Een ronde eethoek voor kleine kamers

De eettafel is een veel gebruikt meubel in het interieur. Naast het bed en de bank, het meest belangrijkste meubel in een woning. In sommige culturen speelt de eettafel een grote rol in het dagelijkse leven. Net als in Nederland tientallen jaren geleden het geval was. Men bracht hele dagen en avonden aan de eettafel door. Met de komst van de TV zijn we naar de bank verhuisd. Graag wil ik in deze blog aandacht geven aan de eettafel, en wel één specifieke vorm in het bijzonder: de ronde eettafel.

Ronde tafel als middenpunt van de eetkamer (Tafels verkrijgbaar bij Zwaartafelen.nl).

Vroeger

Tientallen jaren geleden toen centrale verwarming nog niet bestond, en de woning opgedeeld was in kleinere kamers, bracht men meer tijd door aan de tafel. In het midden van de kleine ruimte stond een ronde tafel. Rondom de tafel tegen de wanden stonden kasten en ergens langs de muur of in de hoek was er ruimte voor een kachel. Op deze manier kon met een beperkte hoeveelheid brandstof een aangename temperatuur gecreëerd worden. Hier verbleef je tot je naar bed ging.

Links: klassieke ronde eettafel (verkrijgbaar bij Ikea); rechts: moderne ronde tafel (verkrijgbaar bij Kabana Design).

Nu

En toen kwam de televisie in combinatie met de centrale verwarming. Je hoefde niet meer dichtbij de kachel te blijven, bovendien staat er voor de tv een zeer comfortabele bank. Hedendaagse avonden worden doorgebracht op de bank in plaats van aan de eettafel. De eettafel kreeg een minder belangrijke rol in het interieur en werd letterlijk aan de kant geschoven. De ronde tafel maakte plaats voor de rechthoekige tafel. Deze schuif je eenvoudiger tegen de muur. Bovendien gaat de voorkeur tegenwoordig sowieso meer uit naar recht en strak, dan naar rond.

De ronde tafel is terug!

Terwijl de meeste mensen een rechthoekige eettafel in de woning hebben staan, keert de ronde tafel weer terug. Een ronde tafel is leuk, gezellig en ideaal voor kleine ruimte. Bovendien zijn er moderne oplossingen gevonden voor de enorme kolossale sierlijke poot in het midden onder de tafel. Bekijk de voorbeelden van ronde tafels in deze blog en raak overtuigd van deze prachtige tafel vorm.

Ronde eettafels van nu (Tafels verkrijgbaar bij Zwaartafelen.nl).

Voordelen van een ronde tafel

  • Ook met een oneven aantal hoef je niet tegenover niemand te zitten, tenzij je alleen aan tafel zit natuurlijk.
  • De afstand tot de overige personen aan de tafel wordt korter. Je bent dus beter in staat met iedereen aan tafel te communiceren.
  • Een ronde tafel voor vier personen neemt minder ruimte in beslag dan een rechthoekige tafel voor vier personen.
  • Een ronde tafel ziet er gewoon super gezellig en knus uit.

Heb je een grote woonkamer en wil je graag een grote eethoek? Wellicht is een ovale tafel een optie.

Ovale eettafel voor een groter gezelschap. (Tafel verkrijgbaar bij Zwaartafelen.nl).

Lees meer over de voor- en nadelen van een ronde eettafel.

Wil je ook graag een ronde tafel maar weet je niet precies hoe en welke? Ik geef je graag advies. Of klik hier voor meer wooninspiratie.

Eettafel Interieuridee Meubelen Woonkamer

Andere interessante blogs voor jou