Kleur van het jaar 2020 Flexa Tranquil Dawn

In september 2019 lanceerde Flexa de kleur van het jaar 2020. Lekker op tijd! In deze blog vertel ik je graag wat ik van deze kleur vind en ik laat je zien hoe je deze kleur kunt combineren.

Kleur van het jaar Tranquil Dawn

Letterlijk vertaald betekent “Tranquil Dawn” “Rustig Dageraad”. Daaruit kunnen we opmaken dat de kleur voorkomt in de kleuren van het morgenlicht. Met de onderstaande foto is deze naam te verklaren. De afbeelding van het morgenlicht heeft zeker de kleur van het jaar in zich.
De kleur van het jaar is een lichte toegankelijke kleur die uitstekend met veel woonstijlen valt te combineren. De ondertonen van de kleur zijn mint, blauw, groen en zelfs een tikkeltje grijs.

Tranquil Dawn oftwel Rustig Morgenlicht. (Flexa)

Combineren

Wat mij betreft valt de Tranquil Dawn in de koele kleuren. Het is een lichte kleur met weinig warme ondertonen. Persoonlijk houd ik meer van warme kleuren, dus had ik liever meer geelpigmenten gezien in deze kleur. Een duidelijk voorbeeld zijn de kleuren “Hardsteen” van Flexa en “Bereidheid” van Histor. Deze twee kleuren hebben een net iets warmere ondertoon waardoor ze aangenamer overkomen. Met aangenamer bedoel ik sfeervoller en minder kil.

Hardsteen (links) versus Tranquil Dawn (Rechts).

De kleur “Bereidheid” van Histor op onze muur.

Opvallend zijn ook de combinaties die Flexa maakt met de kleur van het jaar. Ze combineren de kleur vooral met warme kleuren en kleuren met veel kleurintensiteit. En dat is ook precies wat deze kleur nodig heeft. Combineer je Tranquil dawn met wit en grijs, dan blijft het resultaat vrij vlak. Oordeel zelf met behulp van de onderstaande afbeeldingen.

Tranquil Dawn met grijze en witte tinten. (Flexa)

Kleurencombinaties van Flexa met Tranquil Dawn.

Mijn favorieten kleurencombinaties met Tranquil Dawn.

Tranquil Dawn met warme kleuren. (Flexa)

De onderstaande foto benadrukt nogmaals mijn gevoel. Zonder de warme gelige kleur aan de bovenzijde en zonder het zonlicht was deze foto en dus ook de kleur Tranquil Dawn een stuk minder aangenaam geweest.

Tranquil Dawn met een warme kleur bovenaan en gefotografeerd met zonlicht. (Flexa)

Woonstijlen

Wat je ook van deze kleur vindt, hij past goed bij de woonstijlen:

  • Landelijk. Combineer met antraciet en warme houtkleuren. Tranquil Dawn zorgt hier voor een frisse tegenhanger.
  • Scandinavisch. Combineer met warme naturel houtkleuren. Vermijdt te veel grijs en wit.
  • Natuurlijk. De kleur Tranquil Dawn is geinspireerd op de natuur. Uiteraard past deze kleur in een natuurlijke woonstijl. Combineer met hout en verschillende kleuren groen.
  • Romantisch. Ook met een Romantische woonstijl kan de kleur van het jaar prima. Deze koele kleur is een perfecte tegenhanger van alle zoete kleurtjes bij deze woonstijl. Zo houd je het modern en fris.

Wat is jouw favoriete kleurencombinatie?

Kleurencombinaties voor de woonstijlen.

Bekijk ook eens de woonstijlen. En vind meer wooninspiratie op de blog.

Kleur van het jaar Flexa Woonstijlen Kleuradvies Kleurenschema's combineren

Andere interessante blogs voor jou