Makkelijke kamerplanten

Planten maken een interieur af. Ze kleden je woning aan. Geven direct leven aan jouw kamer en zijn over het algemeen zeer sfeervol. Helaas worden kamerplanten vaak vergeten, of bewust niet aangeschaft onder het mom van “ik heb geen groene vingers” of “planten gaan bij mij altijd dood”. In deze blog laat ik je graag kennismaken met een paar sfeervolle en relatief makkelijke kamerplanten.

Ideale standplaats

Natuurlijk zijn er genoeg planten die enige verzorging vereisen, maar er zijn ook genoeg planten die met de minimale verzorging al uitstekend overleven (en zelfs groeien). Het belangrijkste is de standplaats. Als je een kamerplant aan wilt schaffen, is het raadzaam te kijken waar je de plant wilt zetten. Hoeveel licht valt er op deze plek? Een schaduwplant in de vensterbank is geen goed idee. En een plant die volle zon nodig heeft, zal zijn bladeren verliezen op een schaduwplek. Zelfs de beste plantverzorger kan geen planten houden op een ongeschikte plek. Let hier op bij de aanschaf en vraag eventueel hulp van de verkoper. Ga niet alleen op het uiterlijk van de plant af.

Water

Water is essentieel voor planten. Veel mensen denken dat ze hun planten te weinig water geven, maar zeker de helft van de “niet-groene-vingers-mensen” verzuipt zijn planten. Te veel water is funest voor een plant. Ook deze informatie is te vinden bij de verkoper of op het kaartje in de pot bij aanschaf. Planten waarvan de stam ineens losstaat in de aarde, heeft waarschijnlijk te veel water gehad en is weggerot. Of als een plant te veel water of te veel zon krijgt kunnen de bladeren hun kleur verliezen en uitvallen.

Makkelijke planten

Wat verstaan we eigenlijk onder makkelijke planten? Zijn dat planten die weinig water nodig hebben, of zijn dat planten die prima overleven met weinig middelen? Die vraag mag jijzelf beantwoorden. De planten in deze blog zijn wat mij betreft redelijk makkelijk of zelfs dummieproof.

V.l.n.r. Dracaena, Yucca en Ficus.

Dracaena

De Dracaena is een plant die het uitstekend doet bij minder licht. Heb je een leuke plek niet direct bij een raam? Dit is een prima plaats voor deze plant. Ook qua water heeft deze plant weinig nodig. 1x of 2x per maand een klein scheutje water. Verwacht geen groei van deze plant. Maar dat hoeft niet negatief te zijn. Deze plant kan jaren stabiel en mooi staan met minimale verzorging en onderhoud. Gouden tip: laat de plant bij aankoop in de kweekpot staan en zet deze in een overpot. Op deze manier weet je zeker dat deze plant niet te nat staat. Krijgt deze plant bruine bladeren? Dan krijgt hij te veel water.

Yucca

De Yucca is vergelijkbaar met de Dracaena, een fijne plant. Ook deze plant moet je zeker niet te veel water te geven. 1 of 2 keer per maand een beetje water is meer dan genoeg. En qua standplaats kan deze plant zowel licht als iets donkerder staan, maar zijn favoriete plek is toch wel dicht bij het raam.

Ficus

De Ficus is misschien niet de makkelijkste plant in dit rijtje. Hij staat graag op een lichte plek, maar niet direct in de brandende zon. Staat deze plant te donker, dan verliest hij zijn bladeren. Wat betreft water heeft deze plant in de winter aan 1x per maand voldoende. In de andere seizoenen is 2 tot 4 x per maand goed, afhankelijk van de temperatuur. Bij tropische temperaturen kan deze plant flink groeien.

Deze luchtzuiverende Spathiphyllum geeft zelf aan wanneer hij water nodig heeft.

Spathiphyllum

Eigenlijk zou iedere plantenhouder deze plant in huis moeten hebben. Met deze plant hoef je nooit een agendaherinnering in je telefoon te zetten voor het bewateren van de planten. Als deze plant droog staat, gaan de bladeren hangen en weet je dat het tijd is om de kamerplanten water te geven. Deze plant mag ruim water hebben en zal binnen een paar uur weer helemaal opleven. Het is een luchtzuiverende schaduwplant. Dus ook ideaal voor een plaats midden in de kamer. Wordt de plant te groot, dan knip je vanaf de onderzijde bladeren weg. Als dank geeft hij je eens in de zoveel tijd een mooie witte bloem.

V.l.n.r. Sanseveria, Goudpalm en Monstera (Planten te koop bij Intratuin).

Sanseveria

Uit de Carnavalskraker “Mijn Sanseveria” bleek al dat deze plant prima even zonder water kan. Ook deze plant behoeft weinig water en daglicht. Maar dan moet je ook niet veel van deze plant verwachten. Staat de Sanseveria op een lichte plaats en krijgt hij veel water, dan groeit hij als kool. Een veelzijdige plant dus met meerdere standplaats mogelijkheden.

Goudpalm

De palm is een makkelijke plant omdat hij goed in de volle zon kan en enorm kan groeien. Daarentegen is het wel een dorstige plant. 1x per week een gieter (afhankelijk van de potmaat) is noodzakelijk. Het nadeel van deze plant is dat hij explosief kan groeien. Je koopt een bescheiden kleine plant en binnen een jaar neemt hij een enorme hoeveelheid ruimte in beslag. Echter hoeft dit geen probleem te zijn. Je haalt de palm uit de pot, deelt (scheurt) de wortel met plant in stukken, en zet een kleiner gedeelte van de plant met wortel weer terug in de aarde. Flink water geven en de palm groeit weer vrolijk verder. Makkelijk toch ;).

Monstera

Daar is hij weer, de kamerplant van 2018. Deze plant staat graag in de schaduw/halfschaduw, dus prima in het midden van de kamer. Wat betreft water, droogt hij niet graag uit, dit is een klein puntje van aandacht. Maar dat wil niet zeggen dat je hem moet verzuipen. Elke week een beetje water is prima. Als je dat trouw doet, kan deze plant heel groot worden. Dus zorg dat je ruimte hebt voor deze avontuurlijke plant.

Tip

Kijk eens op 123kamerplanten.nl of op interatuin.nl voor een plant die bij jou past en wat voor verzorging jouw planten nodig hebben.

Bekijk ook de Jungle trend van 2018 voor een woonstijl met veel kamerplanten. Of lees meer leuke artikelen op de blog.

Kamerplanten Jungle Aankleden DIY Trends

Andere interessante blogs voor jou