Kleuradvies woonkamer

Je bent van plan jouw woonkamer een nieuwe sfeer te geven. Maar waar moet je beginnen? Welke kleur vind je eigenlijk mooi in de woonkamer? En hoe kies je de juiste kleur? Kleuren kiezen is ontzettend moeilijk, want hoe voorkom je dat je de gekozen kleur toch niet zo mooi vindt en dus over moet schilderen? Een goede voorbereiding is belangrijk voordat je naar de verfspeciaalzaak of bouwmarkt gaat.

Sfeerimpressie

Allereerst kun je bepalen of je een kleur wilt kiezen die bij jouw huidige interieur past of dat je een nieuw interieur gaat aanschaffen. Daarna is het belangrijk om een sfeerimpressie of moodboard te gaan maken. Lees hier het verschil tussen een moodboard en sfeerimpressie. Een moodboard geeft een weergave van de nieuwe sfeer die je gaat creëren. Zo’n moodboard kan op verschillende manieren gemaakt worden. Je kunt kleuren en meubels die je mooi vindt uitknippen uit tijdschriften en folders en deze op een leeg vel plakken. Ook kun je afbeeldingen uitknippen die je aanspreken, zoals mooie landschappen of een skyline van een stad. Indien je al meubelen hebt, kun je een sfeerimpressie maken van jouw huidige interieur. Een moodbaord en een sfeerimpressie laten vaak al zien welke kleuren mooi bij de stijl passen.

Voorbeelden van sfeerimpressies.

Woonstijlanalyse

Als je een sfeerimpressie hebt gemaakt, bepaal je welke woonstijl daarbij past (klik hier voor de woonstijlen op deze website). Aan de hand van de woonstijl weet je welke kleuren er bij het interieur passen. Stel, je hebt een sfeerimpressie gemaakt die past bij de woonstijl “Natuurlijk wonen”, dan kun je kiezen voor bruine en groene tinten. Maar aan het advies bruin en groen heb je nog geen concreet kleuradvies. Er zijn ontzettend veel tinten van iedere kleur. De volgende stap is het bepalen van de tint.

Kleur kiezen

Om een tint te bepalen moet je eerst meer weten over de samenstelling van kleuren. De basiskleuren zijn geel, rood, groen en blauw. Dit is anders dan bij kunstenaars en kleurexperts, zij gaan uit van de primaire kleuren rood, geel en blauw. Door het mengen van de kleuren ontstaan nieuwe kleuren zoals paars en oranje. Daar kun je ook nog wit en zwart aan toevoegen om de kleur donker of juist lichter te maken. De kleur paars ontstaat door het mengen van rood met blauw. De kleur paars die ontstaat, is afhankelijk van de verhouding rood : blauw. Kijk maar eens in de onderstaande kleurencirkel. Hoe meer rood je toevoegt, hoe warmer de kleur wordt. Voeg je juist weinig rood toe en veel blauw, dan wordt de kleur koeler. De tint van de kleur die je kunt kiezen is afhankelijk van jouw persoonlijke smaak, de sfeer en het licht.

Kleurencirkel.

Kleur gekozen

Stel je hebt een kleur gekozen, dan is natuurlijk de vraag waar komt deze kleur. Over het algemeen komt de kleur het beste tot zijn recht tegenover of naast het raam. Op deze manier valt er voldoende licht op de kleur. In plaats van een hele muur te schilderen kun je ook kiezen voor kleurvlakken. Bijvoorbeeld een gedeelte van de muur achter de bank, televisie, spiegel, schilderij of kast. Hiermee kun je een meubelstuk accentueren of juist weg laten vallen. Ook leuk: de muur halfhoog schilderen.

Advies nodig bij het kiezen van een kleur? Probeer één van de Woonstijladvies pakketten.

Kleur in de accessoires of kleur op de muur?

Vind meer inspiratie op de blog.
Of lees meer over kleuren en kleuradvies op de doe-het-zelf pagina's.

kleur kiezen kleur interieuradvies interieurkleuren

Andere interessante blogs voor jou