Restyl jouw interieur in 5 dagen, stap 5: Aankleden en decoreren

Heb je de andere stappen al doorlopen? Hier vind je stap 1 t/m 4:
Stap 1. Opruimen en schoonmaken.
Stap 2. Creëer je favoriete woonstijl.
Stap 3. Meubelen.
Stap 4. Kleuren en licht.

Als de basis, de kleuren en de meubelen kloppen. En je weer gelukkig wordt van al je spullen in de kamer, dan is het tijd voor de finishing touch. Wat heeft de kamer nog nodig om dichter bij jouw favoriete woonstijlen te komen? Bekijk de notities die je hebt gemaakt bij stap 2. Wat heb je nog elders in huis wat past in deze kamer?

Top 3 woondecoraties

De keuze voor je woondecoraties is afhankelijk van je voorkeur en woonstijl. Toch zijn er woondecoraties die iedereen in zijn woonkamer zou moeten hebben. Daar komen ze:

1. Planten

Planten zijn onmisbaar in ieder interieur. Of je nu een enorme plantenliefhebber bent of een helemaal geen groene vingers hebt, planten maken een interieur af. Daarnaast kunnen ze ook voor een beter klimaat in de kamer zorgen. Heb je geen groene vingers? Kies dan voor één of twee makkelijke grote kamerplanten. Ik schreef er een blog over: klik hier. Ook over de verzorging van kamerplanten en kamerplanten die passen bij de woonstijlen.

Planten zijn onmisbaar. Kies jij voor één grote of meerdere kleine? Of allebei?

2. Wanddecoraties

Met wanddecoraties maak je een kamer af. Vaak komt het “ophangen van wanddecoraties” op dezelfde to-do-list als die van de plinten. Eigenlijk heb je er geen puf meer voor of weet je niet goed wat je wilt, met als gevolg dat het achterwege blijft. Wanddecoraties maken een woonkamer af. Bovendien geven ze een speels en ruimtelijk effect door het hoogteverschil van de objecten in de ruimte. Stem de wanddecoraties af op de kleuren van de kamer. Op deze manier weet je zeker dat je eenheid creëert. Pinterest staat vol met ideeën voor wanddecoraties voor jouw woonstijl!

Ook een lintjes lijn is een mooie en sfeervolle wanddecoratie. Makkelijk zelf te maken.

3. Verlichting

Officieel valt verlichting niet onder de woonaccessoires, toch wil ik ze hier graag bespreken. Ik kom maar al te vaak bij klanten die een minimaal lichtplan hebben. Ze hebben bij de zithoek slechts één of twee lampen met een hoge lichtintensiteit. Dat is natuurlijk veel te weinig. Misschien niet voor de hoeveelheid licht, wel als het gaat om gezelligheid. Voor een sfeervolle verlichting zijn sfeerlampen nodig. Vandaar dat ik deze groep hier betrek bij de woonaccessoires. Het gaat dan om kleinere wandlampjes en tafellampjes, met een lage lichtintensiteit. Lampen die van zichzelf al leuk zijn om te zien en een decoratieve functie vervullen binnen het interieur. Bij winkels als Kwantum, Leenbakker en Karwei verkopen ze dit soort kleine betaalbare lampen. Zorg voor minimaal drie of vier lampen bij de zithoek met verschillende lichtintensiteit. Dan weet je zeker dat je ’s avonds goed verlicht zit.

Budgettips

  • Voldoen de bloempotten niet meer aan de wenselijke kleuren? Geef ze een nieuwe kleur met verf! Nieuwe overpotten kosten vaak een vermogen, terwijl je huidige potten nog prima zijn. Met een likje verf geef je ze een tweede leven. En geloof me, dat gaat uitstekend!
  • Loop regelmatig binnen bij de kringloopwinkel of vind je nieuwe interieuritems op marktplaats. Met vintage woonaccessoires geen je een interieur een eigen en uniek karakter.
  • Toch liever nieuwe spullen? Kwantum is een hele leuke en betaalbare winkel voor woonaccessoires van dit moment.

Liever hulp bij het doorlopen van de stappen en het restylen van jouw interieur? Schakel hulp in: online of aan huis.
Bekijk ook eens de doe-het-zelf pagina's voor meer gratis interieuradvies.
Of vind meer wooninspirati en trends op de blog.

Restyling DIY Make-over Aankleden

Andere interessante blogs voor jou