Ontwerp zelf je ideale tuin

Tuinen zijn toch van die gekke dingen. Meestal worden ze standaard of gewoon mooi aangekleed, maar wordt er niet echt gewerkt vanuit een plan. Binnen weten we vaak heel goed wat we willen, buiten doen we maar wat. Tenzij je het tuinontwerp uit handen geeft. Uiteraard kun je ook prima zelf een tuin indelen en ontwerpen. In deze blog leg ik je uit hoe je dat doet.

Hoe het meestal gaat

Op pinterest, in de folders of andere media vind je allerlei tuininspiratie. Leuke planten, sfeerplaatjes, nieuwe tuinmeubelen. Aan de hand van deze plaatjes bepaal je hoe je eigen tuin er uit komt te zien. Achteraf blijkt dat het terras niet de juiste afmeting of de gewenste zonne-uren heeft. En misschien zijn de planten in de tuin wel verbrandt door de voorgaande heette droge zomer. Kortom, als je opnieuw zou mogen beginnen, zou je het anders doen.

Een tuin moet leuk en praktisch zijn.

Waar begin je?

Eigenlijk hetzelfde als bij een interieurontwerp. Welke ruimte heb je beschikbaar? En wat wil je allemaal in deze ruimte doen? Aan de hand van deze vragen bepaal je aan welke functies jouw tuin moet voldoen. Bijvoorbeeld:

  • Buiten eten en relaxen.
  • Planten border.
  • Speelruimte voor de kinderen.

Vervolgens ga je deze onderdelen verder uitwerken.

  • Hoe wil je buiten eten en relaxen? Aan een tafel met stoelen, een loungeset of misschien wel allebei? Voor hoeveel personen? In de zon of schaduw? Alleen in de zomer of ook andere jaargetijde? Hoeveel ruimte heb je nodig?
  • Wat voor planten wil je in de border? Vast en groenblijvend? Wil je bloemen? Hoe groot moet de border zijn? Wil je veel of juist weinig onderhoud hebben? In de zon of in de schaduw?
  • Waaraan moet de speelruimte voldoen? Komt er een speeltoestel? Hoeveel ruimte wil je beschikbaar stellen?

Uitwerking van de tuineisen.

Eigenschappen van de tuin

Sommige elementen liggen al vast. Bijvoorbeeld op welke kant de tuin ligt (Noord, Oost, Zuid of West). Dit bepaalt meestal ook hoeveel zonne-uren je in de tuin hebt. Sommige tuinen liggen compleet in de schaduw, andere tuinen liggen ‘s zomers uren in de zon. Voor beide zijn voor- en nadelen te benoemen. Wat vooral belangrijk is voor het ontwerp is dat jij bepaalt aan welke eigenschappen jouw tuin voldoet en waar je dus rekening mee dient te houden. Vooral de keuze van planten is erg afhankelijk van het klimaat in de tuin. Hierover later meer. Voor nu is het belangrijk dat je de elementen zon, water en wind bepaalt.

Tekenen

Begin met een tekening of schets van de tuin. Dit kan op schaal, maar hoeft niet. Vervolgens noteer je op de tekening waar de zon staat. Daarna kun je de functies van de tuin gaan indelen. In dit geval: een terras, een speelhoek en een plantenborder.

Schets met zoninval in de tuin.

Schets met zoninval en functies.

Uiteindelijk kun je de exacte afmetingen van de verschillende functies in de tuin gaan bepalen. Op deze manier kun je concrete plannen gaan maken.

De basis van het tuinontwerp is nu klaar. We hebben ons alleen gericht op de indeling en functies. Nog niet op de stijl en aankleding. Daarvoor gaan we naar de volgende blog: Het bepalen van de stijl van de tuin!

Tuin doe-het-zelf Advies Ontwerp

Andere interessante blogs voor jou