Restyl jouw interieur in 5 dagen, stap 1: Opruimen en schoonmaken

Een interieur restylen doe je eenvoudig zelf. Wellicht ben je tevreden over de basis van het interieur, maar misschien ontbreekt er nog iets of heb je juist te veel spullen? Misschien vind je het lastig te benoemen wat er niet klopt aan jouw interieur. Wat jouw interieurprobleem ook is, met deze stappen geef je iedere kamer weer een fijn interieur voor de komende jaren, zonder veel geld uit te geven.

De komende week houd jij je bezig met deze stappen:

  1. Opruimen en schoonmaken.
  2. Creëer je favoriete woonstijl.
  3. Meubelen.
  4. Kleuren en licht.
  5. Aankleden en decoreren.

Doorloop de stappen in deze volgorde voor het beste resultaat. Ook al denk je dat je deze stap niet nodig hebt. We gaan meteen aan de slag met stap 1.

Opruimen en schoonmaken

Hoeveel je wilt veranderen aan je huidige interieur maakt niet zo veel uit. Voordat je kunt beginnen met het restylen van je interieur, start je met het opruimen en schoonmaken. Welke spullen hebben zich in de loop van de tijd in de kamer verzameld die daar niet thuishoren? Het kan gaan om spullen open en bloot op de hoek van de eettafel. Of juist die stapel papieren in de kast. Of die overvolle lade die nog maar moeizaam open en dicht gaat.

Hoeveel spullen je wel of niet verzameld hebt, maakt niet uit. In ieder interieur mag zeker eens per jaar een frisse wind waaien. Ben je nog wel blij met de accessoires of de hoeveelheid accessoires. Ben je toe aan een nieuwe stijl? Of heb je het liever meer opbergruimte?

Met voldoende opbergruimte houd je het interieur opgeruimd.

Opruimguru

Laat alles door je handen gaan volgens de methode van Marie Kondo. Deze Japanse opruimguru leert ons bij ieder item de vraag te stellen: “Word ik hier gelukkig van?” Is het antwoord “ja”, dan blijft het item behouden. Is het antwoord “Nee”, dan is het tijd het item weg te gooien of geven. Ik schreef al eerder een blog over de opruimmethode van Marie Kondo. Je vindt de blog hier.

Schoonmaken

Als je toch aan het opruimen bent, kun je meteen een doekje door iedere kast en over iedere plank halen. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Misschien heb je een opgeruimde schone woning en vind je deze stap overbodig. Het voordeel van “alles door je handen laten gaan”, is een inventarisatie van alle spullen die je hebt. Op deze manier kun je eenvoudig bepalen wat je allemaal al hebt en wat je graag nog wilt hebben. Dat maakt het makkelijker om de vervolgstappen te doorlopen. En misschien ontdek je iets waarvan je niet wist dat je het nog had en komt het beter tot zijn recht op een andere plek in de kamer.

Tips

  • Plan een dag vrij voor deze stap. Het liefst doe je deze stap alleen. Staan er ook spullen van medebewoners in de ruimte die je kwijt wilt? Overleg met je huisgenoot/kind/partner wat hij of zij met de spullen wil en of ze eventueel een andere plek in de woning kunnen krijgen.
  • Naast alle kleine spullen kun je ook de grote spullen de revue laten passeren. Je hoeft natuurlijk niet de bank in je handen te nemen, maar je kan er wel voor gaan staan en er op gaan zitten en jezelf dezelfde “Word ik hier gelukkig van?”-vraag stellen.
  • Zorg dat de spullen waar je niet gelukkig van wordt, zo snel mogelijk het huis verlaten. Gooi ze weg, breng ze naar de kringloop, verkoop ze op marktplaats of maak er iemand uit familie- of vriendenkring blij mee.
  • Je kunt een bestaand item ook nieuw leven in blazen door middel van een andere kleur.
  • Met een opgeruimd, schoon, fris en overzichtelijk interieur heb je een nieuwe start!

Ga verder naar stap 2: Creëer je favoriete woonstijl!

Liever hulp bij het doorlopen van de stappen en het restylen van jouw interieur? Schakel hulp in: online of aan huis.

Make-over Restyling DIY doe-het-zelf Opruimen

Andere interessante blogs voor jou