Tips voor een sfeervolle verlichting

De donkere dagen voor kerst zijn allang voorbij. De kortste dag van deze winter hebben we gehad. Helaas duurt het nog even voordat we echt merken dat de dagen langer worden. Vooral in januari lijkt het ineens vroeg donker. Waarschijnlijk omdat de kerstverlichting weer op zolder ligt. Januari is het beste moment om het lichtplan in de woonkamer onder de loep te nemen. We willen natuurlijk niet om half negen op de bank in slaap vallen. In deze blog leg ik je uit hoe je zelf jouw eigen lichtplan maakt en toepast.

Lamp met indirect licht. Een echte sfeerverlichting.

Sfeerverlichting

Er zijn verschillende soorten verlichting: algemene verlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. In deze blog gaan we het hebben over sfeerverlichting, omdat dat de verlichting is die de sfeer geeft die we ’s avonds graag willen. Op deze pagina lees je meer over de andere soorten verlichting.

Diffuus licht

Sfeerverlichting kan diffuus of indirect licht zijn. Diffuus betekent een lamp met een lampenkap die licht doorlaat. Je kijkt niet direct in de lichtbron. Het licht wordt alle kanten opgestuurd, zonder je te verblinden als je naar de lamp kijkt. In de onderstaande afbeelding zie je verschillende lampen met lampenkappen die diffuus licht geven. Hoe donkerder de kap, hoe minder licht er doorheen komt. Dit type verlichting zijn de echte sfeermakers. Kies een lamp met maximaal 400 lm (Lumen).

Verschillende soorten diffuus sfeerverlichting.

Indirect licht

Indirect licht geeft mooie effecten op de muur. Bij deze verlichting gaat het om directe lichtbundels, die je op de muur of een plafond richt. Dit kan verlichting op of onder een kast zijn, zoals LED strips (eventueel gekleurd). Een vloerlamp of tafellamp kan ook. Het gaat dan om een lamp met een niet diffuse kap. Een kap die geen licht doorlaat. De onderstaande linker lamp is daar een duidelijk voorbeeld van. Deze lamp schijnt alleen naar beneden (dit is eigenlijk een functionele lamp, om te lezen). Door de buigzame standaard kun je deze lamp eenvoudig op een muur of plafond richten. Deze soort lampen geven een strakker en modernere uitstraling. Combineer deze lampen altijd met diffuse verlichtig om voldoende sfeer te creëren.

Leeslamp of gekleurde lichtstrip als indirecte lichtbron.

Trendy lampen

Op het moment zijn lampen zonder kap erg populair. Voorbeelden daarvan zijn tafellampen met een voet van beton, natuursteen of hout. Ook de hanglampen hebben doorzichtige of soms helemaal geen kap. Waar je bij deze lampen op moet letten, is dat ze je niet verblinden. Ga je deze trendy lampen als sfeerverlichting gebruiken? Maak dan gebruik van een dimmer of kies een LED lamp met een lichtintensiteit van maximaal 250 lm en een warme kleur.

Het plan

Maak een plattegrond van de woonkamer op een leeg papier of op de computer. Dat hoeft helemaal niet op schaal, gewoon een schets of schematische tekening is prima. Teken de meubelen in de plattegrond en noteer de huidige lampen. Op de onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van een schematische weergave. De oranje bolletjes zijn de huidige lichtpunten.

Schematische weergave van een woonkamer met huidige lampen.

Om een woonkamer ’s avonds goed te verlichten raad ik 3 á 4 lampen aan in de zithoek. Het gaat dan om sfeerverlichting. Geen algemene verlichting. Heb je een grote zithoek? Kies dan voor minimaal 4 tot 6 lampen. Beter 4 kleinere lampen met een lage lichtintensiteit dan 2 felle lampen. Met 2 felle lampen ga je geen sfeer in huis halen. Voor de bovenstaande zithoek zou ik nog 2 extra lampen adviseren (er vanuit gaande dat de lamp boven de eettafel ’s avonds na het diner niet aanstaat). De onderstaande afbeelding geeft een goed lichtplan voor deze woonkamer weer.

Schematische weergave van een woonkamer met een compleet lichtplan.

Liever een lichtplan laten maken door een stylist? Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Lees meer over verlichting op de doe-het-zelf pagina’s.
Hier vind je meer informatie over soorten verlichting.
Of bekijk meer wooninspiratie en interieurtips op de blog.

Verlichting Verlichtingsplan Lampen doe-het-zelf

Andere interessante blogs voor jou