Unieke wandafwerking als wanddecoratie

Om onze woning eigen en uniek te maken, zijn we allemaal opzoek naar die ene specifieke wanddecoratie. Een echte eyecatcher voor aan de muur die jouw interieur afmaakt. Maar heb je weleens gedacht aan een unieke wandafwerking. In plaats van een wanddecoratie maak je een (stukje van de) wand zo uniek dat een wanddecoratie niet meer nodig is. Een eyecatcher die bij binnenkomst meteen weergeeft hoe eigen jouw stijl en interieur is.

De standaard

Normaal gesproken worden de wanden geschilderd, veelal wit, soms een kleur voor diegene die durft. Fotolijst of canvas tegen de muur en klaar. Behangen kunnen we in Nederland ook heel goed. Een standaard licht behang of motiefbehang. Eventueel overschilderbaar. Op de slaapkamer of kinderkamers durven we soms meer, zoals een fotobehang of behang met print. Maar vaak blijft het daarbij. Zonde. Want het kan zoveel leuker en unieker.

Bakstenen passen goed in een Industriele of Landelijke woonstijl.

Bakstenen

Eerder schreef ik al dat bakstenen weer helemaal terug komen in het interieur. Dit is een leuke en opvallende wandafwerking. Bakstenen kunnen in hun oorspronkelijke kleur getoond worden of geschilderd worden. In hun oorspronkelijke kleur geven ze echt een industriële afwerking. Geschilderd zijn bakstenen mooi bij een Landelijk of Wit wonen interieur. Je kunt kiezen voor een gehele bakstenen muur of een gedeelte. Zie de voorbeelden in de afbeeldingen.

Bakstenen en hout als wandafwerking.

Hout

Naast bakstenen zien we ook veel hout en houtenpanelen als wandafwerking. Denk bijvoorbeeld aan de TV wand. Hout kun je schilderen in verschillende kleuren (zichtbaar in de bovenstaande afbeeldingen). Of je kunt hout in zijn oorspronkelijke kleur gebruiken (onderstaande afbeeldingen). Geschilderd hout past prima in een Moderne, Industriële of Landelijke woonstijl. Naturel hout past goed bij een Natuurlijke of Scandinavische woonstijl.

Hout als ultieme eyecatcher.

Moderne woonstijlen

Moderne woonstijlen kunnen door de strakke lijnen, koele materialen en veel lichte kleuren wel extra input gebruiken. Zeker in deze woonstijlen zou een unieke wandafwerking uitmuntend tot zijn recht komen. Vooral materialen als kunststof, metaal of glas, in combinatie met sprekende kleuren zijn een aanrader. Wil je liever geen felle kleuren? Kies dan voor een grovere structuur. De onderstaande foto’s zijn ter inspiratie voor mogelijke wandafwerking bij een moderne woonstijl.

Moderne woonstijlen mogen knallen met opvallende wandafwerking.

Kleuren en structuur

Naast wandafwerking met materialen, kun je ook kiezen voor wandafwerking met kleuren, structuren of patronen. Denk aan structuurverf, metallicverf of combinatie van kleuren. De effecten die je hiermee kunt creëren zijn eindeloos.

Kleuren en structuren op de wand als eyecatcher.

Tips

  • Zoek iets dat past bij jouw interieur. Ontdek welke woonstijl jij hebt en kijk welke kleuren en materialen passen bij jouw woonstijl.
  • Kies niet de langste muur in de woonkamer, maar een kleinere wand in de zithoek of eethoek. Of gebruik een gedeelte van de wand.
  • Deze wandafwerkingen zijn ook leuk voor in de hal of op het toilet.

Misschien vind je dit ook leuk “Wanddecoraties”.
Of bekijk nog meer interieurideeën op de blog.

DIY Kleuren Materialen Wanddecoratie Wandafwerking Woonstijlen ideeën Inspiratie

Andere interessante blogs voor jou