Schilder zelf een cirkel op de muur

De laatste tijd zien we ze steeds vaker: kleurvlakken op de muur! Met een kleurvlak kun je extra kleur toevoegen aan het interieur, zonder een hele muur in die kleur te hoeven schilderen. Ook kun je met een vlak eenheid creëren of juist de nadruk leggen op iets, zoals een wanddecoratie of een meubelstuk. Veelal worden rechthoeken en vierkanten gebruikt als vormen voor een kleurvlak. Een vorm van nu is de cirkel! Dit kan een cirkel zijn van muurverf, maar je ziet ook veel wandstickers en wanddecoraties in ronde vormen. In deze blog laat ik je zien hoe je zelf eenvoudig een cirkel op de muur kan verven, met slechts een paar hulpmiddelen!

Cirkel op de muur.

Waar komt je cirkel?

Voordat je gaat beginnen moet je bepalen waar je cirkel komt, hoe groot de cirkel gaat worden en welke kleur je gaat gebruiken. Voor deze vragen zijn geen standaard antwoorden. Dit is geheel afhankelijk van jouw voorkeur en de ruimte waar de cirkel gaat komen. Wil je de cirkel combineren met een meubelstuk of een wanddecoratie? Zorg dan voor een goede verhouding tussen het object en de cirkel. Bijvoorbeeld: Wil je een decoratieve cirkel achter de bank? Dan zorg je dat de cirkel in doorsnede zeker zo groot is als de helft van de bank.

De linker cirkel is erg klein bij deze bank. De middelste en rechter zijn beter in verhouding.

De linker cirkel is te klein voor dit schilderij. De rechter situatie is beter in verhouding.

Wat betreft de kleur kun je de volgende regel in acht nemen: hoe groter het contrast tussen de muurkleur en de cirkel, hoe meer de cirkel zal opvallen. Bijvoorbeeld: een zwarte cirkel op een witte muur zal meer opvallen dan een lichte roze pastelkleurige cirkel op diezelfde witte muur.

Hoe meer contrast, hoe meer de cirkel opvalt.

Wat heb je nodig?

Er zijn verschillende manieren om een cirkel op de muur te schilderen. Bij de methode die ik hanteer, heb je de volgende dingen nodig:

  • Meetlint of rolmaat.
  • Stukje touw.
  • Potlood.
  • Stukje schildertape.
  • Kleine penseel.
  • Muurverf en verfroller. (De kleur die ik gebruik is nummer: C0.25.45)

De cirkel tekenen

Stap 1: Bepaal met de rolmaat waar de cirkel moet komen, hoe breed deze moet zijn en wat het middelpunt is. Dit kun je met het potlood aangeven.
Stap 2: Bevestig het potlood aan het touw en plaats het potlood op de buitenrand van de cirkel. Plak het andere einde van het touw goed vast op het middelpunt van de cirkel met de schildertape. Ik heb het touw een keer om het tape gerold en met een extra stukje tape vastgeplakt, zodat het touw niet gaat schuiven onder de tape (zie onderstaande afbeeldingen).
Stap 3: Schuif het touw dat om het potlood zit, zo dicht mogelijk naar de punt. Op deze manier krijg je een mooie cirkel. Teken dan een cirkel op de muur door het touw lichtjes strak te trekken en rondom het middelpunt te draaien. Houd een continue lichte spanning op het touw. Eventueel kun je de cirkel meerdere keren tekenen, om hem zo perfect mogelijk te maken.
Stap 4: Bekijk de cirkel vanaf een afstand en bepaal of je tevreden bent met de cirkel die je getekend hebt. Ben je tevreden, dan kun je beginnen met schilderen. Wil je nog iets aanpassen aan de cirkel, dan kun je dat nu doen.

Werkwijze cirkel tekenen.

De cirkel schilderen

Stap 5: Verwijder de tape en het potlood. Je kunt nu beginnen met schilderen. Begin met een kleine penseel. En volg de lijn die je getekend hebt. Deze stap kost veel tijd, maar hoe meer tijd en rust je hier voor neemt, hoe mooier het resultaat. Zet een rand van ongeveer 3 cm op de muur (zie onderstaande afbeeldingen).
Stap 6: Als de gehele rand gedaan is, kun je met een roller de binnenkant van de cirkel vullen.
Stap 7: Laat de cirkel goed drogen en breng indien nodig een tweede laag aan.

Werkwijze cirkel schilderen.

Tips van de stylist

  • Hoe vlakker de ondergrond, hoe strakker de cirkel zal worden. Deze regel geldt voor ieder kleurvlak. Een muur met structuur zal altijd een minder strak resultaat geven dan een glad gestuukte muur. Heb je een hele grove structuur op de muur? Dan is een kleurvlak misschien niet de beste keuze.
  • Vind je het lastig om de grootte van de cirkel te bepalen? Maak dan eerst een kleinere cirkel. Je kunt altijd nog de cirkel groter maken door het touw op het middelpunt te verlengen en stap 3 t/m 7 te herhalen.
  • Een cirkel is een aanrader wanneer je hoekige vormen wilt doorbreken. Heb je veel strakke lijnen in jouw interieur? Dan is een cirkel een goede keuze. Heb je juist veel ronde vormen in jouw meubelen? Misschien past een rechthoekig of vierkant kleurvlak beter bij je.
  • Wil je graag een cirkel, maar ben je niet zeker van je zaak om zelf een perfecte cirkel te maken? Koop dan een cirkel. Dan zit je sowieso goed. Denk daarbij aan een ronde behangcirkel, een ronde wandsticker of een rond schilderij.

Voor situatie en eindresultaat.

Ben je op zoek naar meer gratis interieurinformatie en ideeën? Bekijk dan de doe-het-zelf pagina’s. Voor interieurinspiratie kijk je op de blog. Liever persoonlijk interieuradvies? Persoonlijk advies kan ook online. Bekijk hier de mogelijkheden. Of stuur een e-mail en stel direct je vraag.

Interieuridee Wanddecoratie kleurvlak Kleur doe-het-zelf DIY

Andere interessante blogs voor jou