Kleuradvies voor een kleine woonkamer

Bij het kiezen van een kleurenschema voor de woonkamer kun je op verschillende factoren letten. Één belangrijke factor is de grootte van de woonkamer. Daarnaast kun je letten op lichtinval en de woonstijl. In deze blog ga ik het hebben over de grootte van de ruimte. Wil je meer lezen over lichtinval en woonstijlen? Klik dan op de rode tekst.

“Regels”

Eigenlijk zijn er geen regels als het gaat over interieur. Een interieur is aan smaak gebonden en aangezien iedereen een andere smaak heeft, zijn er ook geen regels vast te stellen. Maar daarom lees je deze blog niet. Je wilt graag advies voor het maken van een kleurenschema voor jouw “kleine” woonkamer.

Soorten kleurenschema’s

Kleine woonkamers staan al snel vol. Niets mis mee, want er moet geleefd worden. Maar je hebt het toch liever opgeruimd en overzichtelijk. Een goed kleurenschema kan daarbij helpen. Kleurencombinaties die goed passen bij een kleine woonkamer, zijn: monochromatische kleuren, analoge kleuren en uiteraard lichte kleuren.

  • Monochromatische kleuren: Zijn dezelfde kleuren, alleen dan in verschillende tinten.
  • Analoge kleuren: zijn verschillende kleuren, die dicht bij elkaar op de kleurencirkel liggen.
  • Lichte kleuren: zijn verschillende kleuren wit en pasteltinten.

Monochromatische kleuren

Analoge kleuren.

Links: lichte kleuren; rechts: witte kleuren.

Kleurenschema’s kiezen

Welke kleur je mooi vindt, is geheel persoonlijk. Wil je een rustige woonkamer? Kies dan voor lichte kleuren. Heb je liever een sfeervolle en unieke woonkamer? Dan kun je voor monochromatische of analoge kleuren kiezen. Kleuren hebben ook verschillende associaties. Lees hier meer over kleurassociaties.

Kleuren toepassen

Hoe je de kleuren toepast is afhankelijk van je woonstijl. Veelal wordt de basis van kleine woonkamers (plafond, muren en vloer) licht gehouden, maar dat hoeft natuurlijk niet. Zorg voor een goede balans tussen licht, donker en kleur.

Tips:

  • Welke kleuren je ook kiest, vermijdt drukke kleurenschema’s.
  • Zet accessoires met dezelfde kleuren bij elkaar, dat geeft rust.
  • Kies voor uni kleuren in plaats van drukke prints.

Lees ook de blog van gisteren “Tips voor het inrichten van een kleine woonkamer”.

Of vind meer wooninspiratie op de blog.

Kleuren Kleine woonkamer Kleurenschema's kleur kiezen Woonstijlen DIY doe-het-zelf

Andere interessante blogs voor jou