Kleurvlak als eyecatcher

Kleurvlakken zijn ontzettend populair. Het was nog nooit zo eenvoudig om op een speelse manier met kleur te werken. Veelal worden kleurvlakken decoratief toegepast. Je kunt ze ook inzetten voor andere doeleinden. In deze blog leg ik je uit wat je allemaal met een kleurvlak kunt doen. En uiteraard heb ik daar leuke inspiratiefoto’s en tips bij!

Kleurvlak achter het bed als decoratieve eyecatcher.

Kleurvlak als kleurimpuls

De meeste kleurvlakken worden toegepast met als doel om meer kleur in een interieur te brengen en te decoreren. Want hoe makkelijk kan het zijn. Je kiest een kleur die je mooi vindt en schildert slechts een klein stukje van de muur in die kleur. Het resultaat is minder heftig dan wanneer je de gehele muur in diezelfde kleur schildert, waardoor je makkelijker voor een intense kleur kiest. De meeste kleurvlakken zijn geen pasteltinten, maar juist opvallende en contrasterende kleuren. Op deze manier trek je aandacht voor het kleurvlak. Zeker als je ze combineert met een wanddecoratie kun je een echte eyecatcher voor de ruimte maken.

Kleurvlak bij de speelhoek.

Kleurvlak als opties bedrog

Met kleurvlakken kun je dingen anders laten lijken dan ze zijn. Dit effect bereik je al met het gebruik van kleur en contrasten. Denk bijvoorbeeld aan een kamer met zwarte muren, deze zal kleiner lijken dan dezelfde kamer met witte kleuren. Licht en donker en het gebruik van contrasten en lijnen spelen daarbij een belangrijke rol.
Een plafond is daarbij een goed voorbeeld. Deze kun je met een verticaal kleurvlak hoger laten lijken. Met een hoge lambrisering kort onder het plafond laat je het plafond juist lager lijken.

Met een verticaal kleurvlak lijkt een plafond hoger.

Kleurvlak voor balans en verbinding

Oké, dit klinkt heel zweverig, maar als ik het uitleg begrijp je wat ik bedoel. Door een kleur in één ruimte op meerdere plaatsen te gebruiken, zorg je voor eenheid. Denk aan een hele grote ruimte met twee delen, waar je in beide ruimte dezelfde kleur gebruikt. Op de onderstaande foto wordt de lange gang verkort door zowel voor als achter in de gang dezelfde kleur te gebruiken. Dit kun je dus ook doen met kleurvlakken.

Voor en achter in de hal dezelfde kleur.

Met balans creëren kun je denken aan het volgende voorbeeld: In een interieur met veel strakke lijnen en hoekige vormen, zou een cirkel op de muur voor balans zorgen. De ronde vormen van de cirkel breken de strakke lijnen en hoeken. Balans dus. Je kunt denken “Balans, lekker belangrijk!”, maar dit zijn juist de dingen waarbij je het gevoel krijgt dat een interieur klopt en compleet is. Echt iets om over na te denken.

Met een kleurrijke cirkel wordt er meer aandacht gelegd op de posters aan de muur.

Praktische kleurvlakken

Praktische kleurvlakken, serieus? Ja, kleurvlakken kunnen ook uit praktisch oogpunt gemaakt worden. Zo hebben we in de hal beneden en boven kleurvlakken aangebracht om meer kleur te brengen in de ruimte en om de donkere strepen te verbloemen. In een huis waar geleefd wordt blijven de muren niet vlekvrij. Zeker de hal beneden en boven worden behoorlijk op de proef gesteld door voorbijkomende tassen, jassen, schoenen en kinderhandjes….. Met als gevolg dat onze witte muren binnen een jaar vol zaten met donkere vegen en strepen. De oplossing was vrij eenvoudig: een geschilderde lambrisering in de hal, met schrobbare muurverf. De vieze vlekken vallen minder op en je kunt ze wegpoetsen, zonder de verf aan te tasten. Boven koos ik voor speelsere kleurvlakken, weer eens wat anders ;).

Lambrisering in de hal om vlekken te verbloemen.

Speelse kleurvlakken in de hal boven. Zowel decoratief als praktisch.

Tips van de stylist

  • Voor het aanbrengen van kleurvlakken kun je tape gebruiken. Ik schreef er een blog/review over. Je vindt de blog hier.
  • Om een cirkel op de muur te verven is tape minder handig. Daar kun je de methode in deze blog voor gebruiken.
  • Denk bij het aanbrengen van een kleurvlak na over de vorm en de grootte. Heb je een laag plafond? Vermijdt dan de hoge lambrisering (een kleurvlak over de gehele wand die 30 tot 40 cm onder het plafond stopt). Deze zal het plafond alleen maar lager laten lijken. Is de ruimte juist hoog en smal? Dan is een hoge lambrisering een top idee. Hiermee vergroot je optisch het plafond door in te leveren op de hoogte.
  • Je kunt er ook voor kiezen de kleur op een muur een stukje de hoek om te laten lopen. Hiermee verleng je de muur en in sommige gevallen komt het hoekje beter tot zijn recht, zoals op de onderstaande afbeelding. Hier loopt de muurkleur achter de haard door, zodat de gehele muur achter de haard dezelfde kleur heeft in plaats van dat de kleur achter de haard stopt.

De muurkleur loopt door achter de haard.

  • Als laatste tip: ben je je kleurvlak beu of wil je het vlak aanpassen wat betreft vorm of grootte? Schuur de randen van het oude kleurvlak licht op, zodat het weer onzichtbaar wordt. Alleen overschilderen is niet voldoende, omdat je dan altijd de lijn ziet lopen.

Schilder zelf een lambrisering of een mooie cirkel op de muur. Bekijk meer doe-het-zelf interieur informatie of wooninspiratie. Liever persoonlijk advies voor jouw interieur? Stel je vraag hier.

kleurvlak eyecatcher Wanddecoratie Kleur Wooninspiratie Woonidee DIY doe-het-zelf

Andere interessante blogs voor jou