Kan een houten vloer in de keuken?

Houten vloeren zijn steeds meer in trek. Kozen we begin deze eeuw massaal voor tegels/ plavuizen, tegenwoordig willen we weer allemaal een houten vloer. Een houten vloer heeft een warme en gezellige uitstraling. Tegenwoordig kun je houten vloeren in allerlei kleuren laten behandelen, waardoor iedere woonstijl gecombineerd kan worden met een houten vloer. Een houten vloer leeft! In deze blog beantwoord ik de meest gestelde vraag over houten vloeren “Kan een houten vloer in de keuken?”

Wat is jouw favoriete houtenvloer?

Kan een houten vloer in de keuken?

Ja, het kan. Maar er zijn een aantal dingen belangrijk om vooraf te weten. Onbehandeld hout neemt water op. Uiteraard behandel je de houtenvloer voordat je hem in gebruik neemt. Dat kan bijvoorbeeld met olie, wax of lak. Olie en wax zijn waterafstotend. Doordat het hout verzadigd raakt met deze hout of olie, krijgt het water geen kans in het hout te trekken en blijft het op de vloer liggen. Lak zorgt voor een ondoordringbare laag op het hout, waardoor water ook geen kans krijgt.

Welke afwerking je ook kiest, de beschermlaag slijt langzaam door het dagelijkse gebruik. In de loop der tijd, komt het hout weer bloot te liggen en kan weer vocht opnemen. Hoe snel dit gebeurt, is afhankelijk van de wax, olie of lak die je gekozen hebt en hoe intensief de vloer gebruikt wordt. Om te voorkomen dat de houten vloer kwetsbaar wordt voor vocht, zal je hem regelmatig moeten reinigen en opnieuw behandelen met de olie, wax of lak die op het hout zit.

De levensduur van lak is langer ten opzichte van die van olie en wax. Alleen moet je voor een nieuwe laklaag de gehele vloer laten schuren voor een goede hechting en vervolgens opnieuw laten lakken. Als je een stukje van de vloer laat doen, zie je meteen verschil. Bij wax en olie moet je ongeveer na een jaar de gehele vloer behandelen.
Het schuren en lakken van een vloer kun je beter uitbesteden voor een goed resultaat. Waxen en oliën wordt veelal zelf gedaan, eventueel met een boenmachine. Veelal wordt gekozen voor een afwerking van wax of olie. Het is eenvoudiger bij te werken dan een gelakte.

Of je daadwerkelijk voor een houten vloer in de keuken kiest, is een afweging die jezelf moet maken. Ben je bereidt om vocht op de grond meteen op te ruimen? Ben je bereidt om ieder jaar de vloer opnieuw in de wax en/of olie te zetten? Dan zou je een houten vloer kunnen overwegen in de keuken.

Praktische alternatieven voor de houten vloer

Tegenwoordig zijn er allerlei andere vloeren te koop die dezelfde sfeer geven als een houten vloer. Natuurlijk merk je het verschil met een echte houtenvloer, maar soms maak je liever andere keuzes. Hieronder vind je verschillende houten vloeren look-a-likes.

PVC vloer
De prima vloer voor een vloerverwarming. De vloer heeft een zeer egale ondergrond nodig. Doordat iedere lamel apart verlijmd wordt, kun je eenvoudig een lamel vervangen indien dat nodig is. Waterbestendig, voelt aangenaam aan en heeft een moderne uitstraling.

PVC lamel vloer met hout print. (VH vloeren)

Vinyl
De vergeten vloer, die weer een come-back maakt. Deze vloer kan op veel verschillende ondergronden gebruikt worden. Is in iedere denkbare kleur of print leverbaar en relatief goedkoop.

Vinyl vloer met houten vloer print. (Kwantum)

Laminaat vloer
Een samengestelde houten vloer met decorprint. Erg populair door zijn warme uitstraling, makkelijk schoon te houden en relatief goedkoop.

Laminaat, de goedkope houten vloer. (Kwantum)

Tegels/plavuizen
Het voordeel van een tegel met de uitstraling van een houten vloer. Een zeer praktische keuze, waar je een levenlang plezier van zult hebben.

Tegels met houtprint. (Tegel Outlet Tiel)

Vind meer interieurinformatie op de doe-het-zelf pagina's.
Persoonlijk interieuradvies nodig? Klik hier voor de tarieven.
Op de blog vind je meer wooninspiratie en woontrends.

Vloeren Hout Woonkamer Interieuradvies

Andere interessante blogs voor jou