat de exacte hoeveelheden zijn, verscheelt per plant. Nadat je bepaalt hebt waar je een plant wilt neerzetten en een geschikte plant hebt gekocht, is het belangrijk om uit te zoeken wat deze plant aan verzorging nodig heeft. Tegenwoordig zijn er voldoende websites die informatie geven over de verzorging van planten. De site waar ik regelmatig op kijk is 123planten.nl.

Uitproberen

Soms voldoet de beschrijving van de perfecte standplaats aan de huidige standplaats van de plant, en toch gaat het niet zo lekker. De plant groeit niet, verliest blad, de bladeren worden geel of gaan hangen. Al deze signalen duiden op één of meerdere factoren waardoor de plant niet happy is. De plant kan te veel of te weinig licht krijgen. Of je geeft de plant te veel of te weinig water. Houd je nieuwe planten de eerste weken goed in de gaten. Groeit de plant of blijft hij hetzelfde, dan is er geen reden tot actie. Ziet de plant er minder goed uit dan voorheen? Bekijk dan nogmaals de ideale hoeveelheid licht en water en probeer daarin aanpassingen aan te brengen. Geef de plant een andere plek of pas de hoeveelheid water aan.

De Ficus Elastica heeft veel licht nodig. Plaats hem voor het raam. In de zomer niet in de volle zon.

De Ficus Bonsai van Ikea, heeft veel licht nodig. Zet hem voor het raam.

Planten die veel licht nodig hebben

De Ficus is een plant die veel licht nodig heeft. De Ficus Bonsai boompjes van de Ikea zien er super schattig uit. Maar eigenlijk staan ze veel te donker in de Ikea winkel. De kans dat de plant al op zijn retour is, is vrij groot. Deze plant heeft namelijk veel licht nodig. Staat hij te donker, dan verliest hij zijn blad. Nieuwe blaadjes maakt hij alleen op nieuw hout, oftewel de uiteinden van de takjes. Dan is je Ikea Bonsai ineens een stuk minder mooi.
Andere planten die veel licht nodig hebben zijn onder andere: Yucca, Pilea, Sanseveria, Cactussen, vetplanten en Palmen.

De Monstera heeft weinig licht nodig en verbruikt veel water.

Planten die weinig licht nodig hebben

Er zijn ook voldoende schaduwplanten. Planten die van nature onder de bomen groeien. Vaak zijn dit ook planten die van veel water of een vochtige bodem houden. Bijvoorbeeld de Monstera en Spathipyllum. De Zamioculcas en Dracaena hebben ook minder direct zonlicht nodig en doen het prima met weinig water.

De Dracaena heeft weinig licht en weinig water nodig.

Hufterproof planten

Vergeet je jouw planten regelmatig om water te geven? Kies dan voor een plant die weinig water nodig heeft zoals een Yucca, Cactus of een Sanseveria. Deze planten kunnen veel licht verdragen. Heb je een minder licht huis, kies dan voor de Zamioculcas of Dracaena. Deze planten hebben weinig licht en weinig water nodig. Ideaal!

Een Yucca houdt van veel zon en weinig water.

Cultuurkweek

Heb je niet de goede cultuur in huis voor je favoriete kamerplant? Met een kleine kweekkast kun je dit misschien wel voor elkaar krijgen. De witte kweekkast van Ikea, zie onderstaande afbeelding, is daar een leuk voorbeeld van. De luchtvochtigheid in zo’n kast is hoog. Ideaal voor de blauwvaren (Phlebodium) en het mini lantaarnplantje (Ceropegia).

Kweekkast van Ikea met de blauwvaren en een baby-lantaarnplantje.

De Graslelie (Chlorophytum comosum) kan prima in minder licht staan. Deze dankbare plant maakt nieuwe stekjes op de uiteinden. (Helemaal rechts op de foto)

Lees ook over Makkelijke kamerplanten.
Benieuwd naar welke planten bij jouw woonstijl passen? Bekijk ze hier.
Vind meer wooninspiratie op de blog.

Kamerplant Kamerplanten Verzorging

Andere interessante blogs voor jou