Kleuren voor de woonkamer deel 2

Eén van de meest gestelde vragen is: “Welke kleur gebruik ik voor de woonkamer?” Gelukkig is deze vraag niet met één kleur te beantwoorden, anders zou iedereen dezelfde kleur in zijn woonkamer hebben. Het allerbelangrijkste bij het kiezen van een kleur is jouw voorkeur. Een kleur kiezen die niet bij jou past maar ontzettend leuk staat bij de woning, is natuurlijk onzin. Bij het kiezen van een kleur zijn er verschillende dingen waarop je kunt letten. De vier belangrijkste dingen wil ik graag met jullie bespreken:

  1. Woonstijl
  2. Lichtinval
  3. Afmetingen van de ruimte
  4. Persoonlijke voorkeur
    In vier delen ga ik deze factoren de komende dagen uitleggen. Dit is deel 2.

Lees deel 1: Woonstijlen

Lichtinval

De hoeveelheid direct daglicht dat een ruimte binnenvalt, is van direct belang voor de keuze van de kleuren en kleurintensiteit. Het spreekt voor zich dat een ruimte met veel licht een donkere kleur kan hebben. Veelal wordt geadviseerd om de wand die het meeste daglicht opvangt de donkerste kleur te geven. Dit kan de wand zijn tegenover het raam, maar ook een aangrenzende muur. Uiteraard afhankelijk van de indeling van de ruimte en de hoeveelheid ramen. Bepaal overdag aan de hand van de hoeveelheid daglicht wat volgens jouw gevoel een goede keuze is qua kleurintensiteit.

Licht warmte

Een andere belangrijke factor is de warmte van het daglicht. Indien er in de ruimte direct zonlicht binnenkomt is de kleur van het licht warm. Dit geldt voor ruimten met ramen aan de zuidkant. Indien er geen direct zonlicht binnenkomt en de ramen aan de Noordzijde van de ruimte zitten, is het licht witter. Dit heeft veel invloed op de keuze van de kleuren. Een spierwitte kleur in een ruimte met daglicht via het Noorden zal een kil, koel of steriel effect hebben. Een roomwitte of ivoorwitte kleur is hier een beter idee.
Deze tip geldt ook voor overige kleuren. Iedere kleur heeft warme en koele varianten, dit komt door de toevoeging van andere kleuren. Neem de onderstaande paarse kleuren. De linker kleur is een warme kleur paars en heeft meer roodpigmenten. De rechter kleur paars is koeler en heeft meer blauwpigmenten. Uiteraard kies je voor de kleur paars die je het mooiste vindt. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat beide kleuren een ander effect geven bij ander daglicht. De koele paarse kleur zal zeer hard ogen bij daglicht vanaf de Noordzijde, terwijl deze kleur in een ruimte met daglicht vanaf het Zuiden een warmer effect geeft. Belangrijk is dan ook de ligging van de ruimte en het binnenvallende daglicht mee te laten spelen met de keuze van de kleuren.

Afbeelding paarse warme en koele kleur.

De tweede opdracht is: Bekijk de ruimte eens kritisch bij daglicht. Hoe veel daglicht komt er binnen en vanaf welke zijde?

Lees deel 3: Afmetingen van de ruimte

Lees deel 4: Persoonlijke voorkeur

Kleuren kiezen blijft zeer lastig. Zeker welke kleur echt goed bij jullie past en welke kleurencombinaties bij de meubelen en huidige woonstijl passen. De interieurstylist van Woonstijladvies komt ook aan huis om samen met jou de juiste kleur uit te kiezen. Dan kun je ook meteen vragen stellen over de indeling, meubelkeuze, zonwering, materialen, decoratie, verlichting…. Alles wat je wilt vragen. Gun jezelf of iemand anders deze luxe! En neem contact met ons op! Of bekijk eerst de tarieven en mogelijkheden.

Woonkamer Kleuren kleur kiezen Lichtinval

Andere interessante blogs voor jou