Licht en kleur in het interieur

Kleuren worden enorm beïnvloed door licht. Sterker nog, zonder licht is er geen kleur. Een kleur wordt bepaald door de hoeveelheid licht die er wordt teruggekaatst op het oppervlak en uiteindelijk op het netvlies valt. Het kiezen van kleur in jouw interieur is dus afhankelijk van het soort licht. Laten we beginnen bij daglicht.

Daglicht

Daglicht valt via het raam jouw woning binnen. Afhankelijk van de plaats van het raam, wordt de kwaliteit en kleur van het licht bepaald. Heb je ramen aan de noordzijde, dan heb je voornamelijk witlicht in jouw kamer. Daglicht dat via de noordzijde de kamer binnenvalt, is indirect zonlicht en heeft een heldere witte kleur. Ideaal voor kunstenaars, zoals schilders en fotografen. Witlicht geeft een echte weergave van de kleur en kan daardoor een koele uitstraling geven. Voor een interieur met daglicht vanaf het noorden zijn warme kleuren aan te raden. In plaats van wit kunt je kiezen voor gebroken wit.
Daglicht dat via ramen aan de zuidzijde de woning binnenvalt is veel warmer. Dit komt omdat er overdag direct zonlicht binnenkomt. Je ziet de zonnestralen letterlijk de kamer binnen komen. Het gevolg is wel, dat wit geen wit meer lijkt, maar een lichte gele kleur of gebroken wit. Een kamer op de zuidzijde van een woning kan donkere en koelere kleuren hebben. Deze kleuren automatische door het zonnige licht warmer.

Kunstlicht

Ditzelfde principe geldt ook voor kunstlicht. Hoe de kleuren overkomen in het interieur, is helemaal afhankelijk van de kleur van de verlichting. Het is je vast wel eens opgevallen dat TL-verlichting een zeer kille en sfeerloze uitstraling heeft, maar wel ideaal is om te werken en details te zien. Dit licht zie je dan ook veel in kantoorpanden of als algemene verlichting in openbare ruimte. Spreken we over sfeerverlichting, dan kun je denken aan warm en geler licht dat ’s avonds met een beperkte intensiteit in de woonkamer gebruikt wordt.

Licht hoeveelheid

De hoeveelheid licht is ook van belang. Heb je veel lichtinval, door bijvoorbeeld een glazen wand of serre, dan kun je gebruik maken van donkere kleuren. In kleine ruimte met weinig daglicht, houd je het ruimtelijk door het gebruik van lichte kleuren. Laat je in de woonwinkels niet misleiden door de donkere interieurs. Kijk maar eens naar boven hoeveel lampen er boven de opstelling hangen om het gewenste sfeervolle effect te creëren.

Als je kleuren gaat kiezen voor jouw interieur begin dan altijd met de daglichtanalyse. Wat voor daglicht valt er in de ruimte en welke kleuren passen daarbij? Als je vervolgens een kleur gekozen heeft, ga je daarbij passend kunstlicht aanschaffen.

Lees meer over kleuren en kleuren kiezen. Of schakel direct hulp in voor kleur en licht advies.

Bron foto’s Histor.

Kleuren kleur kiezen DIY

Andere interessante blogs voor jou