Speelgoed in de woonkamer

Volgens mij zitten alle jonge ouders (net als wijzelf) met hetzelfde “speelhoek-in-de-kamer” dilemma. We gunnen onze kinderen een eigen plekje in de woonkamer waar ze kunnen spelen en waar speelgoed kan staan. Ondertussen willen we ook allemaal een opgeruimd huis, waarin speelgoed is opgeborgen of slechts een kleine rol speelt. En daar gaat het meestal mis. Felle kleuren, onpraktische of lelijke opbergmeubelen en vooral veel uitpuilende spullen. Oke, tijd voor andere speelhoek oplossingen.

De speelgoedkist is een leuk interieuritem, maar niet echt praktisch. (Ikea)

Standaard oplossingen

Speciaal voor dit probleem zijn er meubelen bedacht zoals de speelgoedkist en meubelen zoals de Trofast kast van Ikea. Wij hebben ook een speelgoedkist staan, maar eerlijk gezegd, vind ik hem niet praktisch in gebruik. Alle kleine onderdelen verdwijnen naar de bodem, waardoor je eerst alles uit de kist moet halen, om dat kleine ontbrekende onderdeel weer tevoorschijn te toveren. Het enige wat handig is bij een speelgoedkist is werken met tassen. Al het speelgoed dat bij elkaar hoort gaat in één tas. De verschillende tassen zet je in de kist. Op deze manier kun je in één keer alles wat bij elkaar hoort uit de kist halen.
De Trofast kast van Ikea is een zeer praktisch meubel. Maar om nou te zeggen dat het een mooi meubel is…. Smaken verschillen uiteraard, maar hier komt hij er niet in.

Trofast van Ikea is een praktisch meubel, maar niet echt mooi…. Sorry Ikea.

Vakkenkast

Wellicht moeten we dit probleem benaderen als een normaal opbergprobleem in plaats van een speelgoed probleem. Op deze manier komen we op ideeën en oplossingen die meer interieurverantwoord zijn. De Kallax kast van Ikea is een meubel dat prima kan fungeren als speelgoedkast. Deze kast is er in allerlei kleuren. De inzetbakken zijn er ook in allerlei kleuren en materialen. Door de verschillende bakken kun je het speelgoed geordend opbergen. En als de kinderen ouder zijn, verhuisd het meubel mee naar de slaapkamers, waar andere dingen opgeborgen kunnen worden. Niet echt een origineel meubel, maar wel aan te passen aan het interieur en praktisch. Leuke Ikea Kallax Hack: monteer een plank op de kast en je hebt een tafel en opbergkast ineen.

Oplossingen voor de kleine woonkamer

Stel je hebt geen ruimte voor een opbergmeubel? Dan kun je een TV meubel combineren met een opbergmeubel. Dit kan een TV meubel zijn met opbergruimte of juist een meubel met open vakken waarin losse manden en bakken met speelgoed geplaatst kunnen worden.

Tips voor het creëren van een passende speelhoek

  • Voordat je een speelhoek gaat samenstellen, bepaal je wat de specifieke behoefte van het kind zijn. Moet er een tafeltje komen om te kleuren en te knutselen. Of juist een lekkere relaxhoek om boekjes te lezen. Bepaal wat jouw kind graag doet en welke speelhoek daarbij past.
  • Bepaal ook welke eisen jij hebt aan de speelhoek. Hoeveel speelgoed moet er opgeborgen worden? Hoeveel ruimte is er beschikbaar? En wat is voor jouw opgeruimd? Moet alles opgeborgen zijn, of mag er nog speelgoed en kleur zichtbaar zijn na het opruimen?
  • Aan de hand van alle wensen en eisen die je hebt opgeschreven kun je een plan gaan maken voor de speelhoek.

Wil jij ook graag een opgeruimd huis? Kan jij extra opbergruimte gebruiken? Ik geef je graag advies. Online en aan huis. Bekijk de mogelijkheden en tarieven.

Vind meer wooninspiratie op de blog.

Kinderkamer Speelhoek Woonkamer Wooninspiratie doe-het-zelf Opbergen Opruimen Kids

Andere interessante blogs voor jou