Restyl jouw interieur in 5 dagen, stap 2: Creëer je favoriete woonstijl

Heb je stap 1 al doorlopen? Zo niet, klik hier:
Stap 1. Opruimen en schoonmaken.

Voor het creëren van een aangenaam interieur is het natuurlijk wel handig om te weten wat jouw favoriete woonstijl is. Misschien heb je al een idee welke woonstijl jouw favoriet is. Mocht je nog compleet blanco zijn, wat betreft je favoriete woonstijl: klik dan hier voor de Woonstijltest. Heb je al wel een idee wat jouw favoriete woonstijlen zijn? Hier vind je alle woonstijlen op een rij.

Als je jouw favoriete woonstijl of woonstijlen (meestal kies ik drie woonstijlen uit met mijn klanten) hebt gekozen, dan kunnen we verder met de restyling van jouw huidige interieur.

De kenmerken van de woonstijlen

Heb je duidelijk voor ogen aan wat voor kenmerken jouw favoriete woonstijlen voldoen? (je vindt de kenmerken op de verschillende pagina’s van de woonstijlen.) Denk daarbij aan kleuren, materialen, soorten meubelen en accessoires. Welke kenmerken spreken je daarbij aan en wil je zeker terug laten komen in jouw interieur? Schrijf deze kenmerken op, zodat je ze later kunt bekijken.

Jouw huidige woonstijl

Aan de hand van de lijst van kenmerken van jouw favoriete woonstijlen ga je nu jouw huidige interieur beoordelen. Aan welke kenmerken voldoet je huidige interieur al? Welke kenmerken ontbreken nog? Hoe kun je die kenmerken terug laten komen? Noteer ook deze antwoorden om ze later makkelijk terug te kunnen halen. Je hebt ze nodig voor de volgende stappen.

De vloer

Als we het hebben over prijskaartjes, dan is de vloer wellicht de grootste kostenpost. Een nieuwe vloer kost gewoon veel geld. Uitgesmeerd over de periode waarmee je met zo’n vloer doet, valt het vast mee, maar ik kan me goed voorstellen dat als je nog een prima vloer hebt, je geen zin hebt om de gehele inboedel te verplaatsten en veel geld uit te geven aan een nieuwe vloer met een iets andere kleur. Bij de meeste interieuradviezen die ik geef aan huis, blijft de huidige vloer gewoon liggen. Ik kom zelden een vloer tegen die zo uitgesproken is wat betreft kleur en stijl dat deze beter vervangen kan worden.
Bekijk je huidige vloer eens vanaf een ander perspectief. Als de staat van de vloer nog prima is en de kleur ergens in de buurt komt van wit, grijs, zwart of bruin, dan ben je een bofkont, want dan kan je de vloer prima combineren met de meeste woonstijlen. Neem je vloer daarom mee in de kenmerken van je huidige interieur. Dit is een vast gegeven waarmee je rekening moet houden. Stel je vind de vloer te donker, dan zou je ervoor kunnen kiezen de muren, meubelen een aankleding licht te houden. Ook met een groot kleed dat lichter is dan de vloer zorg je dat de donkere kleur van de vloer minder opvalt.

Vloer voorbeeld

De foto van het onderstaande interieur is een eindresultaat van een interieuradvies dat ik gaf bij een Rotterdams stel. De vloer was nog in prima staat, echter is de lichte tegel met donkere voeg en dan ook nog diagonaal gelegd, een tikkeltje gedateerd. Ze hadden een licht interieur waardoor de vloer erg opviel. Met het nieuwe interieur, de nieuwe kleuren en het grote kleed op de vloer, is de witte vloer juist een oase van rust in de woonkamer. Het valt helemaal niet meer op dat de vloer gedateerd zou zijn. Op deze manier kunnen zij nog jaren plezier hebben van deze lichte en praktische vloer.

Gedateerde vloer vormt een oase van rust en licht in het nieuwe interieur.

Snelle en budgetvriendelijke oplossingen

Met het restylen van het interieur in 5 dagen is het sowieso niet haalbaar een nieuwe vloer te leggen of een compleet nieuw interieur neer te zetten. Roei met de riemen die je hebt. Bekijk het huidige interieur op een andere manier. Hoe zorg je ervoor dat je de kenmerken van jouw favoriete woonstijl kunt toepassen in jouw huidige interieur. Muren een andere kleur geven is de meest goedkope en snelle manier om jouw kamer te restylen. Stem de muren af op de vloer en de meubelen, dan hoef je deze niet te vervangen.

Ga verder naar stap 3: Meubelen

Liever hulp bij het doorlopen van de stappen en het restylen van jouw interieur? Schakel hulp in: online of aan huis.

Restyling DIY Make-over Woonstijlen

Andere interessante blogs voor jou