Kleurvlakken in de woonkamer

In het huis waar je opgroeide, zat waarschijnlijk één soort behang of één kleur op de woonkamermuur. Tegenwoordig zie je meerdere kleurencombinaties en kleurvlakken op de wanden. Welke vorm jouw woonkamer ook heeft, iedereen kan kleurvlakken toepassen. In deze blog lees je meer over deze trend.

Behang en verf combineer je op één muur. (VTwonen weer verliefd op je huis)

Kleurencombinaties

Ik weet nog goed, als de woonkamer een metamorfose kreeg, werd er één behang of één kleur uitgekozen voor de gehele ruimte. Met als hoogtepunt de gehele woonkamer voorzien van roze behang (gecombineerd met blauwe gordijnen). Waarom iedereen massaal voor één kleur koos voor de gehele ruimte, weet ik niet. Ging het om het geld, was het gewoon lekker makkelijk of deden we het omdat iedereen het deed?
Hoe dan ook, vandaag de dag maken we andere keuzes. Verschillende wanden krijgen verschillende kleuren of één wand krijgt zelfs meerdere kleuren door middel van kleurvlakken.

Kleurvlakken

Naast verschillende muren in verschillende kleuren te verven, is meerdere kleuren op één muur ook een optie. Op deze manier kun je ruimte in de woonkamer afkaderen en accentueren. Dit kun je doen door de hoogte van het plafond te gebruiken of een vlak te schilderen. Op de onderstaande foto wordt extra aandacht gelegd op de wanddecoratie door middel van het kleurvlak.

Een muur kan meerdere kleuren hebben. (VTwonen weer verliefd op je huis)

Denkbeeldige lambrisering

Niet alleen kleurvlakken in de hoogte zijn een trend. Ook breedte vlakken zijn populair. Denk bijvoorbeeld aan de denkbeeldige lambrisering. Daarbij verf je de muur halfhoog. Veelal woorden donkere kleuren onder en lichte kleuren boven gebruikt. Een hoger lijnenspel kan ook, door middel van een kleurvlak dat een halve meter onder het plafond stopt. Dit verlaagt en vergroot optisch het plafond. Meestal lijkt de ruimte hierdoor groter, ondanks het kleurgebruik.

Geverfde lambrisering (Histor), of half hoog geschilderde muur (flexa).

Behang en fotobehang

Behang is weer terug van weggeweest. Vroeger gebruikte iedereen behang als wandafwerking. Eind jaren 90 werd stucen en verven populair. Tegenwoordig zien we combinaties van deze twee. Het overgrote deel van de wanden in de woonkamer wordt geverfd. Langzaam aan komt behang weer terug, echter niet als basis, maar als eyecatcher. Kleurvakken kun je ook creëren met behulp van behang of fotobehang. Bekijk de onderstaande afbeeldingen ter inspiratie.

Fotobehang als eyecatcher van de woonkamer. (Hornbach)

Bekijk meer woontrends op de blog.
Lees meer over de comeback van behang.
Of ben je opzoek naar persoonlijk interieuradvies? Kijk dan hier.

Behang Kleuradvies Woonkamer Wandafwerking

Andere interessante blogs voor jou