Scandinavisch wonen

Enkele jaren geleden deed het Scandinavische interieur intreden in onze woontrend. En inmiddels hebben we allemaal invloeden van een Scandinavisch design in huis. Scandinavië staat voor de noordelijke landen in Europa, zoals Noorwegen, Zweden, Finland en Denemarken. De interieurs in deze landen hebben een typisch karakter, waardoor deze unieke woonstijl ontstaat. De kenmerken van deze woonstijl zijn te danken aan het klimaat en de beschikbare materialen in deze landen. Hoe deze woonstijl bij ons terecht is gekomen en hoe je hem zelf kan creëren, lees je in deze blog.

Foto van Pexels.

Hoe het begon

In het jaar 1936 werd Scandinavisch design voor het eerst officieel benoemd. Ingvar Kamprad sprong daar slim op in, door in 1943 een winkel te openen voor Scandinavisch design. Dat dit een succes bleek, weten we inmiddels allemaal. De winkel die hij in 1943 opende heette Ikea. Het heeft nog enkele tientallen jaren geduurd voordat deze grote winkelketen zich ook in Nederland vestigde (1978). Ik kan me nog herinneren dat de nuchtere Hollanders de eerste jaren niet warm liepen voor het koele en strakke design van Ikea. Onze woontrend was vooral degelijk en kolossaal, geen directe kenmerken van Ikea. Al snel kwam daar verandering in. In de jaren ’90 openden verschillende vestigingen van Ikea door heel Nederland. En langzaam aan is iedereen verkocht geraakt door het Scandinavische design. Sterker nog, wie heeft geen Ikea in huis? En inmiddels verovert Ikea de wereld door in 28 landen te zijn gevestigd. Genoeg over Ikea. Scandinavisch wonen is meer dan Ikea. Echter heeft deze ontwikkeling wel gezorgd voor meer Scandinavische invloeden in onze huidige woontrends.

Foto van Pexels.

Kenmerken van Scandinavisch wonen

Wat is nou typisch Scandinavisch? Blank hout, lichte basis en ruimtelijke meubelen. In de Scandinavische landen is hout al jaren het basisproduct voor meubel- en huizenbouw. Zowel aan de binnen als buitkant. Hout is duurzaam, goedkoop en goed te verwerken. In een Scandinavisch interieur is een houten vloer onmisbaar. En dan het liefste in een natuurlijke kleur. Een lichte basis, zorgt voor voldoende licht in de woning, ook in de donkere wintermaanden, waar Scandinavische landen mee te kampen hebben. Daarnaast zijn grote robuuste meubelen niet van oorsprong Scandinavisch, waarschijnlijk heeft dit te maken met de beperkte afmetingen van de ruimte om warmte en energie te besparen. In een kleine ruimte plaats je natuurlijk ruimtelijke meubelen.

Foto van Pexels.

Doe-het-zelf

De kenmerken in de bovenstaande alinea zijn al goede uitgangspunten. Hout in blanke kleuren, zoals grenen, berken en vuren. Multiplex meubelen kunnen een mooie toevoeging zijn voor deze woonstijl. Houd verder de muren en plafonds in lichte kleuren, zoals wit of pasteltinten. Sprekende kleuren kun je eventueel toepassen in de accessoires, wanddecoratie of een klein meubelstuk. Zorg dat de meubelen ruimtelijk zijn. Banken staan op smalle pootjes. Tafels en stoelen hebben eveneens smalle poten en frames.

Foto van Pexels.

Tips

  • Zorg voor rust en ruimte in de kamer. Maak gebruik van accessoires in dezelfde kleuren.
  • Hoogpolige vloerkleden, dierenhuiden, grof geweven plaids en kleden doen het erg goed in deze woonstijl.
  • Natuurlijke elementen zijn onmisbaar, zoals planten en afbeeldingen van dieren.

Stijlstudio Warm Scandinavisch.

Lees meer over woonstijlen of lees verder op de blog voor inspiratie.

Stoere multiplex meubelen van vanstoerhout.nl passen uitstekend in een Scandinavische woonstijl

Woonstijlen Wooninspiratie Woonkamer Scandinavisch Wit wonen Hout

Andere interessante blogs voor jou