Welke kleur past bij jou?

Persoonlijk ben ik gek op kleur. Kleding, interieur en accessoires heb ik het liefst allemaal kleurrijk. Uiteraard wel in harmonie en dat hoeven ook niet altijd schreeuwende kleuren te zijn of drukke prints. Veel mensen vinden het lastig om kleuren te kiezen en toe te passen. Uiteindelijk blijf je dan hangen bij de veilige basiskleuren. Denk bij basiskleuren aan wit, zwart, grijs en bruin. Uiteraard is er helemaal niets mis met basiskleuren. Want een goed interieur verdient een goede basis. Maar met alleen basiskleuren wordt het wel erg saai. Vandaag ga ik je vertellen hoe je kleur kunt toepassen in jouw interieur. En wellicht ontdek jij welke kleur bij jou past.

Wat past bij jou?

Waar begin je?

De meest eenvoudigste manier om kleur aan het interieur toe te voegen is door een muur een kleur te geven. Waarschijnlijk had je verwacht dat ik zou zeggen door middel van accessoires. Ik kies juist voor een muur in een kleur, omdat dit een onderdeel van de basis is. Bovendien red je het met enkele accessoires niet. Dan zou je nog kunnen bedenken of een bank in een kleur niet een betere optie is? Ook dat is niet mijn advies als je net begint met kleur. Een bank koop je (als het goed is) voor een langere periode. Een muur zou je in principe iedere paar jaar opnieuw kunnen verven. Bovendien is één muur verven goedkoper dan een nieuwe bank.

Muur kiezen

Kies bij voorkeur niet de langste of grootste muur. Kies een kortere muur, bijvoorbeeld in de zithoek, die voldoende daglicht vangt. De muur achter de bank, TV-meubel of een wandkast zijn goede opties. Op deze manier kun je een gezellige zithoek creëren.

Lichte kleuren zijn prima, maar kunnen ook saai overkomen.

Kleur kiezen

Welke kleur je kiest is heel persoonlijk. Blijf vooral dicht bij jezelf en kies niet direct de trendkleur, maar echt iets dat je leuk vindt. Nog een veel gemaakte fout is het kiezen van een pasteltint, omdat je bang bent een donkere kleur te kiezen. Natuurlijk kun je kiezen voor een pasteltint, maar pasteltinten kunnen ook het “Net niet” gevoel geven. Kijk liever naar de kleurintensiteit. Bekijk de onderstaande afbeeldingen als voorbeeld. De linker afbeeldingen zijn echte felle knal kleuren. De kleuren op de rechter afbeeldingen hebben ook een hoge kleurintensiteit, maar zijn minder schreeuwend en dus rustiger.

Links de knalkleuren, rechts de rustige kleuren.

Flexa kleurentester

En dan heb je een kleur gekozen, maar is het nog steeds spannend. Fijn dat er altijd bedrijven en ondernemers zijn die met je mee denken. Zoals Flexa heeft gedaan met de kleurentester. Zo kun je op een voordelige manier testen of de gekozen kleur ook echt in jouw interieur past. Met een kleine applicator breng je de gekozen kleur aan op jouw muur. Veel fijner dan zo’n mini kleurenkaartje. Met meer dan 400 kleuren, zou jouw kleur er ook bij moeten zitten. Liever persoonlijk advies van de stylist? Bekijk hier de tarieven en de mogelijkheid voor gratis advies.

Geen kleurrisico met de Flexa kleurentester.

Tips

  • Als je een muur geschilderd hebt, kun je met de kleurstaal gaan shoppen. Zoek naar accessoires, zoals kussens voor op de bank, met dezelfde kleur. Dit hoeft niet exact dezelfde kleur te zijn, beter van niet. Kies dezelfde kleur in andere tinten.
  • Wat voor daglicht komt er binnen in jouw huiskamer? Heb je veel zonlicht in de kamer of juist helder licht vanaf het Noorden? Lees hier meer over wat licht met jouw kleuren doet.

Bekijk ook eens welke kleuren bij de woonstijlen passen! Of lees meer woonadviezen.

Of durf je misschien twee kleuren te combineren in de zithoek?

kleur kiezen Woonkamer Wooninspiratie Woonstijlen DIY doe-het-zelf Advies Kleur Kleuren

Andere interessante blogs voor jou