Wordt het een salontafel of een bijzettafel?

Op het moment hebben wij geen salontafel. Reden? Iets met kleine kinderen en salontafelkoppen. Toen we de salontafel verkochten via Marktplaats (ruim 3,5 jaar geleden), kwam er zoveel ruimte vrij in de zithoek dat ik me afvroeg of ik ooit nog een salontafel neer wilde zetten. Omdat we ook ergens ons drinken kwijt willen, hebben we nu bijzettafels. Kleine tafeltjes die niet pontificaal in het midden van de zithoek staan, maar langs de zijlijn. Steeds vaker maakt de salontafel plaats voor bijzettafels. In deze blog lees je hoe je de salontafel en bijzettafel kunt toepassen in de zithoek.

Onze zithoek zonder salontafel.

De salontafel

De salontafel is een lage tafel die in het midden van een zithoek wordt geplaatst. Een salontafel wordt gebruikt om eten en/of drinken binnen handbereik te hebben vanaf de bank of fauteuil. De salontafel kan ook gebruikt worden om decoraties of kleine kamerplanten op te zetten. Of de salontafel kan decoratief van zichzelf zijn. Er zijn geen afmetingen vereist aan een salontafel, mits deze past in de verhoudingen van de zithoek. Een salontafel kan ook in de weg staan of te groot zijn. Sommige zithoeken hebben juist een goede salontafel nodig voor samenhang. De onderstaande afbeeldingen laten een goed gebruik van de salontafel zien.

De salontafel in deze zithoek zorgt voor samenhang tussen de verschillende zitmeubelen.

De aandacht in deze zithoek gaat naar de kleuren en prints. De rustige salontafel is hier een goede keus.

Deze zithoek heeft voldoende aan een eenvoudige salontafel. De bank en de lampen boven de tafel zorgen voor een prachtige sfeer.

De bijzettafel

Een bijzettafel is van oudsher een kleinere tafel bij een zithoek die niet direct in het midden staat, maar ergens naast de zitmeubelen. Een bijzettafel kan ook gecombineerd worden met een salontafel. Doorgaans zijn bijzettafels kleiner dan salontafels. Een bijzettafel heeft zowel een decoratieve als een functionele rol. Bovendien kun je in één zithoek meerdere bijzettafels combineren. En uiteraard kunnen een paar bijzettafels één middelpunt van de zithoek vormen.

Deze zithoek zou een leuke set met bijzettafels kunnen gebruiken (zoals de onderstaande Scandinavische bijzettafels), of één grotere opvallende salontafel.

De eigenaar van deze zithoek heeft een slimme keus gemaakt. De kolossale banken nemen genoeg ruimte in beslag. Hier is gekozen voor twee luchtige bijzettafels.

Bijzettafels kunnen prima gecombineerd worden in één zithoek. Ik heb twee sets bij elkaar gezocht. (Woonexpress)

Sommige zithoeken hebben geen salontafel nodig, zoals bij de onderstaande afbeelding. Hier wordt (naast een bijzettafel) een hocker, in combinatie met een dienblad, gebruikt om eten en drinken op te zetten. Met als resultaat een ruime luchtige zithoek!

Sommige zithoeken hebben geen salontafel nodig.

Tips

Kun of wil je geen afstand doen van je salontafel? Gebruik dan de volgende tips voordat je een salontafel kiest:

  • Bekijk goed wat de vorm van de ruimte tussen de zitmeubelen is. Rechthoekig? Kies dan een rechthoekige of ovale salontafel. Is de ruimte nagenoeg vierkant? Kies dan een ronde of vierkanten salontafel.
  • Let op de afmetingen van de zithoek. Kies niet te groot, maar zeker niet te klein!
  • En als laatste, kijk ook naar de luchtigheid van het meubel. Kan jouw zithoek iets massiefs gebruiken of liever een luchtige tafel?

Massieve of luchtige salontafel. Wat past bij jouw zithoek? (Woonexpress)

Ben je nog opzoek naar de juiste salon- of bijzettafel voor jouw zithoek? Via Woonstijladvies online help ik je eenvoudig en snel op afstand.

Bekijk meer inspiratie op de blog!

Advies Woonkamer Zithoek Salontafel Bijzettafel diy doe-het-zelf

Andere interessante blogs voor jou