Restyl jouw interieur in 5 dagen, stap 4: Kleuren en licht

Heb je de eerste stappen al doorlopen? Bekijk eerst:
Stap 1. Opruimen en schoonmaken.
Stap 2. Creƫer je favoriete woonstijl.
Stap 3. Meubelen.

Na het doorlopen van de eerste 3 stappen heb je een overzicht van wat je hebt en wat je nodig hebt, wat je graag zou willen wat betreft kenmerken bij je favoriete woonstijlen en met welke riemen je moet roeien (vloer en de meubelen). Dan kunnen we ons nu richten op de kleuren en het licht. En met licht bedoel ik daglicht, niet de verlichting.

Daglicht

Daglicht is extreem belangrijk voor een interieur. Het zorgt voor de beleving van de kamer. Bij minimaal daglicht lijkt een kamer snel donker en klein. Dan zijn de kleuren en meubelen van de showroom ineens minder mooi. In de winkels word je behoorlijk misleidt, door de hoeveelheid lampen die aan het plafond hangen. In de winkel lijken de donkere muurkleuren helemaal niet zo donker. Totdat je naar boven kijkt en opmerkt dat er maarliefst 10 spots op de donkere muur schijnen. Op deze manier maak je een zwarte muur nog licht en ruimtelijk ;). In de meeste Nederlandse kamers staat overdag helemaal geen verlichting aan en dat willen we graag zo houden, zowel budgettechnisch als natuurvriendelijk. Neem daarom de tijd om te bepalen hoeveel daglicht er werkelijk in de kamer valt. Welke kleur heb je momenteel op de muur? Is dit een donkere of lichte kleur? Wil je juist een lichtere of donkere kleur dan je huidige kleur of misschien is de huidige kleurintensiteit op de muur precies goed. Als je dit goed voor ogen hebt, kun je een kleur gaan uitzoeken.

Heb je liever een donkere kleur? Of...

....past een lichtere kleur beter bij jou?

De kleur

Kleur toevoegen aan een interieur kan op verschillende manieren. Je kunt gekleurde accessoires aanschaffen, zoals kussens, kaarsen, wanddecoraties, etc. Je kunt kiezen voor gekleurde meubelen. Of je kunt de muur een kleur geven. Deze laatste optie is de goedkoopste en zal het meest effect hebben. Met drie tot vijf gekleurde woonaccessoires maak je nog niet echt een kleurstatement in huis, terwijl je voor deze items evenveel betaalt als voor muurverf. Mijn budgettip voor het toevoegen van kleur aan het interieur: schilder een muur in een kleur!

Aan de hand van je favoriete woonstijl zou je tot een bepaalde kleur moeten komen. Zo niet? Bekijk dan nog eens de kleuren die vermeld staan bij de woonstijlen. Als het goed is heb je ook voor ogen of je een lichte of donkere kleur wil voor de muurkleur aan de hand van het daglicht en je huidige muurkleuren. Dan kun je nu naar de bouwmarkt! Niet voor verf, maar voor kleurstalen. Haal verschillende kleurstalen die je aanspreken en vergelijk ze bij de huidige kleuren in het interieur. Bekijk de kleuren bij het daglicht en bij de verlichting in de avond. Als je achter je kleurkeuze staat, kun je verf gaan halen en aan de slag.
Let op! Kies nooit een kleur uit in de bouwmarkt. Bekijk hem altijd eerst thuis met een kleurstaal. Zo verklein je een verkeerde kleurkeuze.

Ga verder naar stap 5: Aankleden en decoreren

Liever hulp bij het doorlopen van de stappen en het restylen van jouw interieur? Schakel hulp in: online of aan huis.

DIY Restyling Make-over Lichtinval Kleuradvies

Andere interessante blogs voor jou